Campanie de conștientizare în vederea colectării și depozitării corecte a deșeurilor menajere adresată tuturor cetățenilor și în special UAT-urilor din Județul Caraș-Severin care vor să încheie parteneriate sau contracte în acest sens.
Pentru a plăti mai puțin S.C. Edy&Misu Colectare S.R.L. le recomandă cetățenilor să evite risipa de alimente, să colecteze separat deșeurile reciclabile și să nu depoziteze alte tipuri de deșeuri decât cele reziduale în pubela neagră , această operațiune fiind interzisă .
Evaluat, acestea reprezintă 60-70% din totalul volumului deșeurilor generate. Se recomandă strivirea deșeurilor reciclabile, care reprezintă majoritatea ambalajelor din gospodărie, economisind spațiu în recipientul galben (plastic) și în cel albastru ( hârtie și carton).
„Plătește pentru cât arunci’’ este un instrument economic care țintește tot înspre conștientizarea populației cu privire la faptul că deșeurile costă, având de asemenea ca obiectiv inducerea acelorași comportamente precum reducerea deșeurilor generate, creșterea gradului de reciclare și reducerea cantităților depozitate.
Sistemul de colectare existent a pus la dispoziția utilizatorilor o capacitate excedentară nevoilor acestora.
Astfel, în recipientul destinat exclusiv deșeurilor reziduale (deșeuri biodegradabile de tipul resturilor alimentare din gospodărie și alte resturi nereciclabile) își găsesc în mod frecvent loc și deșeurile reciclabile care ar trebui sa fie colectate separat în pubela galbenă, deșeuri din construcții, deșeuri vegetale și chiar deșeuri voluminoase care nu ar trebui depozitate în pubele.
Pentru a schimba acest comportament este nevoie de reducerea capacității de colectare a cetățenilor și tarifarea diferențiată a celor două tipuri de deșeuri (reziduale și reciclabile).
Acest lucru se va realiza prin reducerea frecvenței de colectare și prin punerea la dispoziția utilizatorilor a unei game de saci, introducând sistemul de colectare inclusiv din ușă în ușă
Tarifele de colectare vor fi stabilite în lei /tona/ lună fiind influențate de frecvența de colectare și de volumul recipientelor sau sacilor. De asemenea, vor fi introduse tarife diferențiate pentru deșeurile reziduale și deșeurile reciclabile (pubela sau sacul galben), tariful de colectare fiind mai mic pentru deșeurile reciclabile decât cel pentru deșeurile reziduale.
Noul sistem de colectare și tarifare este unul simplu de înțeles și de administrat întrucât presupune ca cetățenii să opteze pentru recipientul de deșeuri reziduale care se potrivește cel mai bine cantității de deșeuri reziduale generate, plătind abonamentul aferent.
Pentru a oferi flexibilitatea necesară, utilizatorilor pot suplimenta capacitatea de depozitare în caz de nevoie prin achiziționarea sacilor pre plătiți.
În ceea ce privește colectarea deșeurilor reciclabile va exista un abonament lunar care include colectarea în zona urbană a unui sac de 120l pe săptămână, iar în zona rurală a unui sac de 120l la două săptămâni. Pentru a preveni utilizarea în alte scopuri a sacilor și totodată pentru a reflecta instrumentul plătește pentru cât arunci, există posibilitatea ca utilizatorii să achiziționeze saci pre plătiți în aceeași manieră ca sacii pre plătiți pentru deșeuri reziduale.
Pentru toate categoriile de utilizatori colectarea se va face doar din recipientele înregistrate în evidența operatorului de colectare. Nu vor fi colectate deșeurile depozitate lângă pubele sau în recipiente neînregistrate. Legea prevede sancțiuni aplicate deopotrivă de către operator și autoritățile publice pentru nerespectarea regulilor de colectare selectivă și pentru abandonarea deșeurilor.
Așadar amintim culorile recipientelor, pentru o depozitare corectă a deșeurilor prevazută și acceptată de Uniunea Europeană după cum urmează:
Recipient verde-continut sticlă
Recipient albastru- conținut hârtie
Recipient galben-conținut plastic și metal
Puneți deșeul potrivit, în locul potrivit!