„Copilul meu a murit sub ochii mei!”Adevărul despre moartea lui Alexandru!

68772795_370456536974507_7291076030024908800_n

În ziua de 4 iulie, în Reșița, un tânăr de doar 17 ani avea să își piardă viața în urma unui accident de motociclu, produs în zona Kaufland. Cu toată durerea din suflet, părinții lui Alexandru, Mihaela și Zoli Iasz au decis să spună povestea sfârșitului copilului lor, lucruri care nu au fost cunoscute până acum de public, dar care ridică un mare semn de întrebare: s-au făcut cu adevărat toate eforturile pentru salvarea vieții acestui tânăr?

În acea zi fatidică, în jurul orei 19:15, tatăl lui Alexandru a primit un telefon de la prietenul fiului său, Nandi. „Mi-a spus să merg la spital că Alex a avut un accident. Dar că nu e decât vorba de fractură la o mână”, își amintește Zoli, tatăl lui Alex.

Am plecat repede, m-am dus la spital. La intrare la Urgențe era lume multă, am vrut să intru, nu m-au lăsat, am intrat forțat, le-am spus că sunt tatăl băiatului, m-am uitat la el, l-am certat un pic părintește – Alex ce ai făcut? și am ieșit afară, i-am lăsat pe doctori să își facă treaba. M-am gândit că se face ceva. Am întrebat ce are copilul, au spus că are mâna ruptă în două locuri și am ieșit afară să îmi sun soția. Era pe drum de la Timișoara, cu fata, care e studentă la Timișoara.
Nici nu am bănuit ce va urma. Copilul era conștient când am intrat, răspundea la toate întrebările medicilor, sau cine erau asistenți, brancardieri. Au spus că merg să îi facă RMN-ul, l-au scos afară, l-au dus la RMN și în timpul acela a venit și soția, s-a făcut cam ora 19:50”, a declarat tatăl lui Alex.

Când mama lui Alexandru, Mihaela Iasz, a ajuns la spital, a realizat că băiatul ei nu avea doar mâna ruptă în două locuri, așa cum i se comunicase.

Copilul meu nu arăta de o mână ruptă în două locuri, copilul meu era pe targă și era foarte alb la față. Am intrat înăuntru imediat, am stat lângă el puțin și era doamna doctor de la Pediatrie, dna dr. Lia Botean, o asistentă, și am întrebat ce este cu copilul, ce are.
– Nu știm, acum așteptăm să iasă rezultatul de la RMN. Stăm, așteptăm, așteptăm! În jurul copilului asistenți, brancardieri, și la un moment dat am spus: – Dar spuneți-mi, copilul meu, ce facem cu el, cât mai stăm? Vreau să îl duc la Timișoara, aici parcă este o sală de așteptare! Se întâmpla la vreo 20 de minute după ce am intrat, pe la 20:15”, a declarat mama lui Alex.

Apoi femeia ne-a precizat că a reușit să vorbească cu fiul ei și să îi explice ce i se întâmplase.

I-am spus că a căzut cu motorul. Ai mâna ruptă. – Nu se poate, mama, tocmai eu? Cum am căzut? Nu cred. Și a început să țipe că îi e frig, că îi sete, că nu mai poate, că îl doare. Am stat puțin, s-a liniștit! Am văzut că dna doctor de la Pediatrie doar se plimbă stânga – dreapta, nu face nimic, doar se uită pe hârtie și am întrebat-o ce se întâmplă cu copilul, dacă este grav și a zis:„- Nu știu să vă zic!”. După 10-15 minute vine cu o hârtie, o pune pe dulăpior și îmi arată hârtia și îmi spune uitați aici câte are. Și m-am uitat și eu pe hârtie, un om care nu cunosc așa ceva și primul lucru pe care îl văd este că scria plămân nu știu cum. Și zic, ce se întâmplă? Păi să vedem cum îl trimitem la Timișoara, cu cine, să vină o salvare.
După un timp apare dl dr Marșalic și vine și spune: „- La ce m-ați mai chemat!”, la care dna doctor spune: „- Păi cum puteți să vorbiți așa ceva, părinții sunt aici de față!”. Probabil că dânsul știa despre ce este vorba și ceea ce ține de dânsul ca chirurg, poate nu avea ce să facă!”, a mai spus mama adolescentului.

Părinții lui Alexandru nu au știut nimic despre cât de gravă a fost starea copilului lor, până după moartea acestuia.
Nu ne-au spus nimic clar, că are coaste rupte, că este plămânul. Cum am aflat pe urmă la autopsie, coastele i-au înțepat plămânul și a făcut o hemoragie internă, dar noi pe urmă am aflat din surse din spital că de când s-a primit RMN-ul s-a spus că trebuie să ajungă la Casa Austria de urgență, la Chirurgie Toracică și noi de la 20:15 de când au aflat rezultatul până la ora 22:25 când a murit copilul noi am stat lângă el și am vorbit cu el”, a mai declarat mama băiatului pentru Reper24.

Tatăl tânărului ne-a explicat la rândul său că în spital li s-a spus că e nevoie de un bloc operator pentru chirurgie toracică de pediatrie, iar în Reșița nu există.  După ce medicul de la urgențe pediatrie a susținut că o depășește situația, mătușa lui Alex a cerut ajutor la UPU adulți, unde dr. Alexandru Brici ar fi specificat că nu poate interveni pentru că Alex era la Pediatrie, adică în grija altui medic.

Dacă copilul meu a fost atât de grav, cu atâtea diagnostice, să fi fost ajutat! Copilul meu nici nu mai avea ce să caute în camera aia, copilul meu trebuia să fie la terapie intensivă. El era terminat, urla de dureri, zicea o asistentă că nu putem să îl ținem tot sub sedative pentru că avea un puls foarte mare de la adrenalină”, a declarat îndurerată mama lui Alex.
La un moment dat, tatăl ar fi observat că situația lui Alex este gravă și a cerut ajutor sub presiunea unei stări de nervozitate.
Ce faceți aici? Copilul ăsta va muri!!! De ce nu îl trimiteți la Timișoara? Nu există vreun elicopter să îl ducem. Răspunsul lor a fost că nu se poate că procedurile sunt până să sune la Timișoara să vadă dacă îl preia Casa Austria, la chirurgie toracică”, a declarat Zoli Iasz.

Așa ajutor a primit copilașul meu ca și cum așteptam să luăm rețeta și mergem acasă să ne scadă febra! Mai mult de atât eu nu am văzut niciun ajutor pentru copilul meu! Am văzut ajutor după moartea lui, zbătându-se să-l resusciteze!”, spune mama lui Alex.
Puțin după ora 21:00 mătușa lui Alex a cerut prin 112 un elicopter pentru Timișoara spunându-i-se că ei așteaptă ambulanța să vină de la Reșița.
Ei așteptau ambulanța, dar cei de aici nici nu au plecat și Timișoara credea că ambulanța e pe drum.
S-a pierdut foarte mult timp! Trei ore de așteptare!”, a declarat tatăl, care ne-a spus că a făcut și o plângere la Colegiul Medicilor.

Părinții îndurerați ne-au relatat că pentru ei în acest moment orașul Reșița nu mai reprezintă nimic și doar mormântul lui Alex îi mai ține aici.
Noi trăim în amărâtul ăsta de oraș în care noi nu avem bloc operator de pediatrie. Dacă nu ajungem la Timișoara nu avem șansă să trăim! De ce aici nu și de ce există impedimentul ăsta ca elicopterul să nu vină la fața locului că este ora 19:00, de exemplu, că după ora 18:00 nu mai merge sau că s-a întunecat și nu vine! Cum există așa ceva? Viața unui om depinde de o oră? Nu există suflet și inimă în unii dintre medici!”, a fost concluzia pe care o mamă îndurerată a tras-o la finalul interviului.

Reper24 a cerut un punct de vedere și Spitalului Județean de Urgență Reșița, conducerea unității spitalicești transmițând că există o anchetă în curs și nu se pot face precizări pe acest subiect.

Vom reveni cu alte informații despre ultimele momente din viața lui Alexandru Iasz!

 

Elena FRANȚ

 

 

 

Stiri similare

24 Comentarii

 1. Andrada

  Spitalul Județean, secția primiri urgente, o rusine, o palma pe obrazul medicinii, incompetenta e la ea acasă, asistente pentru care numai coafiura contează, unghiile cât mai lungi și cât mai multe accesorii, profesional și uman ZERO! Comportament de mahala, educație medicală nu are rost sa mai discutam, păcat de acest tânăr și păcat de cei care vor mai urma… părinți nu va mai duceți copii in acest purgatoriu!!!! Cazurile grave nu au șanse cu rușinile astea de cadre medicale!!!

  Raspunde
 2. Gigi Against

  Nu l – am vazut pe primarul nostru drag sa se lege cu lanturi de poarta spitalului pentru cetatenii care l- au ales.
  Nici pe parlamentarii de CS nu i – am vazut pe acolo…
  Dar vor veni dupa voturi, cu siguranta, si atunci ne vor promite ca in loc de apa pe Barzava va curge doar lapte si miere…
  Pacat ca un suflet de adolescent nu mai este printre noi…

  Raspunde
 3. Danu

  Nu domne …trebuia batuti toti din acea sectie…ne vom face dreptate singuri……nu m ai avem incredere in spitale in politie aceste institutii snt drumul sigur spre groapa…inainte de termen

  Raspunde
 4. zero

  „Nu ne-au spus nimic clar … Cum am aflat pe urmă la autopsie, coastele i-au înțepat plămânul și a făcut o hemoragie internă …

  Exact cum am bănuit, din păcate :(
  După ce mai întâi l-au constrâns poliţiştii să sufle în etilotester, cu “procedurile” lor mai importante instituţiei decât copilul cu coastele fracturate din cădere şi plămânul perforat.
  Pentru 0,03 la mie, adică practic o alcoolemie zero. În plus au mai şi ascuns (iniţial) asta publicului, pentru “impresii”.
  Apoi “procedurile” medicilor, mai importante instituţiei decât viaţa pacientului …
  Aşa trăiesc … “proceduri” şi “instituţii” :(
  De valoare zero.

  Raspunde
 5. Cristian

  Tac’su să fi gândit de 17 ori înainte de a-i cumpăra motocicletă lui fiu-său. Acum degeaba-și plânge în pumni și aruncă vina pe spatele medicilor, al polițiștilor sau mai știu eu pe cine. Recitiți articolul din iulie, se spunea a colo că băiatul a consumat alcool înainte și s-a dat viteaz, într-o curbă pierzând controlul motocicletei iar din căzătură a intrat cu capul într-un container metalic.
  Degeaba mai sunt văicăreli acum, e târziu iar acuzațiile astea că, vai Doamne, la Reșița nu e secție sau aparatură destinată teribiliștilor nu-și au rostul. Dacă accidentul se întâmpla la Oravița, Anina, Bozovici, Oțelu Roșu, pe cine naiba mai acuzam? Că nu sunt spitale dotate și acolo? Am vrea câte o secție din asta la fiecare colț de stradă că, poate, trece vreun motociclist cu viteză pe acolo?
  Mai lăsați-o în bălării cu discuțiile despre competențe și incompetențe. Și nici comentariile alea cu ”da, bă frate, dar dacă era copilul tău”?Caca-maca. Repet: să fi gândit șmecherul ăla bătrân de 17 ori înainte de a-i cumpăra motocicletă. Avea sau n-avea nevoie de ea?
  Haidi pa și țărână ușoară puștiului.

  Raspunde
  1. Toader

   Eşti un mare ..NEOM (ca să fiu elegant)! Şi copilul meu a avut motocicletă şi m-am opus să o cumpere,dar a renunţat a ea din cauza unui accident fără urmări grave! La timp! Dar poate că familia are dreptate,copilul putea fi salvat !Dacă cineva din familie a greşit-inclusiv cel decedat-nu înseamnă că exonerăm de orice vină pe cei care erau OBLIGAŢI să încerce TOT (im)posibilul să-l salveze!!

  2. zero

   Indolenţa pretinselor “autorităţi” scufundate în “proceduri” şi “competenţe” nu are nicio legătură cu achiziţiile părinţilor. Fie acele achiziţii trotinete, biciclete, motociclete…
   Asta este o diversiune.
   Când eram copil, am căzut direct peste capătul ghidonului bicicletei răsucit perpendicular pe sol de roata din faţă. De la o gropă neobservată. Era doar o bicicletă.
   Putea fi şi trotinetă. Sau motocicletă. Ghidonul e cam la fel. O ţeavă.
   În cădere cu pieptul pe capătul ghidonului, acesta m-a lovit serios în stomac, undeva în zona plexului solar.
   Nu am mai putut respira câteva minute, din cauza şocului mecanic.
   Norocul meu a fost că nu am avut nicio coastă fracturată şi nici poliţie (miliţie) care să vină să mă constrângă să suflu în etilotester (fiolă).
   De dragul procedurilor…
   Nici spital unde să-mi şi răsucească alţii coastele (degeaba) pe masa de RX sau RMN, dar fără un diagnostic cert anterior celui post-mortem.
   Tot de dragul procedurilor…
   Şi, evident, fără tratament adecvat leziunilor, fără trimitere urgentă la un specialist.
   De … dracul procedurilor şi dracul competenţelor.
   Ăştia nu au ceva coaste de rupt?

  3. Ana Capraru

   Sunt cei mai incompetenti pediatríi.Eu puteam sa imi pierd copilul la fel daca”nu il furam” din spital.Am riscat sa ajung cu el in Timisoara.Fara bilet de trimitem,fara fisa de internare…Sa nu vb.cine nu stie cum este.Toate cazurile de pediatrieI care ajung la Timisoara ajung tirziu.Doar daca ai bani,ajungi la timp…

  4. Dia

   Banuiesc ca n-ai familie,
   dar sigur n-ai inima si nici creier care sa functioneze.
   Mai mult n-ate rost sa-ti scriu, ca n-ai perceput nimic din ce s-a intimplat.

  5. Anonimul

   Nenea cristian, sau cine plm esti tu.
   Esti un fraier care lucreaza la spital si vrei sa iei apararea spitalului. Atata tot

 6. Marius

  Si daca parintii vor face o plangere penala impotriva vreunui cadru medical o sa fie degeaba pt ca nici un procuror nu va condamna un medic din acest oras.Acel copil a gresit copilareste cu acea motocicleta dar dr si personalul medical au gresit moral si profesional.Ei trebuie sa raspunda pt faptele lor .E adevarat ca elicopterul nu vine seara pt ca cica nu au heliport luminat.apoi nu vine daca persoana e grasa sau mare ca nu poti intra si cei care monitorizeaza starea bolnavului pana la spital.Sunt multe ascunzisuri pe care nici Arafat nu le poate explica logic.Nu traim intr-o tara de cacat ci printre cacati care se cred Dumnezei..

  Raspunde
  1. zero

   E adevarat ca elicopterul nu vine seara pt ca cica nu au heliport luminat…

   Normal?
   Cică … nu ar fi alocat buget pentru becuri la heliport. Nici la elicopter.
   Nici pentru expertiză psihiatrică la “iubiţii” conducători. Aleşi sau (a)numiţi.
   Doar pentru platani, 270 euro bucata, din taxe locale +50%.
   Şi pentru biroul primarului deschis la morgă.

 7. Sofia Lupsescu

  Niște criminali, incompetenți….câți oameni mai trebuie să moară în țara asta ca să schimbăm ceva în sistemul medical…??? Să plătească cu pușcărie acești nenorociți care au omorât bietul copil și mulți alți copii care au murit din cauza medicilor nepăsători….nu e deajunsă concedierea ,nu se mai învață minte,sunt acolo doar de formă noi care avem nevoie de ei , poate viață copiilor noștri în ultimile clipe din viața depinde de uni medici aroganți și nepăsători fără nici un gram de regret sau remușcare din partea lor stau de vorbă sau se retrag în camera de gardă fără a da un răspuns concret sau vreun interes asupra pacientului din salon poate și uitat demult de acești,,criminali,, în cazul de față….trebuie să plătească să se facă dreptate în acest caz și-n multe alte cazuri asemănătoare …Condoleanţe familiei îndurerate !!!

  Raspunde
 8. Favian

  Rușine!!! Rușine “cadrelor medicale” incompetente și nepăsătoare. Acel tânăr a murit cu ore din cauza “profesionalismului”. Rușine!!!!

  Raspunde
 9. Pacientul

  Eu am avut un incident duminică si am fost la UPU. Am fost tratat FOARTE BINE SI PROFESIONIST . RAMA ESTE OK. LE MULTUMESC. SA NU GENERALIZAM . TRAGEDIA ACESTOR OAMENI NU O POT INTELEGE DECAT EI. Cred ca s-a gresit considerandu-l copit pe un tanar care mai avea cateva luni pana devenea adult. Daca era dezvoltat fizic Marsalic trebuia sa riste si sa il trateze ca pe adult

  Raspunde
  1. Ana Capraru

   Marsalic nu opereaza anii…Din pacate a uitat cum era la inceput
   …Acum a simntit gustul banului.

 10. San

  Nu valoram nimic pentru sistem. Supraviețuiește cine poate. Aveți grijă de voi! Puteau sa-l salveze. Condoleante familiei. 112 mai mult omoară decat salvează?!

  Raspunde
 11. corinamirelamarton@yahoo.gr

  Eram in concediu in tara si am avut o durere groaznica de cap Migrena cu varsaturi si pana la desidratare am ajuns la urgente cu masina personala sotul ma dus cand am ajuns acolo mi-au luat tensiunea ziceau ca este foarte mare foarte logic dupa o zi foarte nasoala mi-au facut o cardiograma si perfusie sa zicem totul normal pana aici analize bineanteles dar la fina; diafnosticul a fost ingectie resperatorie nimic in comun cu migtena care o am de zile tratament neadecvat tamiflu si xeforapid si inca ceva nu imi amintesc oare ma intreb este normal daca le luam nu se intampla mai rau ????Habar nu au ce fac si ce diagnostice dau imi pare nespus de rau pentru ei dar mai mult imi pare rau de mine

  Raspunde
 12. Daniel

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe copil si sa le aduca liniste parintilor !
  Nu conteaza ce au cumparat copilului ci faptul ca muncesc din greu si platesc taxe si impozite in aceasta tara si e normal ca familia lor sa aiba DREPTUL la asistenta medicala adecvata,indiferent de ce probleme de sanatate au.
  Dar,fiindca traim in Ro,asta e imposibil.Si pentru ca o asistenta la UPU Resita are 6-7.000 lei salariu iar un medic de la UPU are pana in 12.000 lei salariu,viata copilului nu a mai fost importanta si evident ca nu au mai fost bani de becuri,materiale,etc.Important e sa fie ghiftuit personalul medical !
  Cat despre patrupedul comentator Christian,tu nu ai ce cauta intre oameni .Poate te ajuta Dumnezeu sa cazi pe scari (fara mitocicleta,ca tu esti mai destept)si sa-ti rupi si tu ceva coaste,ca sa ai “privilegiul “de a fi tratat de “profesionistii” de la UPU !
  Nu mai e de trait in Resita !

  Raspunde
 13. dan

  Cand toti ,cei care comentati va prezentati la upu,pentru orice durere de masea,diaree de 3-4 zile,pentru orice banalitate,mai veniti si cu ambulanta ca de.. aveti drepturi,cand neasiguratii sunt zilnic in upu si mai au si pretentii sa fie vazuti imediat, cand medicul de familie este sarit din schema,cand personalul este injurat si amenintat zilnic de cei care se cred urgenta,cand sunt 200 de persoane asa zise urgente pe tura,cand cei care vin de dincolo si nu platesc asigurari in tara,dar au pretentii, cand nu ai lumina,apa,pix,hartie,medicamente etc.,cand aproape toate dotarile din upu sunt din ajutoare si din banii personalului,cand sunt incalcate drepturile salariatiilor,cand,cand,cand si a-si putea sa continui pana maine.
  Voi credeti ca nu se vrea sa se asigure un act medical de calitate? Credeti ca personalul este incompetent? Nu se poate nici fizic nici psihic sa lucrii in stres.In europa se sta cu orele la urgenta si nu mai comenteaza nimeni,oameni mor in toate urgentele din lumea asta,sigur ca este o tragedie pentru familia tanarului, dar sa nu blamam chiar asa de rau medicina noastra. Sigur ca se fac si greseli,dar cand ai 2 maxim 3 medici pe tura la 200 de pacienti nemultumiti cum sa nu gresesti?,cum sa faci fata? cum sa-i multumesti pe toti?ca cei mai rai sunt cei care nu platesc asigurarea de sanatate,sau stau acasa 5-6 zile sau 1 luna si vin la urgente si atunci fac scandal. Este de trait in Romania dar cu oameni civilizati

  Raspunde
 14. Drujbă sex

  Doamne fereste , dumnezeu sa il ierte pe copil , nu stiu de unde au avut atata răbdare bieti părinți, sincer eu luam copilul pe semnătură si plecăm îndată spre timișoara, jidodiile astea au așteptat moartea copilului , din momentul ce au aflat că e un plămâni perforat trebuiau in pizza mami lor sa stie cat e de grav si ce e de facut, sa ma handesc in blidu vostru de săracii, după ce sunteti si proști și incompetenți nici macar bunul simt nu aveti sa cereți ajutorul cuiva mai competent, eu in locul băiatului puneam benzină pe voi si va dădeam foc , cum sa tii 3 ore pe targa un copil cu un plămâni perforat , bătava al de sus rau ,sa ajungeți sa va vedeti copii murind in fata ochilor si sa fiti neputincioși!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei