„Como se dice“ – idiot?

idiot
Dacă prostia ar durea sunt ferm convins că mulți dintre noi s-ar tăvăli pe jos, în chinuri. De ce spun asta? Pentru că acesta este adevărul. Un al doilea motiv mi-l oferă inconștiența, prostia sau rea-voința unora dintre semenii noștri. Un al treilea răspuns ar fi acela că trăim într-o țară pe jumătate neguvernată, cu politicieni interesați doar de rezultatele unor ipotetice alegeri, cu un președinte care a lansat „urgența“ și cu aceeași urgență a dispărut din peisaj.

Să le luăm pe rând la bani mărunți. Mai zilele trecute, la o vamă din vestul țării, un grup de rrumâni, făceau mișto de noi, o nație întreagă, spunând că nu există viruși. Aceștia s-ar găsi doar în aparatele electronice: „viruși au calculatoarili și telefoanili“. Refuzau pur și simplu să completeze un formular simplu, în care trebuiau să explice de unde vin și unde merg. Dar românul, deștept nevoie marea, venea de oriunde numai din Italia, Spania, Franța, ori alte zone roșii ale Europei, nu.

Odată ajunși acasă, nici vorbă de izolare, de ferit „neamurili“, prietenii ori cunoscuții. Ce face statul? Le arde câte o amendă, pe care conaționalii noștri o folosesc pe post de hârtie igienică și-și fac de cap mai departe: mai o horă, mai o batacandă, mai un grătar ori un ceaun cu cărnoase și tot așa. Ce face statul în cazul ăsta? Nimic, pentru simplul motiv că nu a fost poftit la chermeză.

Spuneam ceva mai devreme că dacă prostia ar durea…. Vă amintiți de pacientul 17? Celebrul polițist, cadru de nădejde al Ministerului, cu mentalități de milițian și pensie de comisar, șef al nu știu cărei structuri până la pensionare. La valoarea lui, cum să recunoască faptul că vine dintr-o zonă în care ar fi fost posibil să fie infectat? Tace mâlc, iar rezultatul tăcerii lui și a minciunilor, se traduce printr-un spital închis și 120 de persoane suspecte, medici, asistente, infirmiere, pacienți. A primit o amendă și i s-a deschis un dosar penal. Ei și? Riscă doi ani, eventual cu suspendare și rămâne cu pensia de polițist și mentalitatea de milițian.

Mai avem, asemeni lui, mulți alți români veniți de prin Europa, izolați la domiciliu, care nu respectă cerințele impuse, acelea de a nu părăsi locuința și a nu pune în pericol sănătatea altor persoane. Ei și? Până mai ieri trei peroane, repet doar trei persoane erau responsabile pentru o treime din îmbolnăvirile din România și cifra va crește cu siguranță. Prostie, rea-voință, idioțenie, cum să-i spun?

Ar mai fi o cifră care mă îngrozește: au intrat în România, în ultima săptămână, 700 de mii de români. Cu toate acestea, numărul celor izolați și carantinați, e de câteva zeci de mii. Să fi venit toți de pe marte? În 7-10 zile, cei infectați dintre ei vor lua cu asalt spitalele de boli infecțioase. Peste alte câteva zile vor începe să vină și persoanele cu care au intrat în contact. Dacă ar fi fost vorba doar de o răceală ori o gripă, ar fi fost cum ar fi fost, dar aici e vorba de resurse materiale, umane, de locuri în spitale, de medici insuficienți, de paturi prea puține. De ce? Pentru că prostia e mai contagioasă decât coronavirusul.

Încheiem cu clasa politică. Prima întrebare e care, că de văzut nu prea se vede. Președintele Americii, al Franței, ies la televizor și transmit mesaje populației. Alocă fonduri pentru tratament, medicație și vaccin, se implică, rezolvă, fac, sau cel puțin încearcă.
La noi e mult mai simplu. Un parlamentar, infectat și el, și-a spus probabil că are imunitate parlamentară și a umblat hai-hui prin țară, infectând oameni simpli și colegi de partid. Rezultatul e simplu. Avem la această oră un parlament în corono-vacanță, un președinte ascuns prin buncărele Cotroceniului și un Guvern, votat de opoziție, ascuns care pe unde au apucat. Au dat un comunicat, au decretat o urgență și cu aceeași urgență au dispărut din peisaj.

În acest timp prostimea, adică noi, de încăierăm pe un bax de hârtie igienică, facem provizii ca pentru apocalipsă și chiar încercăm să stăm în case, atât cât se poate. Ce fac ei? Domniile lor, politicienii fac și desfac treburile țării, așa cum știu ei mai bine, adică în interes propriu, de grup sau de partid. Se fac dosare penale oamenilor de care depinde acest sistem, pentru simplul motiv că există un dinte împotriva lor. Ne bate recesiunea la ușă, euro sare ca de pe trambulină, economia stă să intre un faliment, unitățile economice și de producție se închid iar noi…..

În tot acest tablou, undeva jos, cu litere mici asemeni unei semnături, sunt medicii, asistentele, infirmierele, pompierii de la SMURD, cei care își riscă zilnic sănătatea și viața. A lor și a familiilor lor. Cei pe care îi huleam până mai ieri, îi făceam șpăgari, incompetenți, hoți și-i acuzam de malpraxis. Cei care operează bolnavi infectați de CoVID-19 fără echipament de protecție, pentru că, ce să vezi, nu mai sunt în spital.

Pentru că de ani de zile sănătatea românilor, la fel ca și drepturile lor, sunt un lux. Un lux pe care îl validăm din 4 în 4 ani. Ar trebui să conștientizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să gândim astăzi, pentru că mâine s-ar putea să fie prea târziu.
Și nu uitați: dacă prostia ar durea, mulți s-ar tăvăli pe jos. Așa că fiți deștepți, nu de alta dar țara geme de proști.

 

Sursă foto: Chris Anderson-Bandcamp

Dan AGACHE

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  “Dacă prostia ar durea sunt ferm convins că mulți dintre noi s-ar tăvăli pe jos, în chinuri … țara geme de proști”

  Nimic nou sub soare.
  Nu geme ţara, pentru că prostia nu doare!
  Decât pe alţii.
  Avantajul colectivizării.
  În schimb, prin alegeri “democratice” originale, prostia poate fi promovată de jos în sus şi de sus în jos.
  Mai ales când şi primul judecător sau şi primul poliţist reprezintă “funcţii” ferite (de alegeri) şi nu reprezintă interesele comunităţii asupra căreia acţionează ci doar interesele “angajatorului”. Care o fi acela …
  Cineva, celebru în bătăliile cu turcii, a arborat cândva pe steag un cap de bour (de bou).
  Semnificativ, nu? :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei