Defavorizaţii caransebeşeni, mai „bogaţi” cu 5 milioane de euro

5 milioane euro caransebes

Vineri, 18 august, primarul Caransebeșului, Felix Borcean, a semnat la București contractul de finanțare în valoare de 24,8 milioane de lei pentru proiectul „O șansă pentru comunitățile marginalizate din Caransebeș”, derulat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Acesta vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea locuinţelor din cartierul Balta Sărată, respectiv a barăcilor, precum şi a fostului Spital de psihiatrie şi a Blocurilor NATO, iar în ceea ce-i priveşte pe cetăţenii care locuiesc în respectivele imobile, persoane defavorizate, aceştia ar urma să beneficieze, printre altele, de măsuri de reintegrare socială şi condiţii de trai decente pentru acces la educaţie.

Menţionăm că acest proiect a fost depus de vechea administraţie a municipiului, respectiv de fostul primar Marcel Vela, fiind conceput şi demarat la începutul anului trecut, iar în cursul lunii mai a fost aprobată finanţarea sa.

Proiectul urmăreşte să ajute acele persoane din cadrul comunităţilor marginalizate identificate ca fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială, prin elaborarea şi implementarea unor măsuri integrate.

Pentru a reduce numărul de comunităţi marginalizate trebuie în primul rând asigurată creşterea nivelului de trai – se arată în proiect. Prin urmare, măsurile integrate care au fost elaborate şi care vor fi implementate prin intermediul acestuia vor contribui la îndeplinirea acestui obiectiv. Pe de o parte, se va asigura creşterea ratei de şcolarizare şi prevenirea părăsirii timpurii a şcolii în rândul copiilor din zonele marginalizate identificate. Mai mult, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi vor fi oferite servicii socio-medicale şi de asistenţă juridică. În ceea ce-i priveşte pe adulţii din grupul-ţintă, aceştia vor beneficia de cursuri de iniţiere/calificare, de stagii de ucenicie, precum şi de plasarea unui procent semnificativ dintre aceştia în cadrul unor locuri de muncă identificate ulterior derulării cursurilor. În plus, vor fi oferite şi o serie de microgranturi care să îi ajute pe doritori să îşi demareze propria afacere, astfel putând fi create şi locuri de muncă.

Liderul de parteneriat în acest proiect cu un buget total de 24,8 milioane de lei, bani nerambursabili, este Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Caransebeş, căreia îi revin 16 milioane de lei, ceilalţi parteneri fiind Asociaţia „Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare” – care beneficiază de 5,2 milioane de lei, „Caritas” – Filiala Caransebeş – 1,9 milioane de lei, Colegiul Naţional „Traian Doda”, cu 944.116 lei, şi Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – 555.792 de lei.

Grupul-ţintă al acestui proiect este reprezentat de 430 de adulţi şi 220 de copii, perimetrele marginalizate în care urmează să fie implementat fiind cartierul Balta Sărată şi zonele Tudor Vladimirescu, Spitalului şi Blocurile NATO.

Cosmin VLAD

 

 

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei