Deputatul Ion Spânu și manifestul său pentru România Centenară!

modelmic

„Astăzi, 1 Decembrie, este Ziua Națională a românilor, ziua în care ne sărbătorim țara, ziua în care ne sărbătorim țara, ziua în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Este un moment istoric, fundamental pentru evoluția României Moderne, un moment de la care trebuie să învățăm toți, ca fiind un exemplu de viziune și abnegațieal românilor de la 1918. Emoția trăită de românii de atunci, martori la reîntregirea neamului, a rămas și trebuie să rămână vie pentru noi, românii de acum, dar și pentru generațiile care vor urma.

Pentru toți cetățenii români, fie pentru cei care se află aici, acasă, fie pentru cei aflați la mii de kilometri depărtare, astăzi este o zi de mare sărbătoare. Dar, dincolo de festivități și ceremonii, Centenarul Marii Uniri reprezintă drumul României moderne de-a lungul unui secol, pentru că cei 100 de ani de la Marea Unire nu vorbesc numai despre ce s-a întâmplat în trecut, ci despre ce va fi în viitor, despre proiectele noastre naţionale, despre apartenenţa noastră la acest spaţiu geografic, la această mare familie numită Europa.

De altfel, „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba lulia“, de la 1 Decembrie 1918, este una de inspiraţie eminamente europeană, bazată pe valori democratice autentice, un document scris cu mult înaintea timpurilor sale. Principiile democratice pe care se bazează azi Uniunea Europeană se regăsesc în Rezoluţiunea Adunării Naţionale de Ia Alba lulia de la 1918 și doresc să vă readuc în memorie câteva dintre acestea, pentru a nu uita sau pentru a ne aduce aminte de maturitatea politică și gândirea progresistă a înaintaşilor noştri.

 

Aşadar, Rezoluțiunea de la 1918 garantează:

„Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare“

„Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat“

„Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pentru toate tărâmurile vieţii publice“ .

„Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti“.

 

Ca o continuare peste timp și ca o recunoaştere firească a apartenenţei ţării noastre la spaţiul european, peste numai o lună, la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest fapt reprezintă o reală oportunitate de a ne demonstra capacitatea de a îndeplini o sarcină extrem de importantă şi de a avea un dialog susţinut cu instituţiile Uniunii Europene și cu statele membre ne vom afla, astfel, în centrul procesului decizional cu impact direct asupra modului de dezvoltare şi consolidare a proiectului european. Sarcina României, nu va fi deloc una uşoară, dacă avem în vedere numai cele două mari dosare, de o importanţă capitală pentru viitorul Uniunii Europene: Brexit-ul si Cadrul financiar multianual post 2020. Acesta va fi un adevărat examen pentru clasa politică din România şi nu numai

Astăzi este ziua Marii Uniri. Mai mult ca oricând avem nevoie să fim uniți și nu numai azi, de Ziua Națională. Numai având în spate un popor unit, România poate prospera, poate merge înainte, poate construi mai mult și mai bine, poate să devină mai puternică.

La mulţi ani, România!

Dumnezeu să ajute şi să ocrotească această țara!“, a transmis cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, deputatul cărășean în Parlamentul României, Ion Spânu.

 

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei