Despre mârlănia fudulă a șefului român

modelmic

Motto  „Mai avem un maimuțoi, pe care îl cheamă Lucian Ionescu. Este inspector la Direcția de Drumuri Caraș-Severin, angajat din 2005. De foarte multă vreme ne dă lecții. I-am atras atenția colegial lui Silviu Hurduzeu să-l tempereze pe acest maimuțoi, care ar trebui să-și vadă de drumurile județene.

Nelu Popa,  primarul Reșitei,  la conferința de presă din 28 ianuarie 2019

 

O caracteristică a majorității inșilor cățărați în funcții de conducere în tânara noastră Românie este că se îmbolnăvesc de fudulie. Spus în termeni ceva mai științifici, social-politici, devin bolnavi de hybris: beția puterii îi face să se simtă deasupra celorlalți cetățeni, consideră că tot ce fac ei și numai ei este bine, nu mai acceptă decât laude din partea celorlalți, eventual, asemenea lupului moralist, își fac, din când în când, un fel de autocritică. Obișnuiți ca în jurul lor să fie numai indivizi cu ”da șefu”, ”să trăiți șefu”, în gură și pe limbă, conducătorii bolnavi de putere și aflați la putere nu acceptă nici un fel de critică, mai ales acea critică care se referă la chestiuni reale imputabile lor. Întotdeuna este de vină altcineva, adică șeful care l-a precedat, străinul care ne vrea răul, condițiile naturale nefavorabile, fatalitatea pur și simplu, dar niciodată el, cel ajuns conducător, de ”unitate”, de instituție, de direcție, de inspectorat, de comună, de oraș, județ, de țară. Cu aroganța puterii în cap, mai ales dacă au parte de ea pentru o perioadă ceva mai îndelungată, devin intoleranți la orice observație făcută de oricine care nu este de acord cu ce fac domniile lor, de la înălțimea funcțiilor pe care le ocupă, oricât ar vrea ei să nu fie așa, vremelnic și nu pe viață. Cu cât sunt mai prost crescuți, mai puțin educați și mai sălbatici din fire, cu atât se manifestă mai primitiv față de cetățenii care consideră normal să le spună adevărul, să îi mai și critice, atunci când este cazul. Consider că mai ales persoanele alese de cetățeni în fruntea unei comunități, sau care fac parte din echipa acestora, ar trebui să fie receptive la critici, observații. Un conducător nu trebuie lăudat, omagiat, pentru că face parte din ”fișa postului” ca treburile de care răspunde să le facă bine, spre folosul celor care l-au votat. Și aceștia, dacă alesul își face treaba, îl vor vota din nou! Dacă merită! Iar posteritatea, mare sau mică, locală, națională, sau universală, îl va pomeni după faptele sale, după ce a lăsat în urmă, dacă a lăsat ceva.  Dar un conducător trebuie criticat, ori de câte ori greșește, pe timpul exercitării mandatului de conducere! Sunt reguli de bun simț, elementare în orice democrație, care sunt acceptate de către cei care doresc să conducă!

Au învățat liderii României postcomuniste acest adevăr elementar? De la ”măi animalule” al domnului președinte Ion Iliescu în anii ’90, la ”țigancă împuțită”, a mai recentului președinte al României, domnul Traian Băsescu (este drept, spus în cadru intim), până la trivialele expresii cvasizilnice a multor politicieni români fruntași, spuse pe la toate tembeliziunile, un lanț de aroganță agresivă și primitivă îi leagă pe mai toți ”șefii” României de azi și de ieri, atunci când sunt deranjați, iritați de critici.

Mârlănia pe care a comis-o domnul primar al Reșiței, la o conferință de presă despre starea proastă a drumurilor din oraș, făcând un opozant ”maimuțoi” și amenințându-l voalat, referitor la funcția pe care o ocupă într-o altă instituție, afirmând că l-a atenționat, (nu-i așa, ca de la șef la șef!?), pe  conducătorul acesteia în legătură cu el, este cea mai recentă tristă dovadă a modului în care înțeleg unii din conducătorii comunităților noastre  să își ”exercite mandatul”, adică intolerant la critici și agresiv.

De hybris în formă majoră poate a suferit  la noi doar Nicolae Ceaușescu, care ne-a arătat ce înseamnă să ți se urce complet puterea la cap, repercursiunile asupra poporului fiind catastrofale. O formă aparte a acestui sindrom al puterii politice a avut-o domnul Radu Mazăre, primarul Constanței, care a dovedit, prin mascaradele de carnavaluri în care imita personaje istorice majore din istoria lumii, o stupefiantă și originală formă, trist amuzantă, de hybris.

Forma minoră a hybris-ului o au acei lideri, acei primari contemporani din România, care, bolnavi de fudulie, sunt doar niște mârlani agresivi. Vai și amar de orașele care au un astfel de primar!

Sorin Pescariu   

 

Stiri similare

7 Comentarii

 1. Johann Nicolescu

  Asteptam ca primarul I. Popa sa-si exprime public scuze. Decenta cere acest lucru. La critici se raspunde cu argumente, daca exista.

  Raspunde
 2. Gore

  Din contră, foarte bine i-a facut. Sunt destule “specimene” prin instituțiile județului.
  Uitați-vă la “specialistul” Popovici sau la Stika! Merg pe teren și pretind că supraveghează lucrările de drumuri, dar ei nici nu au studii în domeniu.
  Să nu cumva să le spunem “maimuțoi” ! Mai degrabă îi îmbrățișăm și le mulțumim pentru drumurile din județ.

  Raspunde
 3. Ion Doe

  As completa patologia hybrisului descris de colegul profesor pe acest studiu de caz, cel al primarului reșițean: un veleitar tipic politic, dotat cu o cultura precara ( pe care generatia noastra o numește simplu, non-cultura !)aglutinata cu o forma de succes financiar de tip “bișnițar” melanjat intr-un aluat de paste făinoase ieftine vandute sub cunoscuta marca “ Nelu Taitalu’ “ ! Emanatiile acestui melanj: jigniri necontrolate de pe piedestalurile efemerei puteri măsurabile in mandate, priviri si păreri survenite dintr-o lupa a gândirii (!?) care mareste infinit si mai ales fals notorietatea, deciziile obștii, bunul simt si minima educație!

  Raspunde
 4. Petru

  O fi cum zice domnul Pescariu, epidemie de hybris, nu de alta e greu să ajungi în vârf, mai greu este să te menții. Dar nici cu “părerologii ” nu poți să te pui, dl. Ionescu se pricepe, face poze, analize SWAT, cere sa i se indeplineasca promisiuni (plangea pe facebook dupa un pod pietonal) acum vrea la Bruxeles ca sa ne arate poze cu se face acolo ca de la actualul serviciu nu ne-a aratat… cred ca, asa ca-n viață, adevarul este mai la mijloc, o fi lasat si Primarul cate o groapa sa dospeasca peste iarna, dar nici cei care vor pe scaun la conducere nu-l lasă să facă cum a promis în campanie.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei