Companiile de tutun „bombardează” copiii și adolescenții cu mesaje online ce au peste 25 de miliarde de vizualizări!

tutun

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin prin Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură şi anul acesta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin desfăşurarea, în mediul online, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la pericolele consumului de tutun şi practicile comerciale ale companiilor de tutun.

Având ca temă #TobaccoExposed, campania globală din acest an a OMS și partenerilor săi îşi propune să prevină consumul de tutun și nicotină, prin protejarea tinerilor de influența industriei tutunului și prin demontarea miturilor și expunerea tacticilor de manipulare utilizate de această industrie.

Cum afectează tutunul sănătatea și calitatea vieții? Ne spun cei de la Centrul de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.

În contextul actual al pandemiei COV-SARS-2, studiile realizate arată că fumătorii prezintă un risc semnificativ mai mare de a contracta o formă severă de coronavirus.

Produsele de tutun ucid mai bine de 8 milioane de oameni în fiecare an.

Tacticile utilizate de industriile de tutun pentru a-și comercializa produsele în rândul copiilor și adolescenților includ:

- peste 15,000 de arome, dintre care cea mai mare parte sunt atractive pentru copii și adolescenți

- influencerii din social media și marketing

- evenimente și petreceri sponsorizate

- burse școlare

design atractiv

- plasare de produse în emisiunile de divertisment

- mostre gratuite de produs

- ţigaretele comercializate la bucată, care fac dependența mai accesibilă

- comercializarea de produse la nivelul ochilor copiilor

- plasarea de produse și publicitate în apropierea școlilor

Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul de decese cauzate de cancer de la nivel global.

Consumul de nicotină și produse pe bază de tutun creşte semnificativ riscul apariţiei cancerului, bolilor cardiovasculare și pulmonare.

Mai mult de 1 milion de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la fum de țigară (fumat pasiv).

Copiii și adolescenții care utilizează țigarete electronice își dublează (cel puțin) șansele de a fuma țigări mai târziu în viață.

Țigaretele electronice cresc riscul de a contacta afecțiuni cardiace și pulmonare.

Nicotina din țigaretele electronice este un drog cu risc foarte crescut de dependență și poate afecta creierele în dezvoltare ale copiilor.

Fumatul de narghilea este la fel de dăunător ca alte forme de consum de tutun. Absenţa fumului nu face tutunul inofensiv.

Fumatul este scump și plătești pentru acest obicei din punct de vedere fizic și al sănătăţii. Cauzează respirație urât mirositoare, îngălbenirea dinților, riduri, afecțiuni pulmonare și scade imunitatea organismului.

Mestecatul de tutun poate cauza cancer la nivelul gurii, deteriorarea şi căderea dinților, precum și boli ale gingiilor.

Prin intermediul social media, companiile de tutun „bombardează” copiii și adolescenții cu mesaje care au peste 25 de miliarde de vizualizări. Acest gen de promovare în social media produce consecinţe extrem de severe”, informează Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.

Timp de zeci de ani, industria tutunului a folosit diverse tactici de marketing, pentru a atrage o nouă generație de consumatori de tutun, pornind de la designul ambalajelor produselor și până la campanii de marketing care au avut ca scop înlocuirea milioanelor de oameni care mor în fiecare an din cauza bolilor asociate consumului de tutun, cu noi consumatori – tinerii.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin vor desfăşura, în mediul online, o serie de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare, ca parte a proiectelor locale și naționale, adresate atât copiilor, tinerilor, părinților, cadrelor didactice, dar și partenerilor locali.

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei