Datorii de peste 16 milioane de lei la SJU Reșița! „Nu am ascuns niciodată situația spitalului”, afirmă managerul Cristina Bacer!

modelmic

Spitalul Județean de Urgență din Reșița a acumulat în prezent arierate de peste 16 milioane de lei, cu peste 50% mai mult decât anul trecut. Datoriile către furnizori au fost în mare parte responsabile și de așa numita criză a anestezicelor ce a avut loc săptămâna trecută la unitatea spitalicească. Date concrete cu privire la situația spitalului au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de managerul Cristina Bacer, care a ținut să precizeze că în ciuda zvonurilor apărute în presă, nu a încercat să ascundă situația reală a spitalului reșițean.

„Niciodată nu am ascuns sub nicio formă situația spitalului, întotdeauna am dat cifre și am răspuns la întrebări sincer și fără a avea vreo intenție vreodată de a ascunde ceva referitor la situația spitalului. Este o instituție publică, sunt reprezentantul ei legal și datoria mea este să mă preocupe binele acesteia și în același timp să spun adevărul despre spital.

Am preluat spitalul cu datorii. De un an și două luni de când sunt în funcția de manager am înaintat adrese către instituțiile abilitate, către Consiliul Județean, către Comisia de Sănătate, către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, am înaintat trei adrese și către Ministerul Sănătății, am înaintat adrese și către Instituția Prefectului Caraș-Severin. Toate aceste adrese au fost cu situația financiară reală a spitalului. Am ținut să precizez acest lucru, pentru că s-a vehiculat ideea că aș ascunde situația spitalului”, a explicat Cristina Bacer.

Conform acesteia, în momentul în care a preluat frâiele spitalului din Reșița, arieratele unității se ridicau la suma de 10.470.892 de lei, iar la ora actuală datoriile au crescut la 16.858.704 lei. Șansele ca aceste datorii să se diminueze sunt destul de reduse, având în vedere că 85% din bugetul instituției merge către plata salariilor, alți 10% sunt alocați programelor naționale de sănătate, iar doar 5% rămân disponibili pentru plata bunurilor și  serviciilor. Singurele soluții întrevăzute de Bacer pentru scăderea datoriilor ar fi primirea unei alocări financiare de la Guvern pentru acoperirea arieratelor sau creșterea tarifului per caz rezolvat, având în vedere că în prezent spitalul încasează de la CAS 1.500 de lei pentru fiecare caz, în condițiile în care există și cazuri cu un tarif de 2-3 ori mai mare.

Referitor la criza anestezicelor, țin să specific că lunea trecută am fost informată de către colegii din Comitetul Director că ar fi o problemă la achiziționarea de anestezice. Aceste probleme se datorează situației financiare, având datorii este foarte greu ca firmele să ne mai distribuie medicamentele și materialele sanitare. Marți deja situația era rezolvată în sensul că telefonic s-a discutat cu furnizorii și au fost de acord să ne livreze produsele care erau deficitare la nivel de spital, iar miercuri în timp ce era controlul de la CAS, unul dintre anestezice a ajuns la spital, celălalt venind de la București, a durat până vineri”, a mai precizat Bacer.

În cadrul conferinței de presă a fost abordat și subiectul demisiei din funcție pe care Cristina Bacer a înaintat-o în luna mai a acestui an, demisie asupra căreia a revenit însă. Bacer s-a limitat să spună că și-a prezentat demisia din motive strict personale și că a decis să revină asupra decizie, fără să precizeze ce a făcut-o până la urmă să își schimbe decizia.

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei