Comunitatea de cehi din Caraș-Severin a sărbătorit, prin cântec și port popular, la ȘUMIȚA

cehi

Comunitatea de cehi din Caraș-Severin, alături de frații lor din Cehia, a celebrat prin tradițiile specifice etniei un nou festival de folclor, ajuns la cea de-a XIV-a ediție.

Localitatea ȘUMIȚA, aparținătoare a comunei Lăpușnicel, a îmbrăcat straie de sărbătoare specifice etniei cehe. Câteva sute de etnici cehi din comunitatea Caraș-Severinului și-au etalat portul popular specific zonelor din care provin, cu ocazia Festivalului de Folclor al Cehilor din România. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, festivalul a revenit în satul ȘUMIȚA, unde trăiesc aproximativ 100 de etnici cehi. Totul a fost posibil cu largul concurs al autorităților locale, dar și județene, precum și cu sprijinul Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), zona Banat Sud, condusă de Ștefan Bouda. Printre invitați s-a aflat și Excelența Sa Vladimír Války, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe în România. Partener la acest festival, Consiliul Județean Caraș-Severin a fost reprezentat de vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici. Și Instituția Prefectului a dat o importanță deosebită acestui eveniment, la ȘUMIȚA fiind prezent prefectul Matei Lupu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157687544618685″]

Festivalul a debutat cu o paradă de porturi populare prin satul din Munții Almăjului sub privirile admirative ale localnicilor. După alocuțiunile invitaților, fiecare comunitate din etnia cehă a prezentat un program artistic specific zonei din care aceștia provin. Prezent la eveniment, primarul comunei Lăpușnicel, Ilie Canea, s-a declarat mulțumit de faptul că a reușit să aducă în comunitatea sa un festival de o asemenea amploare.

 

John GAVRILESCU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei