Constantin Daicoviciu se mută câteva zile în stațiunea Băile Herculane

modelmic

Într-o recentă conferinţă de presă, managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ, a anunţat că, în perioada 28 februarie – 2 martie, instituţia pe care o reprezintă organizează, la Băile Herculane, ediţia cu numărul 44 a Simpozionului Internaţional „In Memoriam Constantin Daicoviciu”.

Tema din acest an a manifestării este „Circulația ideilor (pe Dunăre, mare și uscat), din Antichitate până în prezent”, simpozionul urmând să reunească specialişti din cele mai importante centre universitare şi din principalele muzee din Franţa, Italia, Croaţia, Serbia, Polonia, Bulgaria, inclusiv din România. La deschidere vor participa şi IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, care va vorbi despre un concept istoriografic legat de Daco-România, şi PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. Preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române, Ioan Păun Otiman, va susţine comunicarea „Almăj – ieri, azi, mâine”, iar profesorii Bernard Cook şi David Moore de la Universitatea din New Orleans vor vorbi despre România şi cum este văzută ţara noastră în Primul Război Mondial şi prin prisma actului Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, pornind de la documentele aflate în Biblioteca de la Washington.

Tot miercuri, Adrian Ardeţ va prezenta cartea „Sârbii din România. Documentar şi studii despre remodelarea identitară”, de Miodrag Milin şi Andrei Milin din Timişoara, volum apărut anul trecut la Editura „Cetatea de Scaun”, Suceava, după care Livio Zerbini, de la Universitatea din Ferrara, va prezenta filmul documentar „Traian, la 1900 de ani de la moartea sa”, produs de RAI 1, filmările având loc şi în România, la Sarmizegetusa şi Drobeta.

Joi, 1 martie, prof. univ. Alina Mazilu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, va prezenta filmul „Azi mănânc ciocolată albă”, în regia lui George Buzoianu, iar vineri, 2 martie, aceeaşi Alina Mazilu va prezenta volumul „Mormintele tac. Relatări de la cea mai sângeroasă graniţă a Europei”, de Johann Steiner şi Doina Magheţi, carte apărută la Editura IICCR, în care este vorba despre soarta celor care, în anii comunismului, au încercat să treacă fraudulos graniţa în Serbia.

Excursia tematică, acţiune care încheie, în fiecare an, simpozionul, se va desfăşura în Valea Almăjului. Prima oprire va avea loc la Lăpuşnicel, unde este una dintre cele mai importante vile romane din Dacia – aşezarea identificată ca Praetorium, după care se va merge la Dalboşet, la cea mai mare şi mai importantă Vilă romană senatorială, cercetată în anii ’70 şi pusă în valoare de către Primăria locală, apoi la Cascada Bigăr. Oaspeţii se vor întoarce la Eftimie Murgu – comuna Rudăria –, unde va avea loc conferinţa cu titlul „Centenarul Unirii și Personalitățile Almăjului”,  şi vor vizita Colecţia de mori de apă de la Rudăria.

adrian ardet carte 1

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei