De ce iubim CSM Reșița? Pentru că istoria campioanei României din 1931 nu ne-a lăsat indiferenți!

modelmic

Mulți vor spune că suntem nostalgici după ceea ce a însemnat odinioară CSM Reșița, raportat la evoluția din ultimii ani a formației din Valea Domanului. Totuși, e bine să ne reamintim ce a însemnat CSM Reșița și de unde izvorăște pasiunea pentru culorile rosso-nere.

În anul 1926 lua ființă CSM Reșița – Clubul Sportiv Muncitoresc Reșița, prin fuziunea a două societăți sportive, Societatea sportivă a angajaților uzinelor din Reșița (S.S. U.D.R.). Anterior acestei date, încă din 1922 a existat clubul sportiv al muncitorilor Reșița, iar unele documente de arhivă atestă existența unor organizații sportive muncitorești reșițene încă din 1911!

Echipa de fotbal a participat în campionatul districtual Timișoara, începând din 1927, când a utilizat o primă formație în componența: Czinczer în poartă, jucători de câmp Szilagy, Rech, Bundy, Andresz, Pecsenovsky, Grosz, Pazler, Lakatos, Deșu, Keller. În sezonul competițional 1930-1931, echipa U.D.R.-ului câștigă campionatul districtual dar și pe cel al Ligii de Vest, iar în turneul final învinge Prahova Ploiești cu 3-2 și pe S.G. Sibiu cu 2-0 (în finală), cucerind titlul de campioană națională.

Formația care a realizat această performanță a fost următoarea: Damacek, Pomacek, Gyori, Sincu, S. Sepi, Bundy, Tibișanu, Lakatos, Ploeșteanu, Killianovitz (Deșu), Moise. Antrenorul acestei formații era Ernest Loukota, cel care ulterior se va evidenția și ca un foarte bun antrenor de atletism.

Câștigarea titlului de campioană națională nu a fost o întâmplare pentru CSM Reșița!

Și în anul următor, CSM Reșița câștigă din nou campionatul Ligii de Vest, întrecând Gloria CFR Arad cu 5-2, după care învinge pe Mureșul Tg. Mureș cu 8-2 în semifinalele turneului final. Pierde însă în meciul decisiv cu Venus București, scor 0-3. Colectivul de conducere era alcătuit din Alexandru Ghenea – președinte, Ion Bălănescu și Ion Boceanu – secretari, I. Gruber – șeful secției de fotbal. După o perioadă fastă în fotbalul românesc dar și datorită situației sociale din acea perioadă, Reșița coboară din sfera elitelor și ajunge în anul competițional 1934-1935 să activeze în Divizia B, unde ocupă un modest loc VI iar în 1936 avea să retrogradeze în Divizia C. Practic, unde se regăsește CSM-ul de astăzi, dacă ignorăm multe din datele prezentului. CSM Reșița nu stă decât un an în Divizia C, pentru că în 1937 revine în eșalonul secund iar după o ascensiune spectaculoasă în sezonul 37-38, echipa Reșiței interbelice promovează din nou pe prima scenă a fotbalului românesc în 1938! În același an, echipa de juniori a clubului CSM Reșița reușește să câștige prima ediție a campionatului național, după un 6-1 aplicat în finală Acvilei Iași.

În continuare formația UDR-ului se menține la nivelul echipelor fruntașe ale țării, ocupând locul IV în 1938 – 1939 și 1939 – 1940 și locul VI în sezonul 1940 – 1941. După război echipa își păstrează locul câștigat în Divizia A, dar activează sub numele Oțelul.  După 1948, echipa retrogradează în eșalonul secund și fuzionează cu Locomotiva Reșița, rezultând o nouă echipă a muncitorilor reșițeni care va purta numele Metalochimic, care promovează în Divizia A în 1949.

Iar despre ceea ce a însemnat Reșița în fotbalul românesc din anii 50 și ce performanță a reușit aceasta, într-un articol viitor. Mult succes rosso-nerilor în campania de promovare în eșalonul seund. Pedigree-ul ne recomandă, numele CSM Reșița ne obligă, condițiile și baza sportivă la fel. Dar FRF-ul are în continuare o sarcină grea…

Sergiu TABAN

foto: Istoria Banatului

Blogul lui Mircea Rusnac

 

Stiri similare

3 Comentarii

  1. primaru

    Numele si cel mai important palmaresul e la Rufa! Chiar daca pt noi Metalu e echipa din liga a 3a! Ar trebui sa se facă toate eforturile sa reintregim istoria! Metalul este si va fi echipa muncitorilor resiteni! Nimeni si nimic nu ne poate lua demnitatea!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei