Cornel Ungureanu, și o carte „fierbinte” lansată la Caransebeş

modelmic

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit marți, 15 septembrie, un eveniment aşteptat cu mare interes, în sala încărcată de istorie a sediului administraţiei locale având loc lansarea cărţii „Literatura Banatului – istorie, personalităţi, contexte”, de Cornel Ungureanu. La această manifestare au luat parte primarul Marcel Vela, city-managerul municipiului, Nicolae Borcean, consilieri locali, scriitori, şefi ai unor instituţii de profil din Caransebeş, cadre didactice, elevi de la clasele de filologie ale liceelor din oraş, dar şi iubitori, pur şi simplu, ai actului de cultură.

În deschidere, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” şi amfitrionul manifestării, a subliniat importanţa evenimentului, „unul memorabil, care, cu siguranţă, va fi ţinut minte, atât de cei mari prezenţi azi aici, cât şi de cei mici”. „Cornel Ungureanu este un învingător. El vine cu o carte monumentală sub toate aspectele, de la mărime, până la faptul că a gândit-o să fie strânsă între două coperţi, şi nu în fascicule sau în două volume, o carte cu greutate, fără a mai vorbi de modul în care a fost scrisă. Volumul este extrem de bogat în date, dar, cu modestie, autorul spune că această carte trebuie să fie citită lângă alte cărţi despre literatura Banatului, atât cele trecute şi prezente, cât şi cele viitoare”, a mai spus Ioan Cojocariu.

„Dumneavoastră, iubitorii de literatură şi cultură prezenţi la acest adevărat eveniment, îl cunoaşteţi atât de bine pe Cornel Ungureanu, ştiţi, de bună seamă, că domnia-sa este Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş, ştiţi ce s-a prezentat ca laudatio pentru această mare personalitate a Banatului şi a României, aşa că, tocmai din motivele pe care le-am enumerat, nu aş dori să vorbesc foarte mult despre autor, care, pot spune, e de-al casei, e membru al familiei noastre. Pot să spun doar că-i mulţumesc pentru toată jertfa, pentru tot efortul, şi intelectual, şi financiar, şi pentru tot ceea ce implică, până la urmă, realizarea unor capodopere literare”, a spus primarul Marcel Vela.

lansare ungureanu 2

Referentul cărţii, scriitorul, eseistul şi criticul Robert Şerban, a vorbit despre faptul că a crescut lângă Cornel Ungureanu şi este un admirator declarat al acestuia – „în primul rând, al omului Cornel Ungureanu, pentru că e un om de mare căldură, cu o capacitate de a coagula şi de magnetiza lumea literară, în primul rând, cum nu cred că a existat şi există în Banat”. Vorbitorul a mai spus că volumul lansat este extrem de important, fiind unul dintre „aşii” cu care orice editură, pentru a se putea legitima, trebuie să-l aibă în portofoliul său. „Veţi citi aici nu doar portretele – şi când spun portretele pun ghilimelele de rigoare – multor scriitori, inclusiv ale celor care trăiesc în Caransebeş, ale scritorilor din Banat, de la începuturile literaturii până în contemporaneitate. Veţi vedea nişte portrete extrem de vii, pentru că dl Ungureanu nu vorbeşte doar despre cărţile acestor oameni, despre literatura lor, ci o contextualizează, vorbeşte despre persoanele din preajma acestor scriitori, despre prieteniile dintre scriitori, face joncţiuni, face arcuri peste timp, face nişte arce voltaice absolut uluitoare… E aici o topitorie a unei bibliografii absolut impresionante, o topitorie făcută cu mare migală de un sticlar entuziast şi exuberant, aşa cum e Cornel Ungureanu, un om care iubeşte literatura, care iubeşte scriitorii, care are prietenii spectaculoase. E foarte important să vii din interiorul acestei lumi absolut spectaculoase şi miraculoase care e literatura, să nu ai un scris rece, scrâşnit. E o carte fierbinte, şi citiţi-o ca pe un roman. Vă puteţi îndrăgosti de literatură şi de lumea ei fabuloasă, pornind de la această carte”, a spus Robert Şerban.

lansare ungureanu 1

Adresându-se celor prezenţi la eveniment, autorul s-a referit la faptul că, dincolo de mulţimea de superlative la adresa cărţii, venite atât din partea unor prieteni scriitori, cât şi a cititorilor simpli, lucrurile sunt mult mai simple. „Sunt cărţi în care vreau să văd, prin această lentilă a literaturii, lumea de azi, lumea de demult, de care ne despărţim cu prea mare viteză. De aceea mă bucur de promisiunea domnilor Vela şi Cojocariu, referitoare la înfiinţarea, la Caransebeş, a unui Muzeu al literaturii, fiindcă, dacă treceţi prin cartea aceasta, veţi găsi atâtea personalităţi ale oraşului, pe care le-am uitat, de care nu se mai vorbeşte… Scriitori fundamentali, oameni care au devenit celebri la Bucureşti sau la New York, personalităţi care au scris cărţi despre Caransebeşul de demult…”.

Cornel Ungureanu a mai spus că nu voia să scrie această carte, dar între timp a realizat că anumite regiuni sunt minimalizate, Banatul fiind mereu trecut în plan secund.

În încheiere, autorul a acordat autografe celor care s-au arătat doritori să citească și să aibă pe rafturile bibliotecii această carte.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei