Cei 1.700 de studenți ai UEM au început astăzi anul universitar 2015-2016! Peste o lună va avea loc fuziunea cu UVT!

modelmic

Amfiteatrul Universității Eftimie Murgu din Reșița a fost arhiplin în această dimineață, la deschiderea anului universitar 2015-2016. Evenimentul s-a derulat în prezența studenților, profesorilor și rectorului Doina Frunzăverde, reprezentanților Episcopiei Caransebeșului, Consiliului Județean Caraș-Severin și Primăriei Reșița, precum și a deputatului de Caraș-Severin, Ioan Benga. 

1.700 de tineri își încep studiile în acest an la Universitatea din Reșița, dintre care 1.600 la studii de zi și 100 la învățământ la distanță. Dacă numărul studenților este mai redus decât cel de anul trecut, în schimb UEM se poate lăuda cu un număr record de studenți din Republica Moldova și din Serbia: 150. În plus, în ciuda dificultăților cu care s-a confruntat în ultima perioadă Universitatea reșițeană și-a menținut și în acest an toate cele 26 de programe de studiu, dintre care 23 la zi și 3 la distanță.

Vestea bună a fost și aceea că s-a deblocat situația financiară de la UEM, cel puțin până în momentul în care se va realiza fuziunea cu Universitatea de Vest din Timișoara, adică peste aproximativ o lună, conform rectorului Doina Frunzăverde.

Am primit bani din fondul de dezvoltare instituțională și vom primi în așa fel încât să putem să încheiem acest an bugetar. Subliniez încă odată este o situație care se întâlnește în toate universitățile regionale, universități mici și medii pe care sistemul de finanțare introdus în 2011 le-a dezavantajat în ceea ce privește finanțarea pe student echivalent. Promisiunea este că vom avea asigurată finanțarea până în momentul în care vom finaliza fuziunea prin absorbție cu Universitatea de Vest din Timișoara, în acel moment vom merge pe o altă finanțare pe student echivalent și aceea finanțare cu siguranță va fi suficientă pentru a ne acoperi toate costurile”, a precizat Doina Frunzăverde.

Deschiderea anului universitar a început la UEM, în mod tradițional, cu intonarea imnului Gaudeamus Igitur și rostirea unei rugăciuni. A urmat salutul transmis de Episcopul Caransebeșului, PSS Lucian și discursurile invitaților.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157659433331746″]

Doina Frunzăverde: „Universitatea a trecut prin vremuri de ispitire”

Participanții la eveniment nu s-au ferit să facă referire și la greutățile prin care a trecut în ultimele luni Universitatea din Reșița, odată cu declanșarea scandalului de corupție care a zguduit mediul academic din Caraș-Severin.

Universitatea a trecut în ultimele luni prin vremuri de ispitire și a reușit să învingă aceste vremuri cu ajutorul lui Dumnezeu. Avem alături nu numai comunitatea locală, instituțiile publice din județul Caraș-Severin ci avem de data aceasta total alături, printr-un sprijin care a reușit să ne ajute să trecem peste aceste vremuri foarte grele deputații și senatorii județului Caraș-Severin”, a afirmat rectorul Doina Frunzăverde.

Aceasta a ținut în primul rând să îi nominalizeze pe Ion Mocioalcă și Ioan Benga și să le mulțumească pentru sprijinul acordat în fața Ministerului Educației, pentru deblocarea situației de la Reșița. Mulțumiri au fost adresate și deputaților Valentin Rusu, Valeria Schelean, Dan Laurențiu Tocuț și Valentin Blănariu, cei care conform rectorului Frunzăverde au adresat ministerului Educației scrisori de susținere a Universității Eftimie Murgu.

S-a vorbit și de baza materială pusă la dispoziția studenților de la Reșița, o bază materială modernă care include, conform Doinei Frunzăverde, 34.000 de metri pătrați de spații de învățământ și cercetare, un punct de lucru la Caransebeș și un campus universitar la Coronini.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei