Comunitatea de cehi din Caraș-Severin, alături de frații lor din Cehia, a celebrat prin tradițiile specifice etniei un nou festival de folclor, ajuns la cea de-a XIV-a ediție.
Localitatea ȘUMIȚA, aparținătoare a comunei Lăpușnicel, a îmbrăcat straie de sărbătoare specifice etniei cehe. Câteva sute de etnici cehi din comunitatea Caraș-Severinului și-au etalat portul popular specific zonelor din care provin, cu ocazia Festivalului de Folclor al Cehilor din România. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, festivalul a revenit în satul ȘUMIȚA, unde trăiesc aproximativ 100 de etnici cehi. Totul a fost posibil cu largul concurs al autorităților locale, dar și județene, precum și cu sprijinul Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), zona Banat Sud, condusă de Ștefan Bouda. Printre invitați s-a aflat și Excelența Sa Vladimír Války, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe în România. Partener la acest festival, Consiliul Județean Caraș-Severin a fost reprezentat de vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici. Și Instituția Prefectului a dat o importanță deosebită acestui eveniment, la ȘUMIȚA fiind prezent prefectul Matei Lupu.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157687544618685″]
Festivalul a debutat cu o paradă de porturi populare prin satul din Munții Almăjului sub privirile admirative ale localnicilor. După alocuțiunile invitaților, fiecare comunitate din etnia cehă a prezentat un program artistic specific zonei din care aceștia provin. Prezent la eveniment, primarul comunei Lăpușnicel, Ilie Canea, s-a declarat mulțumit de faptul că a reușit să aducă în comunitatea sa un festival de o asemenea amploare.
John GAVRILESCU