Caraș-Severin, un județ al îngrijitorilor de bătrâni?

modelmic

Caraș-Severin a ajuns un județ al îngrijitorilor de bătrâni, se afirmă tot mai des în ultimii ani, în condițiile în care nu puține sunt cărășencele care hotărăsc să își câștige existența peste hotare, având grijă de vârstnicii din Germania, Austria sau Italia. Afirmația este de altfel confirmată de ultimele date puse la dispoziție de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin. 

În Caraș-Severin, județ aflat pe vremuri în fruntea industriei din România și în care foștii coloși industriali s-au transformat în mormane de fier vechi, principalele programe de formare profesională căutate de cetățeni sunt cele de îngrijit bătrânii la domiciliu.

Situația nu este una nouă, deja de trei ani, cele mai multe cursuri de formare profesională autorizate în Caraș-Severin fiind cele pentru îngrijirea bătrânilor. La mare distanță în ceea ce privește numărul de cereri se situează cursurile de operator calculator electronic și rețele, cursuri aflate la mare căutare în urmă cu 9 – 10 ani.

Cursurile de formare profesională se organizează în completarea studiilor clasice, a școlilor și atunci se organizează în funcție de cerința pieței. Dacă cerința este mai mare pentru îngrijitori bătrâni la domiciliu, furnizorii de orientare profesională se orientează să organizeze cursuri cu asemenea calificare”, a explicat directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin, Elena Solomonesc.

Aceasta statistică este o dovadă în plus a lipsei de locuri de muncă și de perspective în județ. ”Oamenii doresc să se califice în meserii în care pot să și profeseze. Aceste solicitări pentru cursurile îngrijiri bătrâni la domiciliu denotă faptul că bună parte a populației asta își dorește să facă și în mod sigur principalul și cred eu singurul motiv e de fapt venitul obținut. Nu cred că cineva e bucuros să plec îngrijitor bătrâni în Germania sau Italia și să își lase familia acasă pentru că e un moft. Nu, pleacă pentru că acolo reușește să câștige un salariu decent. Departe de moft, e o necesitate, poate pentru mulți singura sursă de venit”, a adăugat Elena Solomonesc.

Un exemplu în acest sens este cazul Emiliei, o femeie de 46 de ani din Reșița. Mamă a patru copii, cu un soț care lucrează la UCM Reșița (fiind luni de zile în șomaj tehnic), aceasta a decis să lucreze peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. ”Mi-e foarte greu să plec departe de copii pentru atâtea luni. Dar cineva trebuie să plătească facturile, de undeva trebuie să facem rost de banii pentru mâncare și pentru școala celor mici. Iar în Reșița, cu salariul pe care îl câștigam la confecții, muream de foame”, povestește aceasta. Femeia lucrează deja de mai bine de 7 ani peste hotare, la început în Germania, iar mai nou în Austria.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. adam

    STEPANESCU SI FRUNZAVERDE AR TREBUI SA PLATEASCA ACESTE FACTURI SI DATORII.
    EI SI ALTII CA EI AU ADUS RESITA SI JUDETUL CARAS-SEVERIN IN SITUATIA IN CARE ESTE AZI.
    POATE DA DOMNUL PESTE NOI CU ALTI CONDUCATORI IN 2016 SI POATE, POATE, POATE O FI MAI BINE!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei