Deșeuri pe cursurile de apă din Caraș-Severin! Controale în 19 localități din județ

modelmic

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a desfășurat timp de 5 săptămâni în județul Caraș-Severin, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, o acţiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă. Au fost verificate 19 localități și cursurile de apă aferente, din bazinele hidrografice: Timiș, Bârzava, Caraș și Cerna. Și deși, în urma controalelor s-a constatat o îmbunătățire a stării de salubrizare a cursurilor de apă, situația este departe de a perfectă, fiind în continuare găsite abandonări de deșeuri municipale, depozitări de material, deșeuri provenite din construcții, depozitări de gunoi de grajd, de pământ, deșeuri vegetale, crengi, coceni și chiar cauciucuri.

În cadrul controalelor s-a urmărit în special: modul în care au fost realizate măsurile lăsate la precedenta verificare, identificarea unor posibile deșeuri de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă verificate, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care pot conduce, prin antrenarea lor, la obturarea scurgerii; s-a urmărit și identificarea unor depozite de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite dar și modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum și cursurile de apă pe raza localităților verificate.

În urma acestei acțiuni, s-a constatat o îmbunătățire a stării de salubrizare a cursurilor de apă, față de verificările anterioare. Majoritatea administrațiilor locale verificate, au arătat că înțeleg importanța întreținerii cursurilor de apă și a rigolelor din regiunea administrată, cât și a informării cetățenilor riverani privind obligația acestora de a păstra starea salubră a malurilor cursurilor de apă.

Au fost controale în cele 5 cartiere ale orașului Bocșa: Măgura, Bocșa Română, Bocșa Vasiova, Neuwerk și Bocșa Montană. S-a constatat necesitatea salubrizării în totalitate a cursurilor de apă Cremeni și Măgura deoarece au fost observate abandonări de deșeuri municipale, depozitări de material, deșeuri provenite din construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.

Pe întreaga lungime a cursurilor de apă Globu Craiovei și Calva (afluenții Cernei), în intravilanul localităților Globu Craiovei, Petnic și Iablanița,  în zonele unde gospodăriile sunt riverane la cursurile de apă, s-au găsit depozitări de gunoi de grajd, de pământ, deșeuri vegetale, crengi, coceni, cauciucuri și abandonări de deșeuri municipale. Primăriei Iablanița i-a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment și au fost dispuse măsuri de înlăturare a depozitului ilegal.

În localitățile aparținătoare Primăriei Reșița, starea de salubrizare a Bârzavei a fost găsită foarte bună, 95% corespunzătoare,  fiind identificate pe malul Bârzavei, în amonte de baia comunală, depozitări răzlețe de pământ și resturi de materiale de construcții, iar în cartierul Câlnic, depozitări răzlețe de deșeuri municipale, materiale textile, deșeuri din construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor”, se arată într-un comunicat de presă al ABA Banat.

Până la  verificarea următoare, care va fi făcută începând cu 15 iunie, măsurile trebuie să fie duse la îndeplinire, iar deșeurile înlăturate. Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate deșeuri dispersate pe malurile cursurilor de apă, inspectorii au stabilit un plan de măsuri ce vizează menținerea permanentă a stării de salubrizare a cursurilor de apă în intravilanul localității, întreținerea și decolmatarea permanentă a rigolelor precum și a podețelor de pe raza localității.

Controalele au fost derulate împreună cu reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin, ai Comisariatului Judeţean Caraș-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu și ai Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin.

ABAB_Resita 3ABAB_Resita_pe BarzavaABAB_sat Iablanita_parau GlobuABAB_sat petnic_parau Calva

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. Ardelean Emil

  Minciuni, din pacate. Pârâul Calva din loc. Petnic e infect…au facut curat doar la capetele de pod. Pe cursul lui e plin de mizerii…de ce nu vine controlul si la cei care arunca? Unde sunt cei plătiți sa faca asta? De ce nu se dau amenzi? Rușine…sa afirmi ca intregul areal al pârâului a fost curățat.

  Raspunde
 2. MarmotaBCC

  Frumos și demn de respect atenția pe care o acordați cursurilor de apa din CS…dar de ce nu se iau masuri drastice menținerii unui climat decent și ecologic în zona montană sau submontana a județului nostru???! Cred ca ar fi interesant sa vedeți cum arata liziera padurii Complexul Turistic Muntele Mic, unde aproape toți cei ce dețin locații acolo, își deversează deșeurile menajere sau canalizare, direct iin pădure, făcând din izvoarele Sebeselului un focar mizerabil…iar Caransebeș ul își filtrează apa potabila și din aceste ape… Penibil și rușinos.
  Și totul cum mare pompa de investitori și mari oameni ai zonei care ne vor binele.
  Sper sa verificați serios aceste probleme, nu doar de amorul artei stiriste!

  Raspunde
 3. Ardelean Emil

  Da…vine vara… pârâul Calva din Petnic va seca…sa vezi atunci mizerie combinată cu mirosuri , de la mortaciuni la gunoaiele cât cuprinde…sticle de bere de la magazinele din apropiere si peturi in cantități…toate sub ochii angajaților din primărie.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei