Creștinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe cei 40 de Mucenici!

modelmic

Ziua de 9 martie este așteptată cu sufletul la gură încă din vremuri străbune, și asta pentru că astăzi se trasează hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele aprige ale Dochiei şi cele călduroase ale Moşilor. Tot în această zi, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani omorâți pe vremea romanilor pentru credința lor.

Tradiția de sărbătorire a Mucenicilor le implică mai ales pe gospodine, care trebuie să prepare și apoi să împartă așa numiții mucenici, copţi sau fierţi. Mucenicii pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Ulterior, aceștia sunt împărțiți la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Sfinţii 40 de Mucenici au pătimit în vremea împăratului roman Licinius. Soldații, originari din Asia Mică, erau ostaşi staţionați la Armenia.

Împăratul Licinius, după ce în anul 313 a acordat libertate religioasă creştinilor, a pornit o prigoană împotriva creştinilor din partea de răsărit a Imperiului Roman, în urma unui conflict de interese cu augustul Occidentului.

Așa au ajuns cei 40 de Mucenici să stea stea în miez de iarnă, o noapte întreagă în mijlocul unui lac, unde lumini sfinte s-au pogorât din ceruri asupra lor. Trupurile soldaţilor au fost arse, o parte din cenuşă fiind aruncată în apă, iar alta, cumpărată de creştini de la cei ce i-au ucis. Osemintele lor, câte au mai rămas în cenuşă, au fost găsite în prima jumătate a secolului al V-lea într-o capelă în pământ, în afara zidurilor Constantinopolului.

Numele celor 40 de Sfinţi Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

O parte din aceste moaşte se află în capela familiei Sfântului Vasile cel Mare, din provincia Pont (Asia Mică).

Sărbătoarea Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Mucenici, şi se încheie în 11 martie, cu Beţia rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Mucenici.

Un obicei din Banat este acela când copiii scormonesc şi bat cu beţele în foc, iar mamele lor împrăştie cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări. Focurile de Mucenici sunt considerate purificatoare pentru spaţiu, curățându-l de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a anului nou, dar și fertilizatoare pentru grădini, livezi şi vii prin împrăştierea cenuşii pe pământ.

Un alt obicei este acela de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la începutul anului agrar, este o reminescenţă a sărbătorilor bahice ale Antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut de Mucenici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă.

Alexandra JURCA

Foto: http://www.basilica.ro

 

Info: mediafax.ro

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei