Când talentul depășește bariera timpului, iar legendele rămân vii prin creație. Festivalul „George Motoia Craiu”, la ediția cu numărul 17

Motoia

Ediția a XVII-a a Festivalului Internațional de muzică populară/instrumentală „George Motoia Craiu” a debutat aseară la Casa de Cultură din Oravița ce-i poartă numele regretatului rapsod bănățean, originar din Ciclova Română, 15 concurenți încercând să convingă juriul că merită să câștige Premiul „George Motoia Craiu”.
15 concurenți din toate colțurile țării, dintre care doi din Republica Moldova și Republica Serbia, au încântat publicul iubitor de folclor din Oravița, dar au încercat să convingă juriul că prestația lor merită să fie demnă pentru a fi luată în seamă pentru stabilirea câștigătorului festivalului. Concursul a debutat cu o prezentare făcută de prezentatorul Dan Liuț și cuvântul de deschidere al directorului Casei de Cultură „George Motoia Craiu” din Oravița, profesor Sorin Chișărău. Conform regulamentului, soliștii vocali și instrumentali, înscriși în concurs, au interpretat o doină sau baladă, fără acompaniament orchestral și un cântec acompaniat orchestral specific zonei din care aceștia provin. Șirul celor 30 de interpretări a fost deschis de Cătălin Olimpiu Dudaș, originar din Sibiu, care a interpretat doina „Mama numa atât-i bună” și învârtita „Am avut și eu un dor”. Au urmat Mădălina Mârza, care a adus cântecul bistrițean pe scena orăvițeană, Maria Velcotă din Oravița, saxofonistul Cristian Petru Fișteag din Răcășdia, Ionuț Cocoș din Ialomița. Primul moment din interpretarea soliștilor din afara granițelor țării a fost al Veronicăi Lozovelu din Republica Moldova, care a interpretat o doină haiducească și un cântec de joc specific zonei din Moldova.

Cea de-a doua interpretare a unui artist din afara granițelor țării a fost unul dintre momentele cele mai emoționante, dar și prestația care a smuls cele mai multe aplauze din partea spectatorilor prezenți la festival. Este vorba despre Alberto Valentin Păuța din Coștei, Serbia, care a interpretat, la clarinet, o doină și un joc de doi din repertoriul marelui artist George Motoia Craiu.
Finalul concursului a aparținut doinei și cântecului de joc din Banat, Nicoleta Rada și Florin Mihalache încheind seria concurenților de la această ediție a Festivalului Internațional de muzică populară/instrumentală „George Motoia Craiu”.
Festivalul se va încheia miercuri, cu Gala laureaților, dar și cu un spectacol muzical folcloric de excepție, avându-i ca protagoniști pe Nicoleta Voica, Ramona şi Petrică Viţa, , Titian Puichiță, Stana Stepanescu, Gabi Zaharia și Nicoleta Novac.

 

John GAVRILESCU

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei