Caransebeşul armelor albe

csb-arme

Joi, 22 septembrie, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante „Evoluţia armamentului, din preistorie, până în zilele noastre”, obiectele – arme albe, de la topoare, vârfuri de săgeţi, de lance, de suliţă, săbii, pumnale şi baionete –  făcând parte din colecţia personală a col. Petru Costin, fondator al Muzeului Serviciului Vamal şi membru fondator al Clubului Colecţionarilor din Republica Moldova.

La manifestare au fost prezenţi Adrian Ardeţ, managerul muzeului caransebeşean, primarul municipiului, Felix Borcean, reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin – Ilie Iova şi Romulus Damian, gen. Cristian Dinulică, col. Petru Costin, precum şi col. Vitalie Ciobanu, şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, care, la rândul lui, a venit cu expoziţia de documente şi fotografii „Basarabia în Primul Război Mondial, 1914-1918”, dar şi muzeografi, istorici, cercetători, cadre didactice, elevi, sau iubitori de istorie.

1

După discursul lui Adrian Ardeţ, care a afirmat că muzeul găzduieşte poate cea mai complexă expoziţie de arme care a fost prezentă vreodată în Caraş-Severin, Ilie Iova a spus că, la fel de interesantă ca şi această expoziţie, a fost şi cea de uniforme militare a col. Petru Costin, prezentată nu cu mult timp în urmă, şi şi-a exprimat speranţa ca aceasta să fie din nou văzută la Caransebeş, într-un viitor foarte apropiat.

„Sunt bucuros că la vernisajul acestei expoziţii sunt prezenţi mulţi elevi, pentru că e foarte bine să atragem tânăra generaţie spre descoperirea patrimoniului istoric, iată, chiar şi sub această formă, a armelor. Sunt aici arme dintr-o perioadă mai îndepărtată, dar poate muzeul va organiza o expoziţie cu piese mai moderne, şi atunci interesul tinerilor va fi, probabil, mai mare, dar cred că cunoaşterea armelor din perioadele străvechi, mergând până în urmă cu câteva zeci de ani, este foarte interesantă, pentru că noi, oamenii, am fost întotdeauna uşor înclinaţi spre violenţă, este o latură pe care nu ne-am putut-o stăpâni, iar aici suntem martorii a ceea ce se petrecea în perioadele străvechi”, a spus şi primarul Felix Borcean.

2

Gen. Cristian Dinulică, un apropiat al muzeului caransebeşean, a vorbit despre pasiunea col. Petru Costin, care deţine un număr de 24 de colecţii, începând de la monede şi terminând cu mai multe genuri de arme. „Aici sunt arme din timpuri îndepărtate, dar care, pentru vremea respectivă, constituiau o noutate. De-a lungul timpului, armamentul s-a perfecţionat, încât e greu de imaginat unde s-a ajuns, având în vedere caracterul distructiv al acestuia. Din nefericire, omenirea nu a învăţat prea multe din ceea ce au însemnat marile conflagraţii prin care a trecut de-a lungul timpului, în care s-au pierdut zeci de milioane de vieţi omeneşti”, a mai spus gen. Cristian Dinulică.

Autorul expoziţiei, col. Petru Costin, a spus că i-au fost necesari 42 de ani pentru a aduna toate piesele care compun colecţia pe care a prezentat-o la Caransebeş. „Colecţia a fost expusă în peste 70 de muzee din lume. Timp de doi ani, ea a plecat de acasă, din Basarabia, a fost expusă în oraşe începând de la Gdansk, până în cele de la malul Mării Negre. În luna noiembrie, ea se va întoarce la Chişinău”, a adăugat col. Petru Costin.

3

Una dintre sălile muzeului găzduieşte şi expoziţia al cărei autor este col. Vitalie Ciobanu. „Expoziţia cuprinde documente şi fotografii din Primul Război Mondial, care prezintă evoluţia evenimentelor ce au avut loc pe teritoriul Basarabiei şi pe frontul românesc, care au implicat nemijlocit populaţia din acest ţinut, dar şi situaţia social-economică a Basarabiei”, a spus col. Vitalie Ciobanu.

Expoziţia a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Seriviciul Vamal al Republicii Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale, şi va rămâne deschisă timp de o lună.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei