Datele comunicate despre infectări, tot mai alarmante

a

Zi de zi, oficialitățile comunică datele despre infectări, bolnavi la ATI, decese. Zi de zi numărul oficial crește, fie că e vorba de pacienți internați în secțiile terapie intensivă, fie că e vorba de decese, fie că e vorba de numărul de îmbolnăviri. Zi de zi tot mai multe localități (în special orașele) anunță depășiri ale ratei de infectare de 3 la mia de locuitori. Zi de zi tot mai mulți elevi intră în scenariul roșu, cu școală exclusiv on-line.

E deja un an de când am auzit prima oară de acest virus, cum că ar fi și n-ar fi, oricum undeva prin China. Puțini sunt cei care i-au dat încă de pe atunci importanță; era departe de noi, tocmai în China. Săptămânile au trecut, acesta și-a făcut simțită prezența și în Europa, lovind cu precădere 3 țări: Italia, Franța și Spania. Mai apoi s-a extins rapid pe tot continentul, pe tot globul. Pe mulți i-a prins cu „pantaloni-n vine“ cum se spune, total nepregătiți. Fără o schemă de tratament, fără un vaccin, fără să se cunoască foarte multe lucruri despre cum acționează, cine sunt persoanele cele mai afectate, cum ne putem feri și mai ales cum ne pot trata medicii.

Nici nu mai contează acum dacă totul a început de la un liliac, de la piața din Wuhan, sau dintr-un laborator. La nivel global se înregistrează 42.758.015 cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, din care 1.151.323 decese.  Au fost raportate 461.299 cazuri noi, din care 6.003 decese doar în ultimele 24 de ore. E mult, e puțin? E vorba totuși de vieți omenești, de suflete, de…destine. Fie că vorbim de bătrâni de 90 de ani, de oameni în puterea vârstei sau de copii, toți suntem vulnerabili. Țări din Europa reimpun restricțiile, iar în România tot mai multe orașe trec în scenariul roșu: mască obligatorie, școală on-line, lacăte pe ușă, șomeri, scumpiri….

Lăsând deoparte dorința politicienilor de a organiza alegeri în această situație, când numărul de îmbolnăviri trece de 5 mii pe zi, spitalele sunt în pragul colapsului, iar la capitolul decese consemnăm câte un „Colectiv“ în fiecare zi, întrebarea e ce facem. Mulți vor spune „Scapă cine poate“. Dacă e să dau crezare celor care vorbesc despre un complot la nivel mondial despre reducerea populației vârstnice, parcă se leagă ceva. A, că sunt și persoane mai tinere, asta e; pierderi colaterale, ca în orice bătălie. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc nu au simptome, sau sunt foarte ușoare. Cei mai mulți se vindecă și își văd mai departe de viață. Cei în vârstă, sau cu alte boli asociate….se curăță. Însumate, aceste decese vor conduce la o scădere a populației vârstnice care, așa cum auzeam un politician din păcate, „Nu mai produc nimic și doar stau cu mâna întinsă pentru o pensie“. E mult cinism în aceste vorbe, dar oare e și un sâmbure de adevăr? Asta se dorește?

Adevărul se va afla probabil, cândva. Revenind la prezentul de zi cu zi, ce facem? Ne scandalizăm că trebuie să purtăm o mască? Ieșim în stradă și protestăm, în timp ce seara mergem la paranghelii fără măști și distanțare fizică? De ce suntem duplicitari? De ce nu rupem pisica și spunem asta e, bătrânii gata, la lada de gunoi cu ei, noi, tineretul suntem viitorul națiunii, ne va fi mai bine fără hodorogi. Ok, accept, dar aveți curajul și recunoașteți acest lucru, dacă așa gândiți. Dacă nu, atunci hai să scăpăm împreună de acest virus. Gândiți un pic mai departe de lungul nasului și interesul personal. Nu cred și nu accept că ne-am dezumanizat atât de rău, de dragul unor jocuri politice din care au de câștigat doar ei, nu și noi. Gândiți!

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei