Decizie radicală: staționarul 3 va fi pus la pământ! Dunca vrea amenajarea unui spital modular pe fonduri europene!

modelmic

Decizie radicală a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca: staționarul trei al Spitalului Județean de Urgență din Reșița, acolo unde sunt tratați în prezent bolnavii de COVID, va fi pus la pământ. Dorința noii conduceri a forului județean este montarea la Reșița, în curtea staționarului unu, a unui spital modular pentru tratamentul pacienților cu coronavirus. Acesta ar urma să fie amenajat pe fonduri europene, un prim pas pentru realizarea obiectivului fiind făcut în ședința CJ de ieri, când consilierii județeni au aprobat propunerea lui Dunca de denunțare unilaterală a unui contract încheiat în urmă cu 14 ani, prin terenul din curtea unității spitalicești a fost concesionat unei societăți comerciale.

Conform contractului, firma respectivă, care în acești ani și-a schimbat de câteva ori administratorii, trebuia să ridice pe terenul respectiv o construcție, lucru care nu s-a întâmplat, dar în ciuda neîndeplinirii obligațiilor contractuale, contractul de concesiune nu a fost anulat.

Nu analizăm de ce a apărut această oportunitate pe vremuri și care a fost motivația care a stat la baza concesionării unui teren într-o unitate spitalicească și nici de ce nu s-a reziliat acest contract, deși clauzele permiteau acest lucru. Dacă ne uităm este administratorul și ce asociați avea, ne dăm seama că este vorba de un interes direct al persoanelor care au avut funcții de conducere aici”,a  afirmat Romeo Dunca, președintele forului județean precizând că terenul din curtea spitalului a intrat în vizorul conducerii CJ după ce SJUR a fost introdus de Guvern, la solicitarea ministrului Marcel Vela, pe lista potențialilor beneficiari ai apelului de proiecte „Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19. Crearea unor capabilități medicale mobile/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/spitale modulare/containere de logistică medicală”, derulat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare.

S-au pus la dispoziție fonduri europene în sumă de 300 de milioane de euro, iar spitalele pot să acceseze și să facă unități de primire, containere, corpuri mobile, unități ATI, lucruri care pot să ajute foarte mult în spitalele COVID. Avem posibilitatea să accesăm bani serioși de la Uniunea Europeană și nu aveam teren. Am fost la Spitalul Județean, am văzut terenul, dar mi s-a spus că locul este blocat. Am găsit însă soluția în câteva zile și aș putea chiar să mulțumesc celor care l-au ținut blocat atâția ani, pentru că îl avem acum la dispoziție și cu ocazia asta am și descoperit anumite reguli care cred că le vom rezolva”, a mai adăugat Dunca.

modelmic

Ce spune conducerea SJUR?

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Reșița se declară mai mult decât interesată de realizarea unui spital modular la Reșița, printr-o adresă înaintată conducerii DSP, managerul spitalului, Alina Stancovici, atrăgând atenția că clădirea în care funcționează în prezent secția de boli infecțioase și cea de pneumoftiziologie este una veche, datând din anul 1956, în care nu s-au mai făcut investiții de peste 20 de ani.

Dată fiind situația financiară a spitalului (datorii și conturi blocate), situația pandemică, clădirea acum fiind destinată exclusiv pacienților diagnosticați cu SARS-Cov-2, este imposibilă reabilitarea acesteia.

Costurile privind utilitățile sunt extrem de ridicare (încăperi mari, înalte, umezeală). Analiza cost-beneficiu rezultată din funcționarea staționarului trei, indică pierderi inutile de resurse financiare și materiale. Imobilul nu poate avea circuite covid și non-covid adecvate, arhitectura clădirii nepermițând acest lucru la standardele impuse. Starea avansată de degradare a clădirii aduce atingere atât calității vieții pacienților și personalului medical care deservește secțiile din clădire, cât și desfășurării actului medical de calitate.

În acest sens, SJUR își manifestă interesul pentru un spital modular, acest lucru fiind benefic pentru întreaga comunitate din Caraș-Severin în tratarea eficientă a bolilor respiratorii severe, cât și din  punct de vedere economico-financiar”, se arată în adresa înaintată de Alina Stancovici, conducerii DSP Caraș-Severin.

modelmic

Romeo Dunca: „Ce să faci cu spital plin de bacterii? Nu e destul câți oameni mor deja în spitale?

Președintele Dunca nu și-a făcut publică doar intenția de accesare de fonduri europene pentru amenajarea unui spital modular, ci a anunțat o altă decizie radicală: dărâmarea staționarului trei al SJUR, în ciuda faptului că fosta conducere a CJ a încheiat un contract pe fonduri europene, în valoare de peste 12 milioane de lei, pentru creșterea eficienței energetice a respectivei unități spitalicești. În opinia lui Romeo Dunca o astfel de investiție ar fi inutilă, în condițiile în care imobilul cu o vechime de peste 60 de ani, este plin de bacterii și în stare de degradare.

Staționarul trei vom încerca să îl scoatem de la finanțarea europeană, deoarece nu investim bani europeni într-o construcție care este în picioare din anii `50, pentru că se știe, oriunde în lume, un spital are un număr de ani în care poate funcționa. Este plin de bacterii, este impropriu. Bacteriile sunt intrate în cărămida aia, cine a mai pomenit să iei bani europeni și să cureți tencuiala la o construcție care a fost spital de TBC și infecțioase, care are 70 de ani.

Cu ocazia aste renunțăm la o investiție care nu este oportună, pentru că la momentul în care s-au făcut aceste proiecte s-au făcut probabil cu heirupul, fără să se gândească, că a fost simplu. Nepriceperea vechii administrații a lăsat loc unei greșeli.

Ce să faci cu spital plin de bacterii? Nu e destul câți oameni mor deja în spitale? Îl dărâmăm și facem un parc acolo sau facem altceva”, a explicat președintele Dunca.

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei