Când am să cresc mare vreau să mă fac…Nelu Tăițelu

a

Cu toții cred că am adresat întrebarea, banală până la urmă, Ce vrei să te faci când ai să fi mare“? Răspunsurile variază de la doctor, învățător, astronaut, până la „Când am să fiu mare, vreau să mă fac pensionar“. Da, am cunoștință și de un astfel de răspuns, care mi se pare cel mai logic și de bun simț răspuns pe care l-am auzit din gura unui copil.

Dar să revenim la oile noastre. Cărășeni fiind, muncind și trăind pe aceste meleaguri ale Banatului de Munte, tragem din când în când cu ochiul la Capitala Banatului. cum mai este cunoscută Timișoara. Altă viață, alte condiții de trai, alte salarii, altă perspectivă asupra vieții. E drept că sunt și alte costuri ale vieții, dar ca orice muritor care înfulecă toată ziua cartofi și fasole la liber, ne uităm cu jind și la grătarul din farfuria vecinului. Dar ca vecinul să se uite pofticios la cartofii mei …parcă nu am mai întâlnit.

E cazul primarului ales al municipiului Timișoara, Dominic Fritz, neamț, neamț, cu patalama și origini sănătoase în patria lui frau Merkel, care, în așteptarea mandatului de validare, a făcut o vizită edilului din orașul de la poale de Semenic, Nelu Popa, alias Tăițelu. Pupături de la distanță, ce-ai făcut, cum ai făcut, cum de se poate, ce o să facă mai departe și toate celelalte, după care herr Fritz a posta pe pagina sa de socializare, următorul text:

Nelu Popa a reușit, în doar 4 ani, ce mulți oameni îmi spun că este imposibil: a transformat un disfuncțional aparat birocratic într-o administrație modernă și performantă, a restructurat primăria din temelii, a înjumătățit datoriile, a redus masiv cheltuielile de funcționare și a atras, pentru orașul său de 80.000 locuitori, mai multe fonduri europene decât Timișoara. Rezultatele se văd în oraș: locuri de joacă de calitate, piste de biciclete late, parcări civilizate…

În 27 septembrie, a fost reales ca primar al Reșiței cu un scor de 75%. L-am vizitat ieri și am povestit câteva ore despre principii și proiecte, despre arme ascunse în lupta cu incompetența, despre calitate și control. Lecția: se poate. Doar să vrem. Abia aștept să mă apuc de treabă“ – a încheiat Dominic Fritz.
Măi nea primarele de Timișoara, mai taie tată din ele. Nu din aprecieri că aici 75% din reșițeni îți dau dreptate; mai taie din cei 80 de mii de locuitori că nu mai suntem atâți. Sau dacă suntem la inventar e doar o chestie scriptică, pentru că în realitate numărul e mult mai mic. Păi prin 2011 eram 65 de mii, iar de atunci… E drept că nici așa nu ne putem compara cu Timișoara care, tot pe atunci, avea peste 300 de mii. Între timp voi ați crescut, iar noi am intrat la apă.
Dacă mănânci toată ziua fasole și tânjești după grătarul vecinului, parcă nu observi cum încet încet, pe lângă fasole, mai apare și câte un ciolan de porc afumat. Nu cu totul ci doar așa, un pic. Altfel spus, ceea ce noi nu vedem, sau nu vrem să facem asta, alții observă: Reșița este pe un trend ascendent din toate punctele de vedere; economic, social, cultural, investițional, administrativ. E drept că mai avem mult până…departe, dar suntem pe drumul cel bun.
Așa că nenea Fritz, mai treci pe la noi, mai spune-ne ce vezi, că poate băgăm și noi la tărtăcuță și ne poziționăm pe cărarea care trebuie, nu de alta dar, decât să visăm la farfuria plină a vecinului, mai bine punem mâna și o umplem pe a noastră cu bunătăți. Nu de alta, dar se poate.
Dan AGACHE
Distribuie pe:

Stiri similare

11 Comentarii

 1. Gogu

  “In 27 septembrie, a fost reales ca primar al Reșiței cu un scor de 75%.”
  75% din cei 25% prezenti la vot asa ca hai sa mai stingem un pic din faruri si sa nu mai urcam taitelul pe pidestaluri asa de inalte ca e pericol de cadere :)

  Raspunde
  1. Opinia Publica

   Partea cu adevarat hilara e ca procentajul ar fi crescut daca veneau mai multi la vot, pt ca partidele liliputane au un numar limitat de votanti care sunt disciplinati.

 2. Johann Nicolescu

  Sa-i fereasca Dumnezeu pe timisoreni ca Dominic Fritz sa ajunga Nelu Tăițelu, daca o sa ajunga mare, ca atunci Timisoara o sa fie dezastru. Timisorenii nu merita o asa catastrofa de primar ca Taițelu.

  Raspunde
 3. Sergiu

  Rugamintea mea catre redactia Reper24 este sa afle cate ‘piste de biciclete’ din Resita sunt omologate ca piste de biciclete. E usor sa spui ca ai creat piste de biciclete cand de fapt ai facut dupa ochi o line pe trotuar. Ca cititor, as vrea sa stiu cate piste de biciclete omologate sunt in resita. Multumesc.

  Raspunde
 4. Lucian

  In Resita nu exista piste pentru biciclete .Cu bicicleta mergi pe trotuar printre pietoni pana te lasa nervii apoi treci pe carosabil .Ramane la aprecierea organului de politie daca te fugareste de pe carosabil inapoi pe trotuar .Dungile albe de pe trotuare delimiteaza poteca bipezilor , nicidecum nu se pot numi piste de bicicleta .Posibil vreodata in viitor sa avem si noi piste pentru biciclisti .Posibil………….Momentan , in oras se misca , se construieste , se repara ,asta e bine , respect echipei , asta cu pistele de bicicleta lasati-o mai moale , nu va alocati ce practic nu exista pentru ca picati pe partea cealalta .Hai , munca , rabdare “tutun” speranta si poate poate in viitor v-om deveni si noi un orasel frumos cochet atractiv si placut .Eu cred ca se poate .

  Raspunde
  1. ana

   Comentariul de mai sus, care cerea informații despre pistele de biciclete, cred ca voia ca redacția sa afle un răspuns oficial de la autorități, in speță de la politie. De ce nu a facut-o chiar cel care a comentat, poate pentru ca autoritățile nu răspund la petiții, dar o fac când presa le adresează întrebări? Eu asta înțeleg din comentariul de mai sus.

  2. ana

   P.S. tocmai de asta e utila informația, pentru ca ‘organul’ nu poate aprecia decât in baza unei legi/ reguli. Daca nu exista piste, nu au dreptul sa te trimită pe trotuar când legea spune clar ca nu ai voie pe trotuar cu bicicleta.

 5. NELU FIDEA

  Cate locuri de munca au aparut in Resita in ultimii 4 ani? Unde naiba este bunastarea resitenilor, la baba si mosi in strainatate? Nu se vede faptul ca magazinele sunt goale/ In bazarul de la Victoria sunt 2,3 clienti? Nu se mai vad masini cu nr. rosii, noi. asta este bunastarea? S-a facut un bloc in centru si in rest? Mociurul cu cele doua blocuri tot in paragina a ramas. Vai de bunastarea resitenilor. S-sau taiat pomii mari de langa blocuri ca aerul”curat ” de la masini sa ajunga mai usor in camerele apartamentelor. Asta da protectie a mediului si a sanatatii populatiei. Si cate ar mai fi de spus, dar 14.900 de resiteni au fost multumiti si au decis pentru ceilalti care au stat in casa. Ne meritam soarta. stati in casa ca va fi si mai ” bine”, daca se inchide autolivul, uncm si mor batranii din Austria.

  Raspunde
 6. PUYA

  NEA NELU TĂIȚELU vs.PNL=O GLUMĂ FOARTE FOARTE PROASTĂ, UN COȘMAR PRODUCE INFARCT CEREBRAL ȘI CARDIAC 100%!PENTRU CREDULI EXISTĂ OFERTE ȘI LA PACHET CU ACEST IPOCHIMEN ZIS NELU POPA ,LORD ABSOLUT AL BISNIȚARILOR,PARDON,AL OAMENILOR DE ,,AFACERI LA NEGRU” DIN ŔEȘIȚA -SAT ȘI NU NUMAI.DNA-UL LUI PEȘTE PRĂJIT CÂND ÎL I-A LA PURICAT PE ZURBAGIU CĂ PREA E PLIN DE IFOSE ÇÂND APARE SĂ DEA DECLARAȚII LA PRESĂ, PARCĂ E MONICA COLUMBEANU SAU NIKITA DIN ALTE VREMURI DELOC ÎNDEPĂRTATE,ERA O ÎNTREBARE.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei