De ce este atât de greu să aduci investitori în orașe de genul Reșiței?

modelmic

Primarul Ioan Popa, aflat recent la un summit al investitorilor străini, a stat de vorbă cu mai mulți oameni de afaceri atât din țară, cât și de peste hotare, cărora le-a prezentat oportunitățile de dezvoltare a unei afaceri în municipiul Reșița. În cadrul discuțiilor, edilul a încercat să afle de la aceștia care este motivul pentru care par de multe ori să ocolească orașele de genul Reșiței și se concentrează pe zonele deja dezvoltate precum Timișoara sau Brașov.

Am avut bucuria să îl cunosc, printre alții pe directorul executiv al Draxlmaier România și după ce am făcut expozeul legat de oraș, primul lucru pe care l-a spus a fost că vrea o carte de vizită și că nu îi trecea prin minte că Reșița are aceste oportunități de afaceri.

Am întrebat de ce cred dânșii, el și alții, că este atât de greu să aduci investitori în orașe de categoria a doua sau a treia. Pentru că ei s-au concentrat în primă facă pe București și ulterior pe Timișoara , Cluj, Iași, Brașov, Sibiu și mi-a dat trei explicații. Una, că în general ei merg unii după alții. Și atunci dacă s-au dus unii la Brașov, s-au dus grămadă la Brașov, sau la Timișoara sau la Cluj. Omul a recunoscut că de foarte multe ori decizia, deși este fundamentată în prealabil de consultanți, este subiectivă. De multe ori, dacă ți-a plăcut ca element de decizie, un steak de vită într-un restaurant sau muzica sau vinul dintr-un oraș, decizia poate fi luată în forma asta. Este stupid. Omul a recunoscut acest lucru. Și în al treilea rând, mi-au spus că trebuie să batem toba mai tare. Trebuie să mergem să ne promovăm pe toate canalele posibile”, a explicat Popa.

În cadrul întâlnirii, Popa a încercat să le demonstreze participanților că Reşița este un oraş în care se merită să pornești o afacere. Edilul le-a vorbit despre poziționarea și istoria industrială a orașului, despre școala duală, despre parcul industrial și despre faptul că municipiul Reșița are zeci de hectare de teren disponibil în zone industriale dezafectate, ideale pentru dezvoltarea unor noi proiecte. În plus, primarul a atras atenția asupra unui alt avantaj al orașului de pe Bârzava, impozitul pe clădiri și terenuri pentru persoanele juridice, care este de doar 0,6%, fiind cel mai mic din țară.

Karina TINCUL

Stiri similare

6 Comentarii

 1. GEORGE

  Asa povesti, mai rar !
  Steak de vita, mentalitate de turma in decizii de management, lipsa tobei.

  Domnule, astea sunt discutii ?
  Foloseste profesionisti sa ii gaseasca pe cei care cauta dezvoltari in afacerile lor, intuieste necesitati, ofera oportunitati dedicate.
  Draxlmaier este in Hunedoara, de ce nu e in Resita ?
  Poate spui dumneata si motive pentru care investitorii nu vin in RESITA, nu generalitati. Si daca nu stii , atunci e o problema !

  Raspunde
 2. zero

  „Este stupid. Omul a recunoscut acest lucru. ”, a explicat Popa.
  Cine este stupid?
  Despre atractiva “integritate” a lui tăiţelu’ (instabil reprezentant cu “idei” al U.A.T. Reşiţa, în notorietate ca demolator de contracte şi de garaje), nici un cuvânt.
  Cu toate că a asigurat ceva locuri de muncă, pe investitorul Octavian vrea (acum) să-l demoleze… doar ca să-i bage pe “ai lui” (la morgă).
  Ăsta chiar crede că oamenii de afaceri serioşi nu se informează în prealabil cu ce soi de primar şi de “caracter” (brrr!) vor avea de-a face înainte de a semna un (eventual) contract pe termen lung? :)
  Mai ales că din vizibil “respect” şi “educaţie”, tăiţelu’ nici măcar nu poartă cravată la întâlniri de asemenea nivel. Nici batistă.
  “Și în al treilea rând, mi-au spus că trebuie să batem toba mai tare”, a explicat Popa.
  Şi câmpii… desigur.

  Raspunde
 3. Unu

  Dacă nu mă înșeală memoria, și nu mă înșeală, prin 2002 – 2003, reprezentanții Draxlmaier au venit la Reșița. Au mers la oficialități să ceară un spațiu pentru afacere. Primar era tot un Popa, iar prefect Enache Barbu. Au fost tirmiși la plimbare, să-și caute singuri. Ochiseră hala RMAS a CSR, dar combintul era privatizat pe un euro sau un dolar. Asta chiar nu-mi aduc bine aminte.Si n-au avut cu cine discuta. Sau au discutat cu Vasle Romulus Ioan?… Pe vremea aia în Reșița mai era ziarul Timpul, iar cei de acolo au aflat de demerul celor de la Draxlmaier și au luat legătura cu reprezentantul firmei care fusese la Reșița, pentru că găsiseră spațiul fostei autobaze RETA. Numai că era prea târziu. Draxlmaier obținuse ce avea nevoie de la hunedoreni. Să aibă asta legătură și cu faptul că directorul de la TMK era din Hunedoara? Și și-a vândut marfa mai bine decât Mircea Popa și Enache Barbu?

  Raspunde
  1. zero

   Fără nici o legătură cu domnul inginer Mircea Popa, Enache Barbu sau directorul de atunci al TMK. Doar cu… “apa, aerul şi fraierul”…
   “În anul 2000, s-a încercat privatizarea combinatului, cu americanii de la Noble Ventures, privatizare care s-a încheiat cu un proces câştigat de statul român (la Curtea de arbitraj din Washington)…
   … în data de 15 ianuarie 2003, contractul privind Combinatul Siderurgic Reşiţa (CSR), încheiat între FPS şi Noble Ventures, s-a desfiinţat de drept, datorită faptului că Noble Ventures nu a plătit două rate consecutive din preţul de cumpărare a acţiunilor CSR, care erau scadente la 31 decembrie 2001 şi 31 decembrie 2002″ (sursă Wikipedia).

  1. GEORGE

   Vina primarului este actuala, ,,nema,, investitori. Restul este despre professionalism.
   Un conducator ca dl Barbu a marcat vieti si in bine. Eu ii multumesc !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei