Consilierul local de la Turnu Ruieni, Nicu Borlovan, pune la îndoială buna credință a investitorului Dunca!

modelmic

Scandalul declanșat între investitorul Romeo Dunca și primăria Turnu Ruieni continuă, de această dată cu o poziție a unui consilier local ALDE. Alesul din Consiliul Local Turnu Ruieni se numește Nicolae Florin Borlovan și a dorit ca printr-o scrisoare deschisă să răspundă acuzațiilor formulate de omul de afaceri timișorean.

Redăm mai jos, în integralitate, scrisoarea adresată investitorului Romeo Dunca, de către consilierul local Nicu Borlovan:

„Domnului Dunca, cu tot respectul, ca urmare a afirmațiilor dumnealui, pe care le redau: „Niște escroci!!! şi proști pe deasupra dacă își închipuie că, cu astfel de șantaje ordinare o să mă convingă să fac vreun compromis“,  îi propun să facem un popas în mintea şi în sufletul nostru. Să pătrundem adânc în interiorul nostru, să ştergem praful de pe amintirile frumoase, iar pe cele urâte să le închidem într-un cufăr..al uitării.

Să nu uităm că oamenii intră şi ies din viața noastră. Aşa am fost creați, să nu trăim singuri. Unii ne fac fericiți prin simpla lor prezență, alții ne rup sufletul în bucățele. Unii ne învață ce e lipsa şi dorul, alții ne învață ce e speranța şi unii ne învață cum să avem încredere în noi.

Domnul Dunca a intrat în viața mea în 29.06.2017, la o ședință a Consiliui Local al comunei Turnu Ruieni, intrare recunosc frumoasă, cu descrierea investițiilor pe care vrea să le facă, un proiect grandios, o investiție de amploare, pe mine a reușit atunci să mă impresioneze, am simțit o speranță și încrederea într-un viitor mai bun. Am semnat atunci un act adițional la contractul din 2013, un contract pe care, recunosc, nu îl analizasem în detaliu.

L-am creditat atunci pe domnul Dunca cu virtuțile caracteristice unui om de bună credință dar am cunoscut gustul amar al dezamăgirii. Cunoscâdu-l pe acest domn am înțeles că: “Suntem în ţara din care Caragiale a fugit disperat, ţara în care Eminescu şi-a pierdut minţile, ţara care a refuzat, iresponsabi oferta facută de Brâncuşi, la batrîneţe: aceea de a lăsa întreaga operă compatrioţilor săi. Ţara care şi-a omorât elitele în puşcărie, ţara în care nu au mai vrut să se întoarcă Mircea Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Ţara din care pleacă, mereu, tineri exceptionali şi nu doar ca să se năruiască, ţara care furnizează Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizaţi şi prost plătiţi la ei acasă” l-am citat pe Andrei Pleşu, pe care îl dezaprob în multe, dar căruia îi dau dreptate în cele scrise sau descries prin acele cuvinte.

Am crezut că poate exista ţara unor oameni cuviincioşi şi cinstiți, ţara oamenilor care știu să se respecte între ei, o ţară în care există şi investitori de bună credinţă ce doresc nu doar umplerea propriilor buzunare, ci şi binele oamenilor din jurul lui. În această categorie l-am așezat eu pe domnul Dunca, însă mi-am dat foarte repede seama că l-am ridicat pe un piedestal pe care el nu-și avea locul.

Pentru că oamenii care mă cunosc m-au ales să fiu consilier local, eu, așa ca un om cinstit și umil ce sunt, am înțeles că trebuie să-i reprezint pe ei, cei care m-au votat, pentru că lor trebuie să le dau socoteală. Așa că, am citit contractul încheiat pe o suprafaţa care aparține de comuna Turnu Ruieni și nu mică mi-a fost mirarea când, așa fără studii juridice, am înțeles că toate clauzele din acel contract erau în devafoarea comunei Turnu Ruieni deci, în devafoarea cetățenilor din comună, ale căror interese avem datoria morală să le reprezentăm noi, consilierii locali.

Imaginea onestului om de afaceri a dispărut din mintea mea atunci când, dumnealui, deși încercase să obțină prin tertipuri, nedemne de un om de afaceri onest, facilități care aduceau mari deservicii comunei noastre, a postat pe facebook că suntem „nişte hoţi şi proşti pe deasupra“.

Din învățătura bătrânilor noștri eu știu că: „Doar hoțul strigă hoții“. Cu toată stima pentru domnul Dunca, îmi permit să spun că un om inteligent nu va spune niciodată altora că sunt proști, chiar și de așa ar fi.

Nu vreau să fac filozofie, dar nici să încălcăm principiile moralității, doar pentru a satisface vanitatea unui om, nu cred că se justifică.

A se înțelege, eu nu apăr Primarul comunei și nici membrii Consiliului Local ai comunei Turnu Ruieni, dar drepturile consătenilor mei le apăr, pentru că așa este și moral și legal.

Domnul Dunca a dorit un parteneriat în care dumnealui să câștige și noi să plătim. Mai concret, primăria era obligată să monitorizeze video și să asigure paza investiției din fonduri proprii, iar veniturile obținute se duceau toate în firma onestului om de afaceri, așa da parteneriat. Mai mult nimeni nu mai avea dreptul să facă nici o investiție pe o rază mai mică de 100 de metrii de investiția sa, corect, nu? Totuși, ca un om cinstit, domnul Dunca oferea 0,15 cenți/mp/an, o sumă colosală care nu acoperea nici plata salariilor celor care trebuiau să asigure paza investiției sale.

Toți vrem dezvoltarea turismului pe Muntele Mic, cu siguranță noi ne-o dorim mai mult decât d-nul Dunca, dovadă sunt dele două proiecte, pentru alimentarea cu apă și sistemul de canalizare, aprobate de guvern!

Cu toată sinceritatea, vă spun că, deși lucrez în mediul privat, eu nu am întâlnit niciodată această formă de colaborare între partenerii unui contract. Adică o parte să facă un act adițional fără să se consulte cu cealaltă parte, să treacă clauze care să-i fie favorabile doar ei și să fie și supărată atunci când i se cer lămuriri. Trecem peste partea cu insultele, acestea țin de educație și bun simț.

Corect, cinstit, onest și legal era ca părțile să stea la aceeași masă, să discute și să găsească forma legală, pentru că totuși vorbim despre un domeniu care aparține comunei, prin care acest contract de concesiune să fie semnat.

Domnul Dunca dacă dorea ”binele zonei” și nu urmărea decât atingerea propriul interes, trebuia să fie deschis dialogului și nu să fie interest să i se pună la dispoziție documente din care să rezulte veniturile primăriei obținute de la ceilalți investitori!

Da, noi pe Muntele Mic vrem investitori serioși!

Noi, am depus un jurământ față de oamenii din comună și nu îl încălcăm nici pentru toți bani din lume! Mai bine sărac și cu cugetul curat, satisfacția nu ți-o dau banii ci recunoștință comunității, acei oameni care știu că nu pui interesul tău în fața interesului lori!

În concluzie dacă există viaţă dupa moarte, va exista şi prosperitate după Dunca.

Din păcate acum a declarat în presă că: „Atâta noapte a minţii nu a mai văzut“ şi a trecut la ameninţări  „Au dat un răspuns pe care l-au vrut ei, ca de obicei. Dar nu este nicio problemă pentru că procesele cu ei le voi notifica în Cartea Funciară şi vor avea blocate ani de zile orice terenuri, orice investiţii.” Ameninţări, cuvânt al cărui sens nu ar trebui să se găsească în vocabularul unui om inteligent. După ameninţări încearcă sa prostească oameni din comună afirmând: “Dacă voi câştiga, localnicii din Turnu Ruieni de unde vor plăti? Oare ei ştiu că viitorul lor se joacă la ruleta rusească? Ştiţi în ce situaţie sunt eu cu cei de la Turnu Ruieni? Eu vreau să se respecte contractul iniţial, vreau ca un cuvânt dat să fie şi respectat. Ori cu ei nu se poate.”

Cetățenii trebuie să știe că noi, contractul semnat pe suprafața din 2013 îl respectăm, deși și acela are mari problem. Discuția zilelor noastre se face pe marginea unei alte suprafețe, care nu va fi concesionată în niciun caz în condiții în care să defavorizăm comuna și chiar să încălcăm legea, doar că așa vrea cineva care crede că se poate cumpăra totul cu bani.

Şi pentru că domnului Dunca îi plac întrebările, îi adresez şi eu una: „Cine ar construi ceva pe un teren pe care nu-l aveți în proprietate și nici în alte forme de administrare?“

Albert Einstein spunea: „Lumea nu va fi distrusă de cei ce fac rău, ci de aceia care-I privesc și refuză să intervină.“

Vom fi cu toţii vinovaţi dacă nu luăm atitudine. Atât vă rog, înainte de a fi de o parte sau alta, DOCUMENTAŢI-VĂ!!!

Eu am în spate votul unor oameni care au crezut în mine. Fac parte dintr-un partid prin a cărui doctrină se protejează dreptul la proprietate și drepturile cetățenilor. Asta am promis și jurat să fac și asta voi face. Cu banii poți cumpara multe, dar nu speranța și nici demnitatea!!!“, a scris Nicolae Florin Borlovan, consilier local ALDE – Consiliul Local Turnu Ruieni.

Cu siguranță, răspunsul investitorului Romeo Dunca pentru punctul de vedere emis și întrebările consilierului Borlovan, nu va întârzia să apară…

Sergiu TABAN

 

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Raluca S.

  Daca domnul Borlovan este sincer, atunci nu putem decat sa-i felicitam pe locuitorii din Turnu Ruieni ca si-au ales asa oameni sa-i reprezinte.Intr-adevar si mie imi facuse o buna impresie domnul Dunca ,cu perseverenta lui de a crea un domeniu schiabil unic in tara.Dar o afacere buna este cand ambele parti castiga.Este firesc ca si locuitorii comunei sa aiba avantaje si sa nu fie tratati ca si sclavi pe plantatie.
  Deci ne-am bucura daca domnul Dunca si-ar revizui atitudinea,ar lasa invectivele si s-ar aseza onest la masa tratativelor.

  Raspunde
  1. Dupu

   Ca sa vedem sinceritatea oamenilor si adevarul – ar trebui sa vina sa prezinte cateva documente. Se tot vorbeste de contracte, acte aditionale, intelegeri parafate, de ce nu se arata si publicului larg pentru a nu mai fi discutii.

 2. Stefan Nicolescu

  In judetul Caras-Severin este absoluta nevoie, obligatoriu si urgent, ca TURISMUL sa devina MOTORUL PRINCIPAL de DEZVOLTARE a judetului acesta. Absolut fiecare obiectiv turistic trebuie valorificat la maxim si pus in valooare, incepand cu Baile Herculane, continuand cu Semenicul si Muntele Mic, cu cheile Nerei, Carasului cu lacurile naturale si artificiale si cu toate minunatiile date de Dumnezeu acestui loc de pe pamant, numit Banatul Montan. Consiliul Judetean, parlamentarii din Caras-Severin si consilile locale trebuie sa se apuce foarte hotarat de lucru si sa valorifice urgent intregul potential turistic al judetului Caras-Severin. Incepand cu reabilitarea / modernizarea drumurilor care fac legatura cu fiecare obiectiv turistic, cu arhitectura constructilor din fiecare zona turistica, cu serviicile turistice oferite si cu promovarea la maxim a programelor pentru dezvoltarea fiecarui obiectiv turistic trebuie sa fie obiectivul NUMARUL 1 pentru acest judet.

  Raspunde
 3. Nagy Zoltan

  Da asa este,Dunca nu are unde sa investeasca pentru profituri mari decat la muntele mic,va rog nu va comportati ca niste copii,sezonul castigurilor nu este decat ,poate patru luni intr-un an,in restul lunilor banii lui sunt blocati.Intrebarea este oare nu ar recupera mai repede investitia intr-o afacere care ar produce cel putin 11 luni intr-un an???
  Da Dunca este un tip ambitios care duce lucrurile la bun sfarsit,dar nu-i cereti sa mearga pe pierdere totala.El vrea o statiune turistica de schiat moderna ca si afara in tarile frumoase organizate si ingrijite.Imaginati-va ,ca pe langa partile moderne facute de el sa apara tot felul de cocioabe,dughene de doi lei care urmaresc numai profitul,cam cum ar da la acel peisaj frumos,cat priveste primaria de la Turnu Rueni,obisnuita sa faca numai incasari,sa o duca ei bine,ca bani oricum nu prea ajung in avantajul locuitorilor.Nimeni sau cum spune:”nima”primarul care ar putea sa mai lase paharul si sa puna mana sa mai citeasca din gramatica limbii Romane,adica cand este intervievat sa vorbeasca frumos gramatical,iar regionalismul cu satenii si in locurile cuvenite pentru aceasta.
  Primaria Rueni Institutie stil SRI unde trebuiesc pastrate secretele pentru ca este interes national,altfel ,angajatii sunt concediati.Eu credeam ca o Primarie trebuie sa fie transparenta,dar se pare ca la Rueni “Nu”.
  Ca sa continui,deci Dunca creeaza locuri de munca pentru sateni cu carte de munca,iar Primaria vrea castig,cati bani ajung la sateni??? Va spun eu prea putini sau deloc.Cam asa vad eu lucrurile in respectiva ZONA.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei