Cel mai luxos hotel din Băile Herculane își închide porțile! Angajații, disperați că rămân pe drumuri

modelmic

Pandemia provocată de coronavirus care afectează în această perioadă, într-un fel sau altul viața tuturor românilor, a dus practic la paralizarea turismului în mai toată Europa. Nici România nu face excepție, un exemplu clar în acest sens fiind stațiunea Băile Herculane, unde s-au tras obloanele la hoteluri și pensiuni. În lipsa turiștilor și cu un mare semn de întrebare cu privire la perioada pe care se va întinde criza și cu privire la când turismul va reveni la stadiul la care a fost în urmă cu doar câteva luni, patronii reduc costuri și renunță la angajați.

Situația nu este cu nimic diferită la hotelul Minerva din stațiunea de pe Valea Cernei, în care s-au investit în urmă cu doi ani milioane de euro. Ridicat în perioada comunistă și lăsat în paragină după Revoluție, hotelul a primit un nou suflu, ajungând unul din cele mai luxoase din Băile Herculane. Lucru care nu l-a ferit însă de criza cauzată de coronavirus. Angajații hotelului, nesiguri cu privire ce le aduce viitorul, ce vor decide patronii cu privire la soarta lor și dacă vor avea cum să își întrețină familiile au luat legătura cu presa, acuzând că nu le-ar fi respectate drepturile prevăzute de lege. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că doar o parte dintre ei vor beneficia de șomaj tehnic. Mai mult decât atât, oamenii susțin că unora dintre ei li s-ar fi  cerut să își dea demisia, lucru pe care au refuzat să îl facă.

Reper 24 a cerut un punct de vedere de la administratorul hotelului, Cătălina Iovan, care a declarat că până la ora actuală nu s-a luat nicio decizie cu privire la soarta angajaților, dar că orice măsură va fi luată în perioada următoare va fi conform legii:

„Noi respectăm legea în vigoare, ad litteram și fără nici un fel de abatere. Urmărim și noi să vedem ce informații mai primim de la instituțiile abilitate și fără doar și poate se respectă legislația în vigoare. În plus, noi ținem foarte mult la echipa noastră, nu știm cât va dura această perioadă pe care o putem cataloga drept caz de forță majoră, însă categoric dorim să ne protejăm salariații atât cât putem pentru că în momentul în care se va relua activitatea, fără doar și poate, toată echipa trebuie să fie la muncă.

Încă nu am luat decizii, discutăm, încercăm să găsim cea mai bună variantă și pentru dumnealor, au familie acasă, au copii, sunt echipa noastră și nu putem să ne dezicem de dumnealor. În plus, în momentul în care se va relua activitatea, îi dorim pe toți înapoi, de aceea nici nu se grăbim în a lua decizii, ca să nu fie unele luate de grabă.

E foarte greu, nu ține de noi acest aspect, nu ni l-am dorit. Noi militam pentru a aduce un suflu nou turismului balnear, am muncit cu toții la acest aspect, dar să știți că avem o atitudine optimistă, pozitivă și așteptăm ca lucrurile să revină la normal și sunt convinsă că același lucru își dorește și personalul”.

Oamenii au cerut lămuriri și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, după cum a precizat pentru Reper 24, inspectorul șef adjunct Eugenia Oberșterescu. Aceasta a explicat că potrivit legii în acest moment, de șomaj tehnic pot beneficia doar acele activități care au fost închise ca urmare a deciziei autorităților, în cazul de față doar cei care lucrează pe partea de restaurant.

Celorlalți angajați, în cazul în care patronii vor decide că nu îi mai pot plăti pe perioada în care hotelul nu are activitate, cel mai probabil li se vor desface contractele de muncă în baza articolului 65 cu 1 care se referă la „desființarea locului de muncă ocupat de salariat ca urmare a dificultăților economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activității”.

În prezent, hotelul are aproximativ 70 de angajați.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Rodica

  Păcat de angajați, am fost la hotelul respectiv în concediu și am fost foarte mulțumită de personalul de acolo. De la recepție, bazine, restaurant totul a fost foarte bine.

  Raspunde
 2. zero

  “Cel mai luxos hotel din Băile Herculane își închide porțile!”

  Armeniş strică la Herculane.
  Herculane nu strică la Armeniş?

  Raspunde
 3. Mosut

  Hotelurile si pensiunile sunt inchise tot prin starea de urgenta datorita faptului ca s-ar forma grupuri de persoane.Ce nu se intelege de catre acesta D-na Obersterescu este ca si acesti oameni trebuie sa supravietuiasca.Ce se intampla cu cei care au pensiuni mici si traiau din functionarea acestora impreuna cu familia?Anul trecut statul i-a fortat sa cumpere case de marcat , sa plateasca contabil si sa functioneze in regim de societate comerciala????La plata impozitelor nu au facilitati acum nu beneficiaza de nimic.Ce modalitate de supravietuire propune aceasta D-na inspector SefAdj.????????

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei