Comemorarea fericitului Constantin Ignațiu Bogdánffy și hramul bisericii Surorilor de Notre Dame la Timișoara

Tim 1 editat

Vineri, 27 iunie, biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus“ a Congregației Surorilor de Notre Dame a fericitei Theresia Gerhardinger din Timișoara a fost gazda unui dublu și profund eveniment.

Acum opt decenii, această biserică a fost gazda unui eveniment deosebit și în același timp discret: la 1 iulie 1934 tânărul preot Constantin Ignațiu Bogdánffy, originar din Banat, sfințit preot cu câteva zile înainte pentru Dieceza de Oradea, își celebra prima Sf. Liturghie (Primiția) în orașul copilăriei, în biserica surorilor de Notre Dame.

În acest context, comunitatea Surorilor de Notre Dame din orașul de pe Bega, împreună cu Parohia Timișoara IV Iosefin, au dorit să marcheze într-un mod solemn atât hramul bisericii, cât și primiția fericitului Constantin Bogdánffy. Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată începând cu orele 18.00 de către Msgr. Johann Dirschl, vicar general al Diecezei de Timișoara, în concelebrare cu Msgr. József Fodor, vicar general al Diecezei de Oradea, cu Msgr. Gyuris László, paroh al catedralei din Zrenjanin (Becicherecul Mare, Serbia) și cu Pr. Szilvágyi Zsolt, paroh de Timișoara IV Iosefin. De asemenea au concelebrat o serie întreagă de preoți din Timișoara, dar și din împrejurimi, sosiți într-un frumos număr la această dublă sărbătoare.

Celebrantul principal, a fost salutat la începutul Sf. Liturghii de trei persoane, în trei limbi: Sr. Alvera Lutz, superioara Surorilor de Notre Dame din Timișoara, în limba germană, de dl. prof. Tiba, în limba română și de Pr. Szilvágyi în limba maghiară. La rândul său, Pr. Dirschl a adus salutul Excelenței Sale, Martin Roos, absent de la sărbătoare din motive de sănătate.

Lecturile au fost citite de un laic din comunitate (maghiară), de o soră din congregația Surorilor de Notre Dame (germană), iar Msgr. Gheorghe Augustinov, paroh de Timișoara IV Iosefin și confesorul comunității bulgare (care celebrează sf. Liturghii în biserica aceasta) a vestit sf. Evanghelie în limba română. Predica a fost rostită, pe rând, în limbile maghiară de Msgr. Fodor, în limba germană de Msgr. Gyuris și în română de Msgr. Dirschl. Părintele Fodor s-a referit în predica sa cu precădere la personalitatea și martiriul fericitului episcop Bogdánffy, care azi unește cele trei dieceze: de Zrenjanin, pe teritoriul căreia s-a născut, de Timișoara, acolo unde a crescut și s-a format la școala călugărilor piariști și de Oradea, acolo unde a activat și pentru care a fost consacrat episcop. Părintele Gyuris s-a referit, la fel ca părintele Dirschl, la însemnătatea sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus, aspect viu al iubirii lui Dumnezeu și a Mântuitorului pentru întreaga ființă umană.

Prin grija surorilor, a părintelui paroh Szilvágyi Zsolt și a părintelui capelan Szabó Tibor, dar și prin numărul frumos al preoților și credincioșilor prezenți, al ministranților parohiei Iosefin, precum și prin contribuția muzicală a corului, tot din parohia Iosefin, întreaga sărbătoare a devenit una demnă și înălțătoare.

Text: Claudiu CĂLIN

Foto: Sipos Enikő

Tim 2 editat

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei