Criză de judecători în Caraș-Severin! Tribunalul e pe locul II după București, cu un deficit de personal de 33%

modelmic

Petru Juca, președintele Tribunalului Caraș-Severin, a realizat o sinteză a activității instanțelor cărășene pe anul 2017, concluzionând că volumul de muncă a crescut simțitor, direct proporțional cu deficitul de personal, din păcate.

Potrivit conducerii instanțelor cărășene, doar Tribunalul Caraș-Severin se confruntă cu un deficit de personal de 33 la sută, funcționând la ora actual pe secția penal cu doar 2 judecători. Situația este similară și în cazul Judecătoriei Reșița, acolo unde o singură persoană a fost nevoită să soluționeze în medie 700 de dosare, și asta pentru că instanța reșițeană funcționează cu doar 7 judecători din cei 11 prevăzuți în schemă.

Un alt exemplu dat de Petru Juca a fost Judecătoria Caransebeș, acolo unde schema în sine a fost redusă de la 14 posturi de judecător la 8, din care nu toate sunt ocupate la ora actuală.

Motivele pentru care s-a ajuns în această situație sunt, spune conducerea Tribunalului Caraș-Severin, pensionările numeroase din ultimul an și lipsa de atractivitate a instanțelor cărășene pentru absolvenții de studii în domeniu. De cele mai multe ori, tinerii magistrați se orientează spre orașe mai mari atunci când își aleg domiciliul, foarte puțini fiind interesați de orașe precum Reșița sau Caransebeș.

„Situația personalului nu este tocmai bună. Din cauza pensionărilor a fost nevoie de o reorganizare a secțiilor, ceea ce a avut un efect direct asupra volumului de activitate care este în creștere. Tribunalul Caraș-Severin înregistrează un deficit de 33 la sută din schema de personal situându-se din acest punct de vedere pe locul II din țară la nivelul tribunalelor, după cel din București.

În decursul anului 2017, activitatea Tribunalului Caraș-Severin a fost bună, chiar dacă au existat și greutăți în principal legate de insuficiența resursei umane. Ne-am confruntat cu un volum de activitate în continuă creștere dar chiar și așa, am înregistrat în 2017 progrese semnificative, operativitatea soluționării cauzelor crescând cu 9,57 la suta. Am avut în 2017 cu 1300 de dosare mai mult decât în 2016.

Secția penală are cea mai mare problemă, aici funcționăm momentan cu doar doi judecători și există situații în care ambii judecători sunt incompatibili. Am solicitat sprijinul Curții de Apel, al Tribunalelor arondate, pentru delegarea unui judecător pe o perioada de 6 luni, astfel că începând cu 15 februarie, un judecător de la Arad își va începe activitatea la Reșița.

Și la Judecătoria Reșița, în cursul anului 2017, s-a funcționat cu 7 judecători din 11 prevăzuți în  schemă. Acest lucru a determinat o încărcătură foarte mare de cauze pe judecător, aproape 1700 de dosare, în medie, fiind soluționate de o singură persoană. Avem probleme similare și la celelalte instanțe, la Judecătoria Caransebeș, de exemplu, schema s-a redus de la 14 la 8 judecători și nici cele 8 posturi nu sunt integral ocupate”, explică președintele Tribunalului Caraș-Severin.

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei