Criza, proletariatul şi precariatul

modelmic

 Oameni buni, vreau să fac un anunţ şocant, în primul rând pentru mine: de astăzi nu mai sunt proletar! Sunt precar!

Vă veţi întreba, probabil, ce-o mai fi şi neghiobia asta, ba unii dintre domniile voastre, mai „binevoitori“, se vor întreba ce-am fumat azi-noapte, de-am luat-o razna…Vă anunţ că n-am fumat nimic, nu mai fumez demult, dar că vorbesc foarte serios: nu mai sunt proletar! Sunt precar!

Societatea a evoluat, dar nu oricum, ci atât de spectaculos încât ştiinţele au fost nevoite să inventeze o nouă clasă socială, a celor dezmoşteniţi până-n străfundurile existenţiale, căreia i-au spus, simplu şi ilustrativ, precariat.

 În esenţă, precariatul este proletariatul căzut în sărăcie; dar s-o luăm pe îndelete…

În DEX, proletarul este definit ca „cetăţean(ul) sărac din Roma antică, ale cărui bunuri nu depăşesc o anumită limită foarte scăzută, prevăzută de lege“; într-o altă accepţiune, „muncitor cu un nivel de viaţă relativ redus, care, pentru a-şi câştiga existenţa, îşi vinde forţa de munca pentru un nivel de viaţă relativ scăzut“. Cuvântul provine din latinescul „proles”, care înseamnă „urmaşi” sau „copii”, pentru că, neavând altceva, proletarul contribuie la bunul mers al societăţii făcând copii, singurul lui bun; proletarii erau „cei care nu au altceva decât copiii lor”. Colac peste pupăză, sclavii îi mai şi scoteau de pe piaţa forţei de muncă! Marx şi Engels au stabilit sinonimia dintre proletariat şi clasa muncitoare.

Tot în DEX, cuvântul „precar” este definit ca „lipsit de siguranţă, de temeinicie, dependent de voinţa cuiva sau de împrejurări imprevizibile, nesigur, nestabil”, iar la figurativ, „lipsit de consistenţă, de profunzime, de valoare”. Precarul este opusul trainicului, este fragil.

De când mă ştiu, n-am avut niciodată mijloace de producţie, ci numai forţă de muncă, adică muşchi şi creier. Am fost, carevasăzică, proletar! Susceptibil de a avea o mai mare disponibilitate în uzul creierului decât al muşchilor, am intrat în rândurile „proletariatului gulerelor albe”- dar tot proletar am fost…

Acum, cu anii şi bolile, forţa de muncă a lunecat încet şi sigur, întâi până la incertitudine, apoi la ipoteză, iar copilul a plecat, intrând la rându-i în „proletariatul gulerelor albe”, adică sclavii corporaţiilor de azi, văduvindu-mă şi de această contribuţie la bunul mers al societăţii…

Am intrat, deci, în noua clasă socială a precariatului, ieşită din proletariatul sărăcit de cangrena injustiţiei sociale, care a dus la cea mai nedreaptă societate din istoria omenirii, în care unu la sută din oameni putrezesc de bogăţie, vreo zece-cincisprezece la sută fac ceea ce se cheamă „clasa de mijloc”, iar ceilalţi (restul!), marea majoritate, se zbat într-o tot mai cruntă săracie; şi nu-mi vine deloc să mă uit în jur şi să mă consolez cu gândul şi certitudinea că pe Pământ trăiesc încă peste trei miliarde de oameni săraci, din care majoritatea nu au nici măcar minimul de doi dolari pe zi, pentru subzistenţă!

Sunt precar, ca oricare om care nu are siguranţa zilei de mâine şi care trăieşte de la un salariu la altul sau de la o pensie la alta, fără să-i ajungă niciodată!…

Acum, când mi-e foarte clar că vine criza (dacă n-a şi venit!), am o singură certitudine: cei unu la sută foarte bogaţi vor avea grijă ca şi criza aceasta să fie depăşită de pe spinarea şi pe cheltuiala noastră, a precarilor!

…Şi undeva, în adâncul sufletului, mai sper că noi, precarii, nu suntem văzuţi numai ca „noua clasă în pericol”, ci şi ca noua clasă periculoasă!

Te salut, precar majoritar, oriunde te-ai afla!…

 

 

Prof. univ. dr. Liviu SPĂTARU

 

Stiri similare

10 Comentarii

 1. BAZINGA

  Mult prea frumos,Dom’ profesor!Prea multa emotie,prea mult spirit,prea multa eruditie!Ca sunteti un om citit,cult si educat….nu surprinde pe nimeni…stim,dar,zau asa…putina decenta nu strica!Multumiti-i lui Sergiu ca va mai rotunjeste veniturile….Sincer,nu mai sunteti credibil!Cu nimic,cu absolut nimic!

  Raspunde
  1. Spataru Liviu

   Stimate domn, vad ca ma urmariti cu asiduitatea atacurilor dumneavoastra, de la adapostul las al anonimatului…Cand apreciezi ceva, in sens pozitiv, e chiar elegant si nobil sa-ti pastrezi anonimatul, dar cand esti pus pe distrugere, e de-a dreptu josnic! E ca si cum ai provoca pe cineva la duel, dar il injunghii pe la spate! Chiar credeti in anonimatul acesta? E ciudat…e ca si cum o Broasca raioasa se muta din mlastina in bazin si. ca sa se ascunda si mai bine, nu mai face “oac-oac”‘, ci face “bazinga-bazinga”! In realitate, in bazin raiosenia ii iese si mai mult in evidenta!…Ramaneti stafia mea, nu ma deranjeaza deloc si este prima si ultima data cand va raspund…

  2. BAZINGA

   Restul e tacere!Ati dat dovada “”nobilului “‘dumneavoastra caracter si cu aceasta ocazie ,dandu-mi un raspuns plin de spirit si har,asa cum numai dv stiti mai bine!Pentru echilibrul ecologic al planetei si al tuturor pe care imi permit sa-i “”iau in balon”‘sub protectia anonimatului,va promit ca este ultima oara-si pentru mine-cand mai exprim vreo parere la adresa dumneavoastra!De fapt…istoria nu o sterge nimeni si va stie lumea prea bine cine ati fost si cine sunteti!Cosmetizarea aceasta fada si terna pe care o incercati prin mestesugite articole de presa,pamflete sau cugetari…nu tine decat la bobor,gloata si prostime!Adica,la aia care v-au ales….si acum -unii dintre ei doar-inca va regreta!Dar,orice om merita o a doua sansa….Imi cer scuze daca v-am ofensat si va promit sa nu va mai stric ziua niciodata …nici dumneavoastra,nici altora!Viata merge inainte oricum…

  3. Antifragil

   Bai Bazinga, nu sunt fan Spataru, dar nici fan al idioților care își dau cu părerea aici, la fiecare articol sau tema, nu sunt!
   Tie nu ti se pare ca deja sufoci si îngrețoșezi lumea postând zilnic? Te pricepi la toate! Mai sa fie! Cum de nu am auzit de tine in randul laureaților Nobel… Orăcăi pe toate forumurile ca o BROASCA! Ia o pauza ca ce-i prea mult nu-i sănătos!

  4. BAZINGA

   Ca sa iti dau satisfactie,mai draga,iti promit sa nu te mai ingretosez si sa iti provoc indigestie prin ceeace postez aici…ok?Te las pe tine sa oracai in locul meu,e loc sub soare pentru toata lumea,nu crezi?Iti voi urma sfatul si voi lua o pauza….permanenta,crede-ma!Si definitiva!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei