CFR își bate joc sistematic de un simbol al Banatului și al țării: Semmeringul bănățean!

modelmic

Semmeringul bănățean se află din nou la ceas de cumpănă. Compania de Căi Ferate vrea să scape (pentru a câta oară??) de cea mai veche rută de cale ferată montanistică din țară, Oravița – Anina. Asta după ce, de-a lungul ultimilor ani, reprezentanții companiei o țineau sus  și tare prin presă că doresc valorificarea potențialului turistic oferit de Semmeringul Bănățean. În fapt, din dorința de eficientizare și fără a demonstra că știu cu adevărat să fie specialiști ai rentabilizării CFR, șefii căilor ferate din țară s-au gândit să „decupeze“ de pe harta feroviară cea mai veche linie. Că dă bine să îi arunci pe masă, înainte de masa de prânz, ministrului tău, Răzvan Cuc, cifre îmbucurătoare care au condus la o rentabilizare majoră a  CFR-ului. Nu contează ce omori…patrimoniu cultural, istorie, turism…iar la noi, e ca în cântecul acela de la Cenaclul Flacăra, Ce-ai omorât/Omorât rămâne. De ce să investești în această linie ferată? De ce să îți bați capul să modernizezi trenul sau să îl înlocuiești cu un tren de epocă, care să atragă și mai mult turiștii? De ce să marketezi zona? Doar nu te interesează pe tine, șef de CFR sau șefuț că există viață, cultură și la Oravița, Anina, Bozovici… Niște ăia care se plictisesc cu viața. Dacă desființau o mocăniță de 20 de locuri, pe vreun tronson de 1,25 kilometri din jurul Bucureștiului, era jale mare…

Tronsonul de cale ferată Oravița  – Anina, în lungime de 33,4 kilometri, este unul din cele mai pitorești din țară, un tronson pe care turiștii din țară și de peste hotare se înghesuie să-l viziteze. Au existat numeorase situații la sfârșit de săptămână când valul de turiști a făcut ca locurile din vagoane să devină insuficiente.

De această dată, la inițiativa unui cetățean care locuiește în Oravița, colegul nostru John Gavrilescu, care nu stă pasiv la nemernicia premeditată de CFR,  a fost lansată în social-media o petiție online care are scopul de salva încă odată Semmeringul bănățean. Dacă doriți să veniți în sprijinul salvării transportului de pe această linie ferată sunteți invitați să o faceți, completând câmpurile petiției, pe care o inserăm și noi mai jos.

„Împreună salvăm Semmeringul bănățean – petiție online”

CFR Călători dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, că i s-a pus pata pe cea mai veche rută de cale ferată din țară, Oravița – Anina. După nenumăratele scoateri la licitație a liniei ferate, care nu s-au materializat, CFR Călători trece la decizii radicale. Din 25 septembrie va suspenda călătoriile din timpul săptămânii pe motiv că ruta este neprofitabilă. Pe surse am aflat că cel care a luat această decizie ar fi afirmat în mai multe rânduri că va închide acestă rută când va ajunge director. Vă dați seama că CFR-ul, la găurile ce le are prin buget, va acoperi o mare parte din ele cu închiderea Semmeringului bănățean. Deși factorii de decizie nu recunosc acest aspect, al închiderii definitive, consider că această limitare este un prim pas în trecerea pe linie moartă a unui obiectiv turistic reprezentativ pentru zona Banatului. Vă invit să semnați cu toții pentru a putea veni cu cât mai multe argumente în demersurile viitoare.

Vă mulțumesc!“

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Doru

  Noaptea minții! Cum naiba să închizi o rută profitabila? Nici nu găsești bilet, trebuie să le rezervi online! Iar CFR nu înțelege ca oamenii care folosesc acest tronson nu sunt călători, ci turiști! Dispuși să plătească mult mai mulți bani pentru călătorie! CFR-ul ăsta nu trăiește în capitalism! Dar, de unde, cu țăran a-n noastră – n frunte, o s-avem victorii multe… Ferească Dumnezeu!

  Raspunde
 2. Adrian

  Fals, ruta profitabila ???????!!!!!!!!!
  Ia mergeti la Anina in gara si urmariti cand vine trenu. Sunt mai mult de 2 … 3 pasageri ???
  De ce mintitii, asa ati mintit si cu cascada Bigar si acum multi fraieri se merg acolo si sunt loviti de o crunta dezamagire (cu siguranta nu mai dau si a doua oara pe acolo).
  Ati vrea sa mai pacaliti niste fraieri si cu linia asta de cale ferata ???

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei