Caraș-Severinul, înconjurat de pestă porcină africană!

modelmic

Județul Caraș-Severin este înconjurat de județe în care evoluează pesta porcină africană. În contextul evoluției pestei porcine la nivel național, ținând cont de dinamica evoluției, DSVSA Caraș-Severin a solicitat convocarea centrului județean de combatere a bolilor, având în vedere că ne apropiem de perioada în care se vor sacrifica porci în gospodăriile populației, în mod tradițional.

DSV a adoptat astfel un plan de măsuri în sensul de a fi reluate unele anteriore și în același timp de a păstra vigilența tuturor instituțiilor angrenate în tot ceea se înseamnă prevenirea apariției pestei porcine în Caraș-Severin, unul din cele 5 județe din țară unde nu s-a înregistrat boala.

„Am rămas printre ultimele 5 județe, dar asta nu înseamnă că suntem codași, ci am fost foarte atenți în ceea ce privește măsurile pe care le-am adoptat și le-am întreprins împreună cu celelalte instituții pentru a preveni apariția pestei porcine africane pe teritoriul județului nostru.

Săptămânal efectuăm controale în trafic, totodată verificăm toate anunțurile publicitare privind comercializarea de porci, prin echipe mixte, atât din partea DSV Caraș-Severin, cât și reprezentanți ai IPJ Caraș.

Zilnic primim din partea ITF mișcările de mistreți în zona de frontieră, acele mișcări care sunt observate cu termoviziunea. Noi le transmitem către Garda Forestieră, AJVPS, direcția silvică și către fondurile de vânătoare private.

Aș vrea să menționez că a apărut un ghid în ceea ce privește vânarea mistreților și ce măsuri trebuie să întreprindă fiecare reprezentant al fondului de vânătoare astfel încât să fie evitat orice fel de risc în ceea ce privește manipularea defectuoasă a carcaselor de mistreți. Carcasele de mistreți necesită să fie păstrate în condiții igienice, în condiții de refrigerare până la venirea buletinelor de analiză, atât în ceea ce privește trichineloza, cât și pesta porcină africană.

Resturile de la carcasele de mistreți nu trebuie să fie abandonate în pădure, ci trebuie îngropate la locul unde au fost împușcați și în același timp trebuie intensificate verificările pe raza fondurilor de vânătoare pentru a vedea dacă se identifică porci morți. De la acești porci morți se recoltează probe care sunt dirijate către laboratoarele DSV Caraș-Severin iar cadavrul trebuie îngropat în pădure în locul care este verificat de către reprezentanții fondului de vânătoare sub supravegherea medicului veterinar”, a declarat directorul DSVSA Caraș-Severin, Dorin Imbrea.

DSVSA Caraș-Severin anunță că nu este interzisă comercializarea porcilor de către comercianți, doar că, dacă porcii sunt aduși din alt județ, este nevoie de aviz interjudețean și să nu provină din zonele afectate, precum județele: Mehedinți, Gorj, Hunedoara, Timiș, sau Serbia.

Suntem pe baricade, încercăm să ținem sub control această pestă porcină africană. Fac apel la toți crescătorii de porci să fie foarte atenți, să respecte acele reguli minime de biosecuritate: de a nu permite în zona de creștere a porcilor domestici accesul persoanelor străine, să aibă un dezinfector pietonal, să nu intre în zona de creștere a porcilor cu haine de stradă, să se schimbe atunci când hrănesc porcii.

Este foarte important să fie foarte atenți în ceea ce privește achiziționarea de furaje. Prin mișcarea necontrolată a mistreților aceștia au intrat pe culturile de cereale și este important să aibă grijă de unde achiziționează aceste furaje”, a declarat Dorin Imbrea.

foto: mediafax.ro

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei