Cărbunele de la Anina a schimbat proprietarul! „Cred că o să reușească să demareze proiectul”, este de părere Românu!

modelmic

Proiectul de exploatare a cărbunelui descoperit pe amplasamentul fostei fabrici de cherestea din Anina și care ar aduce fonduri consistente la bugetul local al orașului pare să aibă într-un final noi șanse de concretizare. Terenul pe care se află cărbunele, aflat până nu demult în proprietatea unei firme sârbe, a fost vândut unui belgian, cu care administrația locală a ajuns deja la o înțelegere.

Primarul Gheorghe Românu anunța încă de acum câțiva ani intenția de a exploata, alături de o firmă din Serbia, depozitul de cărbune. Conform declarațiilor edilului de la vremea respectivă, de pe teritoriul fostei fabrici de cherestea ar fi urmat să fie scoasă o cantitate de până la 200.000 de tone de cărbune, iar după ce acesta ar fi fost vândut, o parte din suma obținută ar fi revenit Primăriei Anina. Proiectul a suferit numeroase amânări, inițial pentru obținerea tuturor avizelor, iar mai apoi pentru că nu s-a ajuns la nici un acord cu un eventual cumpărător, în ciuda negocierilor purtate cu cei de la Mintia și chiar cu o termocentrală din Bosnia. După ce lucrurile au intrat într-un con de umbră, proiectul pare să prindă din nou viață, după ce proprietarul sârb a vândut terenul unui belgian. Primarul Românu a precizat pentru Reper 24 că administrația locală a ajuns și ea la o înțelegere cu noul proprietar, înțelegere care are două avantaje: pe de o parte suma de bani ce va reveni Primăriei Anina după vânzarea cărbunelui este mai mare decât anterior și pe de altă parte, Primăria scapă de grija găsirii unui cumpărător, belgianul urmând să se ocupe de tot ceea ce ține de negocieri.

Terenul pe care este cantonat cărbunele a fost cumpărat de un belgian. Am ajuns la o concluzie cu belgianul, o să ne dea o anumită sumă pe tona de cărbune direct, nu o să mai fim noi implicați în absolut nimic. A început să își transfere avizele pe firma nouă care s-a format aici pe raza orașului, am căzut de comun acord să ni se predea clădirea și 7.700 de metri pătrați ca să facem acel bazin de înot și suntem acum în faza în care va trebui să dezmembrăm din terenul lui clădirea și suprafața, să vedem dacă putem accesa sau nu fonduri pe acest teren. Ei sunt în tratative acum cu cei de la Mintia și după spusele lor cred că o să reușească să demareze proiectul”.

Edilul a adăugat că Primăria va primi banii imediat ce firma belgiană va ajunge la un acord cu un cumpărător și va începe să livreze cărbunele.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Johann Nicolescu

    Minerul e tot miner, primarul Gheorghe Romanu e miner. Sper sa-i reuseasca planul si sa se inceapa exploatarea carbunelui din zona. “Noroc bun”

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei