Credincioșii ortodocși intră de astăzi în Săptămâna Patimilor

a

De astăzi, credincioșii ortodocși intră în ultima săptămână din Postul Mare, sau Săptămâna Patimilor. Fiecare zi,  de astăzi și până sâmbătă, are o anumită semnificație.  Conform rânduielilor bisericești, în fiecare zi din Săptămâna Mare „ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului”:

Luni – ne aduce în față icoana tânărului Iosif care a fost vândut de frății săi în Egipt. Istorisirea vieții sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.

Marţi – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.

Miercuri – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinței adevărate și al îndreptării omului păcătos.

Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.

Vineri – se prăznuiesc „Sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

În toată această perioadă, în biserici se țin slujbe speciale, numite „denii”. Denia este o slujbă de dimineață care în aceste zile se face seara deoarece ar avea rolul transformării întunericului  în lumină. „Deniile din Săptămâna Sfintelor Patimi sau Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos au în centrul lor taina suferințelor sufletești și trupești ale Mântuitorului ca urmare a păcatelor oamenilor, arătate în invidie și ură, lăcomie și trădare, frică prea mare și lipsă de fidelitate, etc. Pe de altă parte slujbele deniilor arată și puterea pocăinței”, scrie Ziarul Lumina, al Patriarhiei Române.

Mai cunoscute sunt deniile din Joia Mare și Vinerea Mare. Denia celor 12 Evanghelii este slujba din ziua de joi, iar cele 12 citiri din Noul testament vorbesc despre prinderea, judecata și răstignirea lui Iisus Hristos. A doua zi, în vinerea mare, în toate bisericile ortodoxe se desfășoară denia Prohodului Domnului, o slujbă în care sunt cântate în imnuri, împărțite în trei „stări”, patimile, răstignirea, moartea și îngroparea Mântuitorului.

 

Dan AGACHE

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei