Dan Barna: „Nu vom putea deveni o națiune cu adevărat civilizată și prosperă fără educație”

modelmic

Nu putem face educație fără bani și nu vom putea deveni niciodată o  națiune cu adevărat civilizată și prosperă fără educație”, susține candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale. Dan Barna propune 10 proiecte pentru România, educația fiind considerată prioritară.

De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării  a 6% din PIB pentru învățământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere, atrage atenția Barna:

„Astăzi, Guvernul Dăncilă alocă doar 3% din PIB pentru Educație. Rezultatul? PSD a promis în 2016 că va construi 2.500 de creșe și grădinițe noi, 30 de cămine studențești și va moderniza peste 2.000 de școli. După 3 ani, au  reușit să facă doar 45 de grădinițe. Nu putem pretinde calitate a învățământului în școli care nu au profesori calificați și nu au toalete, apă curentă și căldură”.

 

Candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale susține că este necesară alocarea de fonduri speciale pentru formarea profesională inițială și continuă a personalului din învățământ precum și pentru atragerea cadrelor didactice către zonele geografice cu deficit de profesori. Programul lui Barna cuprinde și alte propuneri pentru creșterea calității educației în România:

Creșterea prestigiului profesiei didactice și promovarea continuă a carierei pedagogice, inclusiv printr-o remunerare corespunzătoare: vom crește salariile educatorilor și profesorilor din ciclurile  ante-preșcolar, preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Dacă vrem învățământ de calitate atunci trebuie să fim pregătiți în  viitorul apropiat să ne plătim profesorii așa cum plătim medicii sau magistrații.

Investim în infrastructură educațională critică (clădiri,  laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, dar și resurse  educaționale precum materiale didactice, infrastructură digitală)  și revizuim mecanismul finanțării per elev, astfel încât o pondere mai mare să revină echipamentelor și materialelor didactice  pentru activități școlare și extracurriculare.

Descentralizarea și depolitizarea educației prin transferul puterii  de decizie către școli, la nivelul elevilor, părinților și profesorilor.

Parteneriatul între școală, familie și comunitate este esențial pentru o educație de calitate a copiilor noștri. Educația începe devreme, în familie, iar copiii au nevoie de modele pe care să le  poată urma. Fiecare copil este diferit, de aceea și sistemul de educație trebuie să fie capabil să se adreseze fiecăruia. Și este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în acest efort –  atât prin programe de educație parentală; cât și prin acordarea unei puteri de decizie părinților în consiliile de administrație ale școlilor în ceea ce privește curricula și investițiile făcute din bugetele școlilor.

Deși s-a spus de multe ori că vom centra educația pe copil, cel mai puternic actor din sistem a rămas politicul. Avem un sistem de educație extrem de centralizat și politizat, în care cei mai  puternici actori sunt ministrul educației și primarii. Nici  profesorii, nici părinții nu au putere de decizie în actualul  sistem. Susținem că sistemul de educație trebuie să fie  depolitizat și descentralizat. Puterea de decizie în școli trebuie  să fie a celor care sunt cei mai apropiați de copii: profesorii și  părinții. Ei știu cel mai bine care sunt nevoile copiilor și ale  școlii”.

Candidatul USR PLUS la alegerile prezidențiale este de părere că inspectoratele școlare sunt instituții retrograde, fiind nevoie de o reformă substanțială a sistemului și transferul puterii de decizie de la inspectoratele școlare către nivelul școlii și schimbarea modului de funcționare a consiliilor de administrație astfel încât școlile să fie conduse mai aproape de  copii și pentru interesele lor.

 

Diana RADU

Stiri similare

2 Comentarii

 1. zero

  “Puterea de decizie în școli trebuie să fie a celor care sunt cei mai apropiați de copii: profesorii și părinții. Ei știu cel mai bine care sunt nevoile copiilor și ale școlii”.

  Teoretic.
  Practic, în “statul de drept”, judecătorii şi avocaţii pretind că ei ar fi cei mai apropiaţi de “interesul superior al copiilor” :)
  Liberté, égalité, fraternité … et … la guillotine!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei