Consilierul local caransebeșean, Andra Pleșa, îi răspunde verde-n față primarului Borcean!

modelmic

Proiectul de hotărâre care viza aprobarea în plenul Consiliului Local Caransebeș a contractării de către Primăria din Caransebeș a unui împrumut de la Ministerul Finanțelor  pentru modernizarea unor străzi din municipiul Caransebeș, a picat în urma votului din plen, reușind să creeze răzmeriță în rândul aleșilor care decid soarta municipiului de pe Timiș și Sebeș.

Supărat pentru faptul că nu reușește să pună în practică reabilitarea celor doar 6,5 km de străzi, nu 13 km așa cum a declarat inițiatorul proiectului, primarul Felix Borcean, acuză trădări de-a stânga, dar și de-a dreapta, mai cu seamă în rândul liberalilor săi care nu au căzut de acord cu contractarea unui credit care ar trebui achitat în următorii 20 de ani de municipalitatea din Caransebeș.

Contactată de Reper24, care a dorit să afle care au fost motivele care au condus la situația în care proiectul a primit vot negativ chiar de la aleșii liberali, consilierul grupului PNL, Andra Pleșa, a explicat motivele pentru care a refuzat să voteze acest proiect de hotărâre dezbătut în ședința ordinară a CL-ului caransebeșean din 29 iunie.

„Am spus și susțin că accesarea unui credit de 9,849 milioane lei, (mai mult de 2 milioane de euro) pentru modernizarea a 6,5 km de drum, în acest moment nu este oportun. Sunt numai 9 străzi prevazute pentru modernizare in acest proiect, din aproape 200 cât are municipiul Caransebeș . Nu am văzut pana acum proiecte de finanțare guvernamentală sau europeană ca la Resita, de exemplu, unde in ultimii doi ani am citit in presa ca s-au scris vreo 40 de proiecte cu valoare de 120 de milioane de euro, dar dorim să obligăm orașul la datorii, datorii care se vor plăti din bugetul local.  Anul acesta, pentru ca au crescut salariile foarte mult, în bugetul primăriei au fost alocați pentru investiții doar 12 miliarde lei vechi , și atunci întreb: oare din ce se poate plăti creditul, o rata de 6 miliarde lei vechi, jumătate din bugetul de investiții pe un an, care nici ea nu este fixa și depinde de indicele Robor ? Când săptămânile trecute primăria Caransebeș n-a avut nici 5000 RON pentru plata unei facturi . Din asemenea decizii pripite, cu consecințe economice riscante, singura soluție ca sa nu între orașul in insolventa in viitor, va fi doar mărirea taxelor și impozitelor tuturor caransebesenilor.

Accesarea unui credit, în această formă, este o responsabilitate pentru locuitorii municipiului Caransebeș, nu pentru un primar, și nu mi se pare corect ca toți cetățenii să tragă ponoasele pentru următorii 20 de ani. Prefer sa demisionez, decât sa votez așa ceva !

A fost momentul când i-am spus domnului primar că „am impresia ca luăm un credit pentru a merge în concediu, fără sa ne mai gândim că vacanța se termină și venim acasă, unde trebuie să achităm lună de lună rata.

I-am propus să încerce variantele de creditare mai întâi cu scopul cofinanțării unor proiecte europene sau guvernamentale; asta pentru că domnul primar a spus că dintr-o greșeala a pierdut firul proiectelor pe PNDL. Acum as întreba cetățenii orașului Caransebeș, orașul meu, intr-un referendum, sau măcar intr-o dezbatere publica la primărie-considerați un lucru normal să angajăm toti contribuabilii la accesarea unui credit care sa afecteze jumătate din bugetul de investiții pentru tot orasul si toate nevoile, doar pentru a moderniza 5 % din străzile Caransebeșului, unele dintre ele sparte de Hidroconstrucția și nereparate nici pana astăzi, deși se încasează bani europeni ca sa fie readuse la starea inițială ?!

Eu sunt de acord și votez accesarea unui credit pentru introducerea gazului în Teiuș și Valea Cenchi, sau pentru a reabilita fațada Liceului CD Loga. Și afirm acest lucru, pentru că aceste proiecte presupun costuri mai mici si este o nevoie.

Un credit de două milioane de euro aș fi de acord să-l angajăm doar dacă ar fi folosit pentru cofinanțări în proiecte europene sau guvernamentale pentru a asfalta tot orașul, pentru ca pana in 2020 încă exista finantari importante de la UE.

Replici primarului la ce a acuzat in presa nu dau, din respect pentru oamenii de afaceri, rudele mele si toți prietenii mei pe care i-am convins, nu ușor, ca să-l voteze acum doi ani.

Doresc să vă mulțumesc ca m-ati intrebat și să știți că indiferent de replici, răutăți, culoare politică , doctrine și orice alte considerente, eu sunt consilierul cetățenilor Caransebeșului, la dispoziția lor și îi asigur că nu îmi voi permite niciodată să fracturez bugetul după placul nimănui sau să îndatorez orașul doar pentru că nu reușim să fim performanți atunci când vine vorba de scrierea de proiecte, sau să găsim soluții mai bune decât îndatorarea pe termen lung, cum este acest caz, un împrumut cu o maturitate de 20 de ani“, a declarat Andra Pleșa, consilier local PNL în cadrul Consiliului Local al Municipiului Caransebeș.

La rândul său, prin expunerea de motive a acestui proiect de hotărâre, primarul Caransebeșului declară că în luna mai s-a aprobat de către Consiliul Local Caransebeș documentația tehnico- economică pentru investiția Modernizare străzi în Muncipiul Caransebeș, iar prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 11 din 1 martie 2018, s-a hotărât că UAT-urile pot lua credite de la Trezorerie pentru realizarea investițiilor.  Chiar dacă aceasta ar însemna îndatorarea orașului pentru următorii 20 de ani…

Sergiu TABAN

Stiri similare

3 Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei