Coronavirusul mondial și prostia autohtonă

a
De la sfârșitul anului trecut, coronavirusul a început să-și facă simțită prezența, dând peste cap, încet dar sigur, toată populația mapamondului. Efectele medicale se cunosc, remediile existente se știu, rata de infectare și cea a mortalității de asemenea. Mai puțin cunoscută, dar parțial întrezărită, e criza economică.
China, unul dintre greii lumii în materie de economie, a clacat parțial, iar căderea se va simți, asemeni unui tsunami pe tot globul. Căderea burselor, creșterea euro, lipsa materiilor prime, în special în industria farmaceutică (75% din produsele de bază provin din China), sunt semne clare că majoritatea țărilor vor resimți mai repede sau mai târziu, mai slab sau mai accentuat, acest declin.

Mă întorc pe plan național, unde președintele, în pofida deciziei Curții Constituționale care a cerut ca premierul să fie desemnat dacă poate coagula o majoritate, a decis să numească un „măscărici“ cum este denumit domnul Cîțu, de o anumită parte a presei românești. E clar că Johannis vrea anticipate pentru a avea „Guvernul meu“ și a avea un mandat liniștit la Cotroceni.
Dar nici asupra acestui aspect nu vreau să mă opresc în editorialul de astăzi. Scriam în titlu de prostia românească; să mă explic: ne-a învățat mămica să punem mâna la gură când tușim sau strănutăm? Ne-a învățat. Ne-a învățat bunica să păstrăm mucușorul în batistă și să nu dăm cu el de vatră? Ne-a învățat. Ne-au tot repetat să ne spălăm mereu, bine-bine cu apă și săpun pe mâini? Ne-au repetat. Știam că trebuie să spălăm fructele și ce mai trebuie spălat înainte de a le consuma? Știam. Ei cu toate astea, acum nu mai știm nimic.

Nu suntem în stare să respectăm niște minime cerințe educaționale, menite să ne păstreze nouă sănătatea, dar și semenilor noștri. Cred că Dorel s-a născut în România și ne-a transmis fiecăruia dintre noi, sau mă rog, majorității, un strop din ADN-ul personal. Altfel nu știu de unde atâta prostie.
Am văzut mai deunăzi, cum dispăreau conservele de pe rafturile magazinelor, cum piereau tăiețeii, macaroanele orezul și celelalte produse alimentare neperisabile; am văzut cu se băteau Doreii pe ultimul bax de hârtie igienică. Nici nu-i de mirare atâta timp cât o televiziune națională!!!!, dădea lista cu ce trebuie cumpărat din magazine pentru o astfel de situație. Oare? Dar ce, vine bomba atomică? Vine sfârșitul lumii? Nu fraților, aici e vorba doar de prostia românească, de gena acelui Dorel întipărită în ADN-ul nostru ancestral. E lipsa de cultură, e spiritul de turmă, e tot ceea ce vreți. Atâta doar că nu e normal.
Nu e normal nici ca un politician, desemnat între timp să formeze un cabinet, să ne spună că ar fi cazul să lăsăm educația și sistemul sanitar pe locul doi, să nu mai fie prioritare pentru economia românească, să ne axăm pe investiții. Sincer, cred că ăsta a furat ceva mai mult din prostia lui Dorel. Nu că zic, dar vreau să spun: noi nu suntem în stare (din lipsa educației) să punem mâna la gură când tușim; băgăm antibiotice cu pumnul când strănutăm de două ori și nu ținem cont de recomandările specialiștilor în materie de COVID – 19.

Eu unul, în cazul în care se va institui o izolare a unor anumite localități, eu unul zic, nu-l văd în stare pe Dorel al nostru să stea pe fundul lui cum se cere. Dacă el are de mers în satul vecin la un alt Dorel să bea o țuică, nu-l ți în loc nici cu poliția, nici cu armata și nici cu bâta. Atâta știe, atâta face. Asta e tot pe bază de educație.
Rămân la ideea că ceea ce ne-au învățat înaintașii noștri, respectiv să ne spălăm pe mâini, să punem mâna la gură când tușim sau strănutăm, să ne izolăm atunci când este necesar, gândindu-ne și la ceilalți nu doar la noi, sunt lucruri elementare, de bun simț, care pot preveni răspândirea virusului, mai puțin mortal decât virusul gripal.

În ceea ce privește prostia și gena lui Dorel, din nefericire vă anunț că eu nu cred că mai avem vreo-o șansă. Pentru asta nu există leac ori tratament. Nu ne mai facem bine în veci. Și din păcate nimeni nu caută remedii pentru acest virus național. Nici OMS-ul, nici clasa politică, nici guvernanții. Ne-am născut într-o țară în care cei pe care-i alegem mereu, ne vor bolnavi, proști și zâmbind cu fundul gol la soare.
Dă doamne să vină căldura să scăpăm de COVID, că de prostie e mai greu.

Sursă foto: newsbv.ro

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei