Comisarii Protecției Consumatorilor au sancționat drastic comercianții care nu respectă legea și igiena alimentară!

Consumatorilor

Comisarii din cadrul CJPC Caraş Severin au acordat o atenţie deosebită verificării respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a produselor alimentare.

În urma efectuării acestor acţiuni de control au fost verificaţi 87 de operatori economici din Caraș-Severin, fiind aplicate amenzi contravenţionale în cuantum total de 48800 lei, pentru o serie de abateri constatate, după cum ne-a declarat Isabelle Scorobete, comisar șef adj. CRPC – Regiunea Vest.

La cinci operatori economici au fost depistate la comercializare diverse sortimente de bere, aripi pui, mici ce aveau termen de valabilitate depăşit, fiind încălcate prevederile art. 5 alin. 1 din OG. 21/1992 actualizată, motiv pentru care operatorii economici au fost sanctionaţi contraventional cu amenzi in cuantum de 9000 lei, iar produsele cu data durabilităţii minimale depăşită în cantitate de 90,6 kg şi valoare de 933 lei au fost oprite definitiv de la comercializare şi distruse.

Doi operatori economici care comercializau pâine și produse de panificație (vrac) fără a fi menționat la locul de vânzare pe o etichetă alergenii, conform anexei II au fost sancționați contravențional cu avertisment, conform art. 4 alin. 2 din Legea nr.270/2011, stabilindu-se un plan de remediere de  30 de zile.

Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1000 lei  pentru că expunea la comercializare  cozonac  cu elemente de identificare și caracterizare incomplete, în sensul ca nu erau mentionati, pe eticheta de produs,  factorii alergeni dispunându-se totodată oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate totală de 5 kg cozonaci şi valoare totală de 50 lei.

Doi operatori economici care comercializau pâine și produse de panificaţie fără a avea afişat preţul în conformitate cu prevederile art. 25 din O.G. 21/92 au fost sancţionaţi contravenţional cu AVERTISMENT conform prevederilor art. 4 alin. 2 din Legea nr.270/2011, stabilindu-se un plan de remediere de  30 de zile.

Trei operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 15000 lei, deoarece la data şi ora controlului prezentau un comportament incorect în relaţia cu consumatorii pentru că informau în mod eronat consumatorii cu privire la ţara de provenienţă la legume şi fructe .

Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru că la data şi ora controlului nu deţinea autorizaţie de funcţionare pentru activitatea  desfăşuarată şi nu afişa certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului.

Doi operatori economici au fost sancţionați contravenţional cu amendă în cuantum total de 800 lei pentru încălcarea art. 32 lit. l) din HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice , prin faptul că la data şi ora controlului comercializau legume, fructe şi, respectiv, carne de miel vrac şi ambalate în incinta pieţei fără a afişa la locul de desfăşurare a activităţii din zona publică, de către persoane fizice, asociaţii familiale sau persoane juridice, a numelui/denumirii, iar pentru societăţile comerciale şi a sediului social, aşa cum au fost înregistrate în registrul comerţului.

Un alt operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor de păstrare/depozitare la produsul margarină şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 12 kg margarină în valoare de 115,5 lei.

Un operator economic care expunea la comercializare produsul „pui grill la tavă“ la care este un preţ afişat pe raft  iar pe eticheta de produs se specifică greutatea şi un alt preţ mai mic, diferit de preţul de raft şi casă, a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total de 7000 lei, deoarece la data şi ora controlului prezenta un comportament incorect în relaţia cu consumatorii pentru că inducea în eroare consumatorii cu privire la avantajul preţului.

Doi operatori economici care expuneau la comercializare carne de pasăre preambalată fără elemente de identificare si caracterizare au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum total de 5000 lei  şi un avertisment.

Un operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 1000 lei  pentru că expunea la comercializare  cozonac  cu elemente de identificare si caracterizare incomplete in sensul ca nu erau mentionati, pe eticheta de produs,  factorii alergeni dispunându-se totodată oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate totală de 5 kg cozonaci şi valoare totală de 50 lei, după cum ne-a transmis Isabelle Scorobete, comisar șef adj. Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor – Regiunea Vest.

 

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Liliana

    Vă rog să mergeți și în incinta Kaufland Caransebeș, este o cofetărie.patiserie care pur și simplu fură la gramaj, vă mulțumesc

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei