„Circulau fără bilet în trenul UNESCO”! Colaj cu 22 de bijuterii ale Banatului de Munte!

m

De mult îmi doream să aduc într-un singur loc pozele cu toate morile de la Rudăria. Acelea 22, multe și faine, dar care circulau fără bilet în trenul UNESCO”, dezvăluie Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat, protagonistul mai multor proiecte de salvare sau refacere a unor obiective de patrimoniu din satele Banatului de Munte.

Printre acestea s-a numărat și Proiectul „Țara Morilor de Apă”, derulat în anul 2019, prin care s-a dorit scoaterea la lumină a acestor obiecte de patrimoniu, considerate ca fiind „adevărate relicve ale unei alte lumi”, punerea lor în valoare și introducerea într-un circuit turistic.

Faptul că au fost identificate atunci 243 de mori de apă, răspândite pe raza întregului județ, arată că inițiatorii proiectului din asociația Acasă în Banat sunt fascinați de aceste obiective inedite, fapt întărit și prin realizarea unui colaj cu cele 22 de mori de la Rudăria, complexul fiind cel mai mare parc mulinologic din Europa.

Cele vechi sunt superbe! O parte dintre ele au fost distruse și refăcute într-un mod destul de banal. Dar funcționează în continuare și asta mi se pare incredibil. Iar partea faină e că pentru descoperirea celor „din sat” trebuie să mergi prin spatele caselor, să treci pe punți, podețe, canale de apă și fel și fel de amenajări ingenioase care transformă peisajul într-unul cu adevarat unic pentru România”, a precizat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. Imaginile nu mai au nevoie de nicio prezentare!

 

149886252_10160664197494465_4741203031528698220_o

 

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei