Cu pantalonii-n vine

a

La fel ca prima zăpadă mai serioasă, ori ca inundațiile și alunecările de teren și covrigul ăsta nenorocit ne-a prins nepregătiți. Altfel spus ne-a prins cu pantalonii-n vine. Nimic nou sub soare, atâta doar că acum situația e mai groasă; e groasă rău. Vor muri oameni, se vor îmbolnăvi și vor avea de suferit și mai mulți, pentru că noi….noi suntem ocupați cu altceva. Cu alegeri anticipate, cu ordonanțe de urgență privind reglementarea mersului pe trotinetă, cu alegeri interne la partid, cu contracte dubioase care put de la o poștă a ilegalitate, dar, ce să vezi, DNA-ul e răcit și are nasul înfundat. Nu simte mirosul pătrunzător de șmechereală.

În vremea asta noi, cei care mai gândim puțin, stăm în case și ieșim cu frică după o pâine ori o sticlă de lapte sau un bidon de apă. Alții se plimbă prin parcuri și ies la grătare, la iarbă verde. Deh, fiecare după cât îl duce neuronul. Granițele sunt asaltate de români întorși cu avionul, cu mașina, autocarul sau chiar pe jos, din zone declarate ca fiind roșii. dar ce zic roșii, sunt extrem de roșii dacă e să calculăm după numărul morților care sunt de ordinul sutelor, zilnic. Vin acasă, intră în țară și ne explică nonșalant că „viruși au calculatoarili“. Vin și se plimbă nestingheriți pe unde vor mușchii lor, în timp ce mușchii noștri se atrofiază de lipsa unei banale plimbări pe bulevard. Ba mai mult, ne fac și proști pe față, își râd de noi și ne consideră idioți.

Și se prea poate să fim dacă e să ne ghidăm după palierul economico-social pe care am ajuns. Dar deh, ei sunt diasporenii noștri și au aceleași drepturi ca și noi. Dar mă întreb, oare nu ar trebui să avem și aceleași obligații? Cu ce mă încălzește că li se aplică milioane de lei amendă, o amendă pe care oricum nu au din ce să o plătească. Și dacă ar avea nu ar plăti-o. Cum să mă simt în siguranță dacă ei se adună pe la nunți, chiolhane și petreceri cu zeci și sute de invitați? Eu stau în casă și iau poziția de drepți când din mașina organului îmi cântă din 10 în 10 minute „Deșteaptă-te române“. Degeaba, nu ne mai deșteptăm. Dormim liniștiți, culcați pe urechea bleagă și ne imaginăm că avem o țară ca afară și aleșii noștri fac tot ce se poate ca noi, țugulanii, să fim bine; adică să putem dormi liniștiți.

Situația e groasă rău. Pe de o parte în perioada imediat următoare, spitalele vor fi luate cu asalt de pacienți infectați cu covrigul ăsta nenorocit. Asta în cazul în care vom mai avea medici în spitale, ori și mai rău dacă vor mai fi spitale deschise pentru pacienți, ori dacă vor fi suficiente paturi pentru avalanșa de persoane infectate. Chiar credeți că lipsa de protecție minimă din partea unora nu va fi sancționată de bacteria asta infectă? Medicii sunt puși să lucreze fără nici cea mai mică posibilitate de protecție. Cu măști spălate și puse la uscat pe calorifer, fără aparate de testare, fără teste, fără aparate de ventilație, fără un vaccin sau un medicament specific acestei boli? Peste tot se merge la ghici și toți spun același lucru: Stați în case, dar cine să-i audă și mai ales cine să-i ia în seamă.

Un reputat virusolog spunea până de curând că trebuie să câștigăm timp. Prin asta se referea la faptul că nu e bine să ne îmbolnăvim și să avem nevoie de spitalizare, mulți, deodată. Asta pentru că sistemul nostru sanitar, departe de cele din țările occidentale ca dotare, nu e pregătit să facă față. Și dacă ne gândim puțin, are perfectă dreptate. În Caraș Severin sunt mai puțin de 10 aparate de ventilație. Altfel spus, dacă avem 20 de pacienți care nu mai pot respira, care au nevoie de acest tip de aparat și de oxigen, 10 vor fi conectați și 10 lăsați să moară. Nu e sigur nici faptul că cei 10 conectați vor supraviețui. Dar dacă avem 50, sau 100 deodată?

Nu arătați cu degetul spre actualii conducători. Sistemul sanitar e bolnav de multă vreme; de vreo 30 de ani și mai bine și nimeni nu a încercat să-l resusciteze. Ba mai mult l-au folosit ca pe o vacă bună de muls și s-au înfruptat la lăptic și smântânică. Acum a venit decontul. Atâta doar că factura o vom plăti tot noi și asta e scumpă rău; e cu lumânări și colivă. Nu sunt pesimist ci doar foarte realist și observ un cumul de factori care vor face din CoVID-19 o mare problemă pentru România: pe de-o parte ne-a găsit cu pantaloni-n vine, total nepregătiți și în imposibilitatea de a mai achiziționa ceva pentru o salvare cel puțin aparentă și pe de altă parte cu o mulțime de con-naționali total inconștienți că sunt vectori de virus și de prostie deopotrivă. Ce ne rămâne de făcut? Simplu, avem de ales: stăm în case și sperăm să nu fim printre primii infectați sau ieșim pe stradă, ne arătăm mușchii și prostia și vom verifica din plin cât de pregătit e statul să ne ajute să trăim.

Cât despre partea economică a problemei și despre viața de după coronavirus….cu altă ocazie. Rămâneți sănătoși în case și….gândiți, nu de alta dar țara geme de proști!

Sursă foto: unica.ro

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei