Clădirea în care își desfășoară de 50 de ani activitatea Biblioteca din Bocșa, retrocedată!

modelmic

Clădirea în care își desfășoară de 50 de ani activitatea Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a fost retrocedată. Pentru moment, noii proprietari ai imobilului nu au luat legătura cu administrația locală, dar atât directorul bibliotecii Gabriela Șerban, cât și primarul Eugen Cismăneațu au confirmat că vor avea loc discuții cu aceștia pentru a se încerca ajungerea la un acord pentru ca biblioteca să își poată continua activitatea în acest spațiu. În cazul în care nu se va reuși acest lucru, se au în vedere mai multe opțiuni pentru mutarea într-un alt imobil a bibliotecii care a sărbătorit zilele trecute 65 de ani de activitate.

Clădirea a fost retrocedată unui fost proprietar, tocmai am primit o adresă în acest sens. Vom invita noul proprietar să vedem dacă ne permite să mai stăm în clădirea respectivă, dacă nu va trebui să respectăm legea”, a explicat recent în cadrul unei emisiuni live la Reper 24, primarul Eugen Cismăneanțu.

Din informațiile pe care le avem la acestă oră, clădirea bibliotecii a fost retrocedată copiilor unor etnici germani care au părăsit pe vremuri orașul Bocșa și care se pare că la vremea respectivă ar fi fost despăgubiți de statul român.

Eu am discutat acum câțiva ani cu ei și erau foarte încântați că în clădirea lor există o bibliotecă, o instituție de cultură care este atât de apreciată și nu a fost nicio discuție despre retrocedare și chiar nu știu de unde a apărut chestiunea aceasta acum, după 10 ani. Bănuim că ei vor doar niște bani, probabil că o să se ajungă la o înțelegere pe tema aceasta”, a precizat pentru Reper 24, directorul instituției de cultură, Gabriela Șerban.

Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” funcționează în actualul sediu încă din anul 1968, iar de-a lungul anilor administrația locală a investit diverse sume în repararea clădirii și chiar construirea unor anexe, pe măsură ce activitatea bibliotecii s-a extins, iar spațiul a devenit neîncăpător.

„Pe noi ne-ar încânta să ne mutăm într-o clădire frumoasă și încăpătoare, pentru că adevărul este că biblioteca noastră a devenit neîncăpătoare și pentru cărți și pentru oameni, ținând cont de activitatea care există aici. Doar că aș prefera să fie, la fel ca actualul sediu, în apropierea acestor instituții școlare, având în vedere că cei mai mulți dintre utilizatorii serviciilor bibliotecii sunt elevi.

Am înțeles că Primăria s-a gândit la niște alternative, fie la vechiul cinematograf, să îl reamenajeze și să mute biblioteca acolo, fie un alt spațiu, tot aici în Montană, deci există înțelegere din partea Primăriei. Dar, până la urmă noi nu am vrea să renunțăm nici la acest spațiu, unde administrația locală a investit bani de-a lungul timpului, ținând cont că biblioteca funcționează aici de 50 de ani. Deci este normal să nu renunțăm nici la această clădire, care poate să rămână un spațiu pentru biblioteca, o filială pentru copii”, a mai adăugat Gabriela Șerban.

Biblioteca din Bocşa se poate mândri în prezent cu un fond de peste 71.000 de cărți și documente, din toate domeniile. Instituția a sărbătorit zilele trecute într-un cadru festiv 65 de ani de activitate, ocazie cu care a fost editat și prezentat un volum dedicat Bocșei: „Reprezentanți bocșeni la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918”, autori Valentin Costea şi Gabriela Șerban.

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei