Cornul şi laptele, o idee bună, pusă prost în practică: şcolile primesc produsele o dată la două săptămâni!

modelmic

Programul finanţat de Guvern ca să asigure elevilor o gustare sănătoasă se derulează cu deficienţe care pot pune în pericol sănătatea copiilor, nu doar în judeţul Caraş-Severin, ci şi la nivel naţional.

Neregulile semnalate de şcolile şi primăriile din judeţ în ceea ce priveşte distribuirea şi calitatea produselor din programul Cornul şi laptele au fost subiectul discuţiilor purtate de reprezentanţii autorităţilor judeţene la întâlnirea cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. În loc să asigure copiilor alimente proaspete, firmele care distribuie laptele şi cornul ajung la şcoli şi o dată la două săptămâni. Mai mult, directorii reclamă faptul că acestea sunt alterate încă de la livrare. „Săptămânal la Prefectură avem reclamaţii legate de acest program. Primarii ne spun că primesc laptele o dată la două săptămâni şi nu au unde să depoziteze toată cantitatea pentru o perioadă atât de lungă de timp. După părerea mea, s-au făcut greşeli în faza de derulare a licitaţiilor şi la întocmirea caietului de sarcini de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Săptămâna viitoare vom demara o acţiune de control în toate unităţile şcolare şi pe traseele de distribuţie. Dacă este nevoie, vom ajunge şi la rezilierea contractelor”, a precizat Miu Nicolae Ciobanu, prefectul judeţului Caraş-Severin.

În prezent, peste 2 milioane de elevi primesc zilnic un corn şi 200 ml de lapte în cadrul programului. Costul unei porţii ajunge la 1,17 lei + TVA, ceea ce înseamnă că un corn costă 0,34 lei+TVA, iar o porţie de lapte, 0,77 lei + TVA. În total, pe lângă cele 8 milioane de euro cât primeşte anual pentru decontarea laptelui de la Uniunea Europeană, Guvernul mai alocă 435 de milioane de lei pentru „Cornul şi laptele”. Deşi România este una dintre ţările care primesc cei mai mulţi bani europeni pentru acest program, preţul de achiziţie nu a mai fost actualizat din 2008. Rezultatul, produse de calitate slabă care, refuzate de copii, ajung în mare parte la coşul de gunoi. „Deşi am redus TVA-ul de la 24 la 9 la sută la panificaţie şi alimente, acest lucru nu se reflectă în calitatea produselor. Acest program este şi o importantă măsură de sprijin pentru producătorii de lapte din România, pentru că, per total, duce la şcoli 400 de tone de lapte zilnic, ceea ce înseamnă 1/6 din producţia totală de lapte. Deşi în alte state membre se bucură de succes şi este văzut ca un program de sănătate şi bunăstare, noi îl percepem ca fiind un program social”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.

 

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei