Cel mai vechi și complex festival de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean, la ediția cu numărul 43!

modelmic

 

Orașul Bocșa va găzdui la începutul lunii noiembrie, o nouă ediție a cunoscutului festival de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA”, este cel mai vechi, amplu și complex festival de acest gen! Prin această manifestare organizatorii doresc să aducă un omagiu poetului şi omului de cultură PETRU E. OANCE (1881-1973), cunoscut sub pseudonimul literar TATA OANCEA, unul dintre cei mai de seamă creatori de literatură dialectală bănățeană, dar și să promoveze graiul bănățean și talentele autentice ale acestui colț de țară.

Fenomenul literaturii dialectale, în speță și cel al poeziei în grai bănățean, alături de cel al condeierilor plugari, este unul reprezentativ, dar în același timp și unic, pentru Banat, lucrul acesta este demonstrat de mulțimea festivalurilor de gen din județele Caraș-Severin, Timiș, dar și din Serbia, provincia autonomă Voivodina”, se arată în comunicatul de presă transmis de organizatori.

Ediția din acest an, cea nu numărul 43, se dorește a fi una cu totul specială, având în vedere că în 2019 se împlinesc 90 de la apariția primului număr al revistei „Vasiova”, publicație de a cărei editare și publicare s-a ocupat PETRU E. OANCE. Revista  „Vasiova” a apărut între anii 1929 și 1947, fiind considerată o emblemă a Banatului istoric și un model de urmat pentru publiciști.

Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA” se va desfăşura pe două secţiuni: creație și interpretare, ambele secțiuni fiind împărțite pe grupe de vârstă (preşcolar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal şi adulţi). Secțiunea pentru copii este programată pe data de 1 noiembrie, iar cea pentru adulți pe 2 noiembrie.

La secţinea CREAŢIE pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de maxim 5 lucrări. Lucrările vor fi transmise pe adresa: Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival” în 3 exemplare, până în data de 28.10.2019, inclusiv. De asemenea, se va ataşa şi o fişă de prezentare care trebuie să conţină: numele şi prenumele, data şi locul naşterii, adresa exactă, date de contact (număr de telefon, adresă de e-mail etc), profesia, secţiunea şi grupa de vârstă la care participă şi acolo unde este cazul CENACLUL LITERAR din care fac parte.

La secţiunea INTERPRETARE pot participa RECITATORI de orice vârstă, îmbrăcați (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) în costum popular specific subzonei din care provin. Recitatorii vor prezenta în concurs o poezie cu durata maximă de 5 minute. Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licențioase şi nici recitarea unei poezii în grup.

Juriul va aprecia evoluţia participanţilor ţinând cont de: mimică şi gestică, text adecvat vârstei, cursivitate, dicţie, costum popular (în caz de egalitate pentru departajare).

Intrarea în concurs se va face în funcţie de vârsta concurenţilor, începând cu preşcolarii, ciclul primar, gimnazial, liceal şi adulţii, ţinând cont de asemenea şi de localitatea de unde vin concurenţii.

Organizatori sunt: Primăria și Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură Bocșa, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițioanale Caraș-Severin și a Asociației „Pe urmele lui Tata Oancea” din Timișoara.

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei