Cine răspunde de sănătatea copiilor noștri aduși cu arcanul la examene? Cu siguranță, nimeni

 

aMișcarea Elevilor din România, o uniune care a coagulat aproape 1.000 de copii din anii terminali ai claselor a 8-a și a 12-a, a solicitat Ministerului Educației și Cercetării anularea examenelor din acest an de Evaluare Națională și Bacalaureat din cauza riscului de infectare cu noul coronavirus. Variantele lor erau de a echivala acest examen, prin mai multe metode, cu mediile din anii de școală. În caz contrar, solicitau Guvernului, Președinției, Parlamentului, garanția desfășurării acestor examene în condiții de siguranță și asumarea răspunderii dacă un singur elev s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19. Cu toate acestea, Ministerul merge mai departe cu hotărârea de a se susține aceste examene, iar de astăzi, 2 iunie, încep orele de pregătire facultativă pentru acestea.

În cadrul unei emisiuni live pe Reper 24, avocata Mișcării Elevilor din România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a dat exemplul altor țări europene: „Eu am adus la cunoștința doamnei ministru și domnilor miniștri din cabinetul Orban, că prin ceea ce fac dânșii acum încalcă niște drepturi constituționale: dreptul la viață și dreptul la integritate fizică și psihică sunt garantate de Constituție. Au posibilitatea să aleagă din mai multe variante de echivalare, dar nu vor. Și alte state europene au procedat așa. Unul dintre exemple este Cehia, unde se prezintă la examen doar cei care doresc acest lucru; pentru ceilalți se face o echivalare“.

Mesajul avocatului acestei Mișcări a Elevilor din România este foarte tranșant: „Domnilor guvernanți, nu sunteți stăpânii acestei țări; stăpânul țării este poporul, iar dumneavoastră sunteți angajații noștri, plătiți din banii noștri. Noi nu am obligat pe nimeni să facă ceva anume. Noi am dat niște alternative, pentru că este vorba de viața și sănătatea copiilor noștri“ a mai afirmat în cadrul emisiunii Reper 24 live, avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă.

 

Dan AGACHE

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei