Comuna Mehadia în sărbătoare. Centenarul Marii Uniri – moment de cinstire a eroilor neamului

 modelmic

 La ceas de importantă sărbătoare națională prilejuită de împlinirea centenarului de la Marea Unire din 1918, comuna Mehadia din Caraș-Severin a marcat evenimentul printr-un complex de manifestări cultural-educative înmănunchiate într-un simpozion intitulat „Simpozionul Marii Uniri. 1918 – 2018”.

Duminică 25 noiembrie 2018, în comuna Mehadia s-au adunat scriitori, preoți și oameni de cultură, importanți istorici ai Banatului, dar și îndrăgiți interpreți de folclor, pentru a cinsti cum se cuvine eroii Mehadiei, pentru a picura câteva lacrimi de bucurie și a evoca pe acei care, la 1 Decembrie 1918, au fost părtași la Adunarea de la Alba Iulia, martori ai actului Marii Uniri, precum și pe aceia care, de acasă, din modestul lor colțișor de plai, au luptat, sub diverse forme, pentru limbă și tradiție românească, pentru libertate și unitate națională.

Firesc, evenimentul de la Mehadia a început în Biserică, cu Sfânta Liturghie, o biserică frumoasă, bine gospodărită de pr. Ciprian Danci,  o biserică înveșmântată de sărbătoare, pe care „fâlfâie falnic”, după cum ar spune poeții, steagul tricolor.

Din biserică, mulțimea de credincioși, alături de invitați, se îndreaptă spre Căminul cultural unde organizatorii s-au pregătit pentru ”Simpozionul jubiliar – Marea Unire 1918 – 2018”.

După cuvântul de salut al harnicului primar Iancu Panduru și al deputatului Ioan Tabugan, prețuit om al locului, scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, important cărturar al Banatului, a declarat deschise lucrările simpozionului științific, moderând cu pricepere și dărnicie evenimentul. Spun „dărnicie” deoarece invitații au avut timp nelimitat la dispoziție pentru a-și prezenta expozeurile.

DSCN2211

Au susținut comunicări științifice istorici precum: dr. Radu Păiușan (Timișoara), dr. Iulian Lalescu (Mehadia), dr. Adrian Deheleanu (Timișoara), dr. Mihai Marcoci (București), prof. Pavel Panduru (Prigor), dr. Ioan Murariu (Timișoara). Dintre invitați au avut intervenții binevenite:  ing. Traian Conciatu (Timișoara), dr. Ilie Cristescu (Băile Herculane), Dumitru Rada (Timișoara), Mia Rogobete (Lugoj), Dănilă Surulescu (Timișoara), Silvia Hârceagă (Timișoara), Ion Ionescu (Timișoara), Gabriela Șerban (Bocșa) și Gheorghe Rancu (Șopotu Vechi).

Simpozionul științific a fost înnobilat de prezentarea volumelor realizate de Caius Danciu și Nicolae Danciu Petniceanu – „Mehadia – Anul de foc 1918” (Mehadia: Cetatea cărții, 2018) și „Medalioanele Unirii” (Timișoara: Mirton, 2017), precum și de momente artistice ale elevilor din Mehadia îndrumați de inimoasa și talentata prof. Anișoara Zeicu, alături de prestigioasa fanfară din Bănia.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat în fața Primăriei Comunei Mehadia și a constat în dezvelire și sfințire de „Placă Jubiliară închinată luptătorilor pentru Marea Unire”: „Cinstire luptătorilor români arestați și condamnați pentru Marea Unire” sunt cuvintele încrustate alături de numele eroilor din Mehadia: general Nicolae Cena, protopop dr. Ioan Sârbu, pr. Iosif Coriolan Buracu, dr. Virgil Nemoianu, înv. Nicolae Mergea, funcționar Miron Cozma, țăran Dimitrie Cerbu, țăran Nicolae Chiticeanu;  din Plugova țăranul Ion Pârvu Pârvulescu, din Valea Bolvașnița: înv. Iosif Domilescu, iar din Globurău pr. Ilie Popovici și pr. Iosif Drăgoi.

Așa cum se cuvine la ceas de sărbătoare, evenimentul de la Mehadia s-a încheiat cu înmânare de Diplome jubiliare din partea organizatorilor, dar și prin joc și cântec românesc interpretat de cunoscuți instrumentiști din zonă și îndrăgiți  interpreți de folclor precum Ghiță Călțun Brancu, Mariana Boțoacă și Iosif Pușchiță.

DSCN2276

Un eveniment de înaltă ținută, dar, mai ales, de suflet, simpozionul de la Mehadia dedicat Centenarului Marii Uniri a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Mehadia, prin grija atentă a primarului Iancu Panduru, cu sprijinul neobositului scriitor și cercetător al istoriei culturale bănățene, prozatorul Nicolae Danciu Petniceanu și al colegului său mai tânăr, Constantin Vlaicu, redactorul-șef al revistei „Vestea”. De altfel, bine observa și frumos denumea profesorul Pavel Panduru această rodnică și importantă colaborare a celor trei, sesizând conturarea unui nou „trifoi cărășan”, de astă dată al Mehadiei!

Felicitări, tuturor! La mulți ani, România!

Gabriela ȘERBAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei