Cunoști vreun meșter din Caraș-Severin? Înscrie-l pe harta meșteșugarilor din România!

modelmic

Harta meșteșugarilor din România a fost lansată oficial luna aceasta. Este vorba practic despre un website-ul care cartografiază meșteșugarii din țară, proiectul având ca obiectiv salvarea acestui tip de patrimoniu imaterial, reprezentat de experiența meșteșugarilor din România.

Dorim să promovăm meșteșugarii din România, pentru a putea ajunge mult mai ușor clienții la ei și să antrenăm suficiente comenzi încât să își poată angaja un ucenic, care să transmită meșteșugul mai departe. Acești meșteșugari trebuie să cunoască tehnicile de construcție tradiționale legate de meseria lor. Un efect colateral este încurajarea restaurării patrimoniului construit tradițional cu oameni care înţeleg materialele puse în operă”, explică arhitectul Pierre Bortnowski, unul dintre coordonatorii proiectului.

La rândul ei, arhitecta Alexandra Mihailciuc precizează că este important ca meșterii să fie cunoscuţi și să se organizeze la nivel național, înainte ca toată această ştiinţă să se transforme în oale şi ulcele. „Spre deosebire de de artizani (încondeietori de ouă, olari, ţesători, ș.a.) care se adună la diverse sărbători și au deja înființate asociații individuale sau locale, meşteşugarii în domeniul construcţiilor, nu se pot promova la fel de ușor: munca lor nu este transportabilă și nu sunt prezenţi la târguri”, explică Mihailciuc care adaugă că dispariţia acestor făuritori duce la o sărăcire care ne va afecta pe toţi, de aceea contribuţia la această hartă este o datorie care ar trebui să ne privească pe toţi.

Baza de date adunată până acum și care poate fi consultată pe site-ul www.hartamestesugarilor.ro, cuprinde 200 meșteri, iar media de vârstă a acestora este de 65 ani. Până în prezent, nici un meșteșugar din Caraș-Severin nu este inclus în respectiva hartă. Cei 200 de meșteri sunt împărţiţi în meserii repartizate pe 7 materiale (dulgher, tâmplar, șițar / șindrilar, ebenist, fierar, tablagiu, pietrar, zidar, sobar, țiglar, zugrav, stufar, ipsosar ș.a.).

Inițiatorii proiectilui speră ca baza de date să se îmbogățească în următoarele luni și invită toate persoanele care cunosc un meșter să îi ajute la dezvoltarea acestei hărți. Cei interesați pot intra pe site-ul hartamestesugarilor.ro și completa unul din chestionarele publicate.

Harta meșteșugarilor este un proiect realizat în colaborare cu: Institutul Național al Patrimoniului, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Artis Periţia, Asociația Maria, Asociația Arché, Asociația Reener Ländchen.

foto: ecofishdanubius.ro

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei