Cardul de sănătate, obligatoriu de astăzi! Aproape 6.000 de cărășeni nu l-au primit!

modelmic

Începând cu data de 1 mai, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va utiliza cardul de sănătate, de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi furnizorii de dispozitive medicale. Acesta nu a ajuns însă la toți cărășenii.

Începând cu data de 1 mai, asiguraţii trebuie să se prezinte la medic cu cardul de sănătate pentru a le fi decontate serviciile medicale. Spitalele din județ au fost deja dotate cu cititoare de card, însă restul furnizorilor de servicii medicale trebuie să și le achiziționeze pe cont propriu. „Există în acest moment în județul Caraș-Severin 83 de cititoare funcționale pentru spitale. Ceilalți au obligația să și le achiziționeze. În cazul în care apar erori din vina furnizorului, nu a asiguratului, costurile vor fi suportate din veniturile proprii ale celor care oferă servicii medicale”, a precizat Carmen Ghitera, consilier relații publice în cadrul Casei de asigurări de sănătate a județului Caraș-Severin.

Ce se întâmplă însă cu cei care nu au intrat în posesia cardului până astăzi? Potrivit reprezentanților casei, în acest caz furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar, iar tratamentele acordate vor fi trecute pe o listă specială.

Poşta Română  a returnat Casei de Asigurări de Sănătate Caraş- Severin un număr de 20.789 bucăţi carduri. Din acestea 4690 sunt carduri ale  persoanelor  decedate  de la momentul  începerii distribuirii, 10 sunt pentru persoane care se află în penitenciar, 5 sunt dubluri şi 51 de persoane au refuzat cardul pe motive religioase. „În această perioada  de la sediul instituţiei noastre au fost distribuite un număr de 1255 de carduri. Către medicii de familie au fost distribuite un număr de 8755 şi 177 de bucăţi Casei de Asigurări de Sănătate Timiş. În acest moment instituţia noastră gestionează un număr de 5912 carduri”,  a precizat Carmen Ghitera.

Începând cu data de 21 mai 2015, Casa de Asigurări de Sănătate Caraş- Severin a demarat și procedura de eliberare  a cardului duplicat.

„Acesta se eliberează asiguraţilor  în următoarele situaţii: pierderea, furtul sau deteriorarea cardului naţional emis iniţial, modificarea datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului naţional emis iniţial , alte situaţii justificate, cardul naţional emis iniţial  prezintă defecţiuni tehnice, erori ale informaţiilor înscrise sau care nu poate fi utilizat din motive tehnice de funcţionare, confirmate de instituţia noastră, în situaţii justificate  rezultate din derularea procesului de distribuţie a cardului naţional emis iniţial”, a mai spus aceasta.

Costul unui duplicat este de 15,50 lei  suma  reprezentând costul de realizare şi distribuţie al cardului duplicat, iar cheltuielile sunt suportate de asigurat în cazul în care care a pierdut, deteriorat, i s-a furat cardul sau care solicită modificarea datelor personale,  sunt suportate de persoana care solicită duplicatul.

Până la data la care asiguratul intră în posesia cardului duplicat, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului naţional eliberată de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află persoana asigurată.

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei