Ciobanu de la Aquacaraș, față-n față cu primarii nemulțumiți de activitatea societății!

sedinta primari si Aquacaras

Premieră astăzi la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, unde directorul societății Aquacaraș S.A, Nicolae Ciobanu, diriguitorul operatorului de apă-canal din Caraș-Severin, împreună cu președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, au fost prezenți la anunțata dezbatere cu primarii mai multor orașe din Caraș-Severin, pentru a oferi răspuns la întârzierile de luni și ani de zile ale implementării proiectelor de extindere și modernizare a sistemelor de apă și apă uzată din județ. O ședință cu ușile închise, în care, deși presa și-a manifestat dorința de a asista la dezbatere, a fost refuzată de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, argumentul fiind, cităm, „este o ședință tehnică“.

Este pentru prima dată când o astfel de întâlnire are loc între toți factorii implicați în derularea proiectului. „Responsabil” pentru acest prim pas în îmbunătățirea relațiilor dintre Aquacaraș și autoritățile locale, care s-au plâns de nenumărate ori în trecut de lipsa de comunicare și transparență a conducerii companiei de apă și canal, este primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu. La inițiativa edilului, reprezentanții UAT-urilor au luat cu asalt săptămâna trecută biroul președintelui Hurduzeu, cerând să se ia măsuri pentru repunerea proiectului pe șine și aducerea lui la finalizare, existând practic orașe în care acesta stagnează de ani de zile.

Sunt probleme pe de o parte generale fiecărei localități, pe de altă parte probleme specifice. Ca o concluzie se doresc întâlniri și cu constructorii pentru că multe din problemele care sunt în acest moment sunt legate de incapacitatea constructorilor de a lucra mai eficient pentru a finaliza aceste proiecte. În unele situații sunt reziliate contractele cu cei care au câștigat inițial licitațiile și sunt proceduri pentru a desemna alți câștigători. Am mai convenit cu primarii ca împreună să mergem în fiecare localitate pentru a vedea stadiul efectiv al lucrărilor”, a declarat la finalul întâlnirii președintele CJ, Silviu Hurduzeu.

 

Nicolae Ciobanu: „Constructorii lucrează cu motoarele la turație redusă, din cauza lipsei forței de muncă!“

Nicolae Miu Ciobanu

Ciobanu consideră că nemulțumirile cetățenilor, transmise de primari la ședința de astăzi, sunt îndreptățite, nefinalizarea lucrărilor conducând la un grad sporit de disconfort pentru comunitățile dintr-o serie de orașe din Caraș-Severin. „Ce am constatat eu și au constatat și primarii, chiar dacă efortul deosebit al Consiliului Județean de garantare a creditului pe care noi l-am accesat și faptul că am reușit să achităm toate facturile la zi ale constructorilor, i-a luat prin surprindere pe acești constructori care nu sperau să-și mai încaseze banii, n-au fost pregătiți și nu reușesc să se mobilizeze la capacitatea maximă pentru a continua lucrările iar principala cauză motivată de aceștia ar fi lipsa forței de muncă pe care nu reușesc să o identifice la nivelul județului Caraș-Severin“, a explicat managerul Aquacaraș.

În stadiu de execuție zero din punct de vedere al implementării, ca urmare a falimentului unui constructor se află orașele Anina, Bocșa și Oravița. Cu stadii avansate de execuție în proiectul de eficientizare și modernizare a rețelelor ar fi orașele Caransebeș și Moldova Nouă.

Primarul Cismăneanțu nu mai crede în promisiunile Aquacaraș!

Eugen Cismăneanțu

Primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu, inițiatorul acțiunii de reuniune a primarilor de orașe din Caraș-Severin vs Aquacaraș, afirmă că încă din anul 2013, atunci când s-au început aceste lucrări, atât el, din postura de edil, cât și bocșenii au parte doar de promisiuni deșarte. „Ne-am săturat atât noi, primarii, cât mai ales cetățenii de aceste promisiuni. Le-am explicat punctual situațiile din teren, de la Bocșa. Am cerut termene concrete, pe care nu le-am primit astăzi de la Aquacaraș! Oamenii ne cred lipsiți de minte, atunci când punem asfalt pe anumite străzi și nu avem finalizată canalizarea! Domnul director Nicolae Ciobanu mi-a promis mie, președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin și colegilor mei primari că în cursul săptămânii viitoare îmi va da un răspuns legat de sosirea domniei sale, însoțit de constructor la Bocșa. Noi, primarii orașelor din județ, beneficiare ale acestui proiect, nu am venit pe picior de forță, ci din dorința și ideea de a debloca situația la nivel județean“, a menționat primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu.

La Caransebeș, surpriză! Aquacaraș s-a mișcat binișor iar mai nou s-a apucat de debranșat asociațiile de proprietari!

Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, a ținut să facă, la rândul său câteva precizări. „Fiecare UAT are probleme lui specifice. Am fost surprins să aflu că noi, la Caransebeș din punct de vedere al implementării acestui proiect stăm cel mai bine, alături de orașul Moldova Nouă. Avem singurul proiect realizat 100% dintre cele trei, per total 85% din totalul lucrărilor sunt finalizate. Pe lângă stadiul de implementare, o problemă care mă frământă este că în foarte multe locuri din Caransebeș se preconizează debranșări ale Asociațiilor de Proprietari de la rețeaua de apă potabilă a operatorului, ca urmare a neplății facturilor către societatea Aquacaraș. Am încercat să port un dialog și cu președintele pe această temă, pentru că nu este normal ca de pe o scară în care există un rău platnic să sufere alte 20 de familii! Mi s-au dat asigurări că acest ritm al debranșărilor se va tempera în Caransebeș și în celelalte UAT-uri“. Uzina de apă de la Balta Sărată și stația de epurare de la Jupa au fost alte subiecte expuse de primarul Felix Borcean în fața președintelui Consiliului Județean și a directorului general Aquacaraș, ambii cetățeni cu buletin de Caransebeș.

Torma: „Oamenii din M9 nu merg la Aquacaraș pentru proasta funcționare a canalizării, ci la Primărie!

Implementare de peste 80% a  proiectului de extindere și modernizare a sistemelor de apă și apă uzată Aquacaraș la Moldova Nouă, orașul care se confruntă, însă, cu alte probleme legate de lipsa funcționării la parametrii normali a canalizării și furnizării apei potabile. „În canalizarea menajeră de la Moldova Nouă intră atât apa pluvială, cât și apa meteorică, iar la ploile medii, nu foarte mari, ne refulează canalizarea. Ca să nu mai spun de distrugerea căii de rulare care nu s-a mai refăcut și faptul că la multe capete de străzi  apa potabilă nu are debit.

Consider că nu am avut, în urma ședinței de astăzi, concluzii concrete! Să spunem că e primul pas spre o viitoare întâlnire!“

Dacă astfel de întâlniri ar mai fi avut loc și în trecut, Aquacarașul nu ar fi ajuns în situația în care se află în prezent”, este de părere primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu.

modelmic

Orașul de pe Valea Bistrei se află într-o situație mai specială în ceea ce privește proiectul de implementare a sistemelor de apă și canal, după ce a fost reziliat contractul cu fostul constructor, iar lucrările trebuie din nou scoase la licitație.

La ora actuală, din punct de vedere al implementării rețelelor noi de apă și canal, procentajul este de 29,74%, la stația de epurare procentajul de finalizare este de 86%, iar la stația de tratare, aproape 83%. În perioada următoare, până la finele anului 2018, cei de la Aquacaraș și-au luat angajamentul ca aceste investiții la stația de tratare și epurare să fie de 100%. Problema este că vechii constructori au reziliat contractele și vor fi din nou necesare procedurile legate de licitație. Cum proiectul este făcut în anul 2015, cu siguranță vor întâmpina mari probleme când le vor scoate la licitație, datorită faptului că nu va mai veni nimeni. Suntem în 2018, salariile sunt mai mari, costurile la materiale sunt mai mari, trebuie să găsească o soluție să vină cu valori actualizate”, a mai precizat Luca Mălăiescu.

Ca la noi, la nimeni”, își arată nemulțumirea și primarul orașului Anina, Gheorghe Românu!

Lucrurile nu sunt deloc roz nici la Anina, unde mai multe străzi sunt sparte de ani de zile, fără însă ca pe respectivele tronsoane să se mai lucreze, după ce constructorul a dat faliment. Proiectul a fost din nou scos la licitație, fiind câștigat de o firmă din Ploiește, explică primarul Gheorghe Românu:

„În momentul de față la Anina s-au demarat lucrările, a început firma nou abilitată să facă lucrări. Problema este ce se va întâmpla pe străzile unde deja au fost puse acele conducte, dar nu au fost recepționate și nu au fost plătite. Acele conducte, după spusele Aquacaraș, vor rămâne acolo și se vor trage în paralel alte conducte. Situația este valabilă pentru 9 străzi, în lungime de aproape 10 km. Deci vă dați seama, străzile sunt sparte de trei ani de zile, lumea mă înjură pe mine, firma care a lucrat pe aceste străzi a dat faliment, nu a primit nici un ban și efectiv proiectul se demarează cu altă firmă. Ca la noi, la nimeni”.

Reper 24 vă oferă declarațiile în integralitate oferite la finalul ședinței de către președintele CJ, Silviu Hurduzeu, directorul Aquacaraș Miu-Nicolae Ciobanu și de o parte a primarilor cărășeni:

 

 

 

Întâlnirea de astăzi nu a avut nicio concluzie clară, fiind practic un prim pas în punerea proiectului pe drumul cel bun. Tot astăzi s-a stabilit ca astfel de întâlniri să aibă loc periodic, cel puțin o dată la două luni.

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei