Centrul Militar Județean Caraș-Severin a ajuns la jubileu!

Centrul Militar Județean

Centrul Militar Județean Caraș-Severin a aniversat astăzi o jumătate de veac de existență la Reșița!

După debutul manifestării printr-o slujbă religioasă, comandantul Centrului Militar, colonelul Ion Pasăre a ținut să puncteze principalele repere care au marcat cei 50 de ani ai instituției militare printr-o ceremonie la care au luat parte foști comandanți ai Centrului, precum colonelul Vasile Cocoșilă, col. Dorin Militaru, ofițeri recunoscuți pentru activitatea lor militară în județ, precum generalul Ion Ion și generalul Adrian Marinescu, președintele Consiliului Județean – Silviu Hurduzeu, prefectul județului – Matei Lupu, viceprimarul municipiului Reșița – Adrian Dacica, comandantul Inspectoratului Județean de Poliție – comisar șef Viorel Avram, comandantul ISU Semenic – lt.col Cristinel Coneru, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean – lt.col Ionel Mănoiu Dina, inspectorul general școlar Ioan Benga, reprezentanții presei și alți invitați.

A lipsit motivat de la eveniment, comandantul Centrului Militar Zonal Timiș, la care este subordonat CMJ Caraș-Severin, colonelul dr. Augustin Pegulescu, acesta fiind înlocuit pentru acest eveniment de Șeful de stat major Col. Mihaela Ionescu.

Comandantul CMJ Caraș-Severin, colonelul Ion Pasăre a oferit invitaților și foștilor comandanți ai unității diplome și plachete uninominale, ca semn de prețuire pentru efortul depus, buna colaborare avută între Centru și celelalte instituții județene de-a lungul anilor și rodul muncii comune.

Centrul Militar Județean Caraș-Severin a fost înființat în anul 1968, în urma reorganizării administrative a teritoriului Republicii Socialiste România, în baza Ordinului ministrului Forțelor Armate, nr. M. 10 din 17.02.1968 și ca urmare a întrunirii Comisariatelor Militare din raioanele Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova-Nouă, Bozovici, Orșova și Lugoj. Începând cu anul 1968, CMJ Caraș-Severin își stabilește garnizoana de reședință la Reșița, ocupând clădirea fostului Comisariat Militar (de unde și expresia întipărită reșițenilor – la comisariat).

În perioada 1968 – 1981, funcția de comandant al Centrului Militar Județean Caraș-Severin a fost îndeplinită de colonelul Marin Todescu, iar din 1981 funcția este preluată de colonelul Alexandru Mitrică, care rămâne la comandă până la data de 1 iulie 1988. Colonelul Todor Stepan preia comanda CMJ Caraș-Severin în iulie 1988 și o predă în iulie 1995 colonelului Vasile Cocoșilă. Cocoșila, comandant al Centrului Militar Județean cu o activitate de aproape 7 ani la comanda CMJ! Puțin peste 7 luni, unitatea cu reședința la Reșița a fost condusă de colonelul Gheorghe Bercea. Chiar de Ziua Națională a României, pe data de 1 Decembrie 2002, comandantul Centrului Militar Județean din Caraș-Severin devine Dorin Militaru, care îi predă ștafeta la 1 noiembrie 2008, actualului  comandant, colonelul Ion Pasăre.

De reținut ar fi faptul că, deși unitățile militare din Caraș-Severin s-au desființat în ultimele decenii, Centrul Militar Județean Caraș-Severin deși cu un rol diminuat, rămâne o componentă a Armatei Române are, conform legii nr. 446 obligația de pregătire a populației pentru apărare dar și o serie importantă de misiuni și obiective pe care le realizează an de an.

Reper 24 urează un sincer La Mulți Ani, Centrului Militar Județean din Caraș-Severin și oamenilor care de-a lungul timpului au activat iar alții continuă să activeze și astăzi  cu răspundere, devotament, curaj și disciplină pentru patria sub al cărei stindard au jurat credință!

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei