Dezbatere sau delegarea incompetenţei la Primaria Reșița ?

Dezbatere

 

Am analizat în aceste zile cu real interes chestionarul care a fost aruncat pe piaţă spre completare reşiţenilor, acesta urmând să stabilească dacă cetăţenii municipiului îşi doresc achiziţionarea acestui colos din fier şi integrarea lui într-un proiect ulterior. De altfel îmi doresc să văd care este numărul reprezentativ al reşiţenilor care vor răspunde la aceste chestionare. Vom avea parte din nou de un surogat de sondaj de opinie, la fel ca şi în cazul tramvaiului, în care aproximativ 200 de reşiţeni au răspuns la chestionarele de atunci şi au hotărât în numele celor 60 – 70 de mii de reşiţeni ieşirea din uz a acestui mijloc de transport în comun? Putem vorbi de un vot reprezentativ atunci când mai puţin de 1 procent din populaţia unui oraş reuşeşte să decidă pentru restul de 99,5%?

Cu siguranţă, de această dată avem mai mulţi concetăţeni decât atunci, asta şi pentru că Primăria oraşului de pe Bârzava şi-a făcut mult mai bine temele, ocupându-se ca fiecare angajat al instituţiei administrative să primească şi (neapărat) să completeze câte un astfel de chestionar.

Primăria Reşiţa ne propune o dezbatere. Sigur o dezbatere?

Astăzi de la ora 14:00, primăria Reşiţa anunţă organizarea unei dezbateri publice într-o legătură directă cu ceea ce va însemna menţinerea sau demolarea obiectivului ,,Funicularul de calcar”, în urma căruia, cel mai probabil, ni se va transmite şi rezultatul votului după analizarea chestionarelor, despre al cărui mod de întocmire lipsit de logică am mai făcut precizări într-un alt articol. Totuşi, pentru o mai bună înţelegere a fenomenului să urmărim mai întâi ce înseamnă o dezbatere.

 

10893199_10153125089668287_1216470339_o

Dezbatere = faptul de a dezbate; ANALIZĂ AMĂNUNŢITĂ, discutare, deliberare; DISCUŢIE LARGĂ asupra unei probleme de interes general. Conform DEX-ului românesc aceasta este definiţia dezbaterii. Nu cred ca seamănă cu ceea ce își dorește sa facă Primăria Reşiţa. Completarea unui singur chestionar, în opinia mea cu răspuns indus, nu se poate numi dezbatere.

Dar până la momentul unei reale dezbateri ce are ca temă achiziţia funicularului, consider că mai erau câteva întrebări la care, noi, reşiţenii, nu avem răspuns:

– Cât ne va costa pe noi, reşiţenii, întreţinerea funicularului?

– Ce înseamnă repararea funicularului (vopsirea, consolidarea) pentru păstrarea lui în bune condiții şi pentru a nu pune în pericol viaţa reşiţenilor?

– Ce înseamnă includerea lui într-un plan integrat de dezvoltare a zonei? Care plan? În ce constă acel plan?

– La ce preț are de gând municipalitatea să-l achiziţioneze?

În urmă cu 4 ani, Consiliul Local Reşiţa a comandat un studiu de oportunitate Universităţii Politehnice din Timişoara, Facultatea de construcţii, fiind realizată o lucrare care să certifice negru pe alb, cu date tehnice, în ce grad de degradare şi eroziune se află această construcţie ridicată în 1964, acum 51 de ani. Cu siguranţă nu cred că vorbim de gratuităţi în cazul acelui studiu.

Desigur, aceste date nu mai sunt concludente astăzi, iar primăria Reşiţa va fi nevoită în cazul achiziţiei funicularului de calcar să verifice din nou stadiul de degradare al acestuia, gradul de coroziune al armăturii, noile pete de rugină apărute, rugina buloanelor care în unele cazuri se distinge cu ochiul liber şi multe altele. În urma rezultatelor unui nou studiu care va fi plătit tot din bugetul local, vom afla probabil că trebuie intervenit de urgenţă pentru reabilitarea funicularului. Dacă este afectat de coroziune şi pătruns, funicularul va necesita reparaţii urgente şi probabil costisitoare pentru a asigura siguranţa publică deoarece poate conduce la colapsul structurii şi la consecinţe catastrofale.

Întrebarea care derivă de aici este cum recuperăm aceste investiții şi dacă s-a luat în vedere acest lucru, pentru că reşiţenilor li s-a transmis un simplu chestionar şi nu li s-a prezentat în prealabil situaţia de fond, în sensul în care achiziţia acestei structuri imense de fier implică o serie de obligaţii pentru primăria Reşiţa? Aţi făcut un calcul estimativ ce înseamnă întreţinerea anuală a acestui colos?

Evident, fiind vorba despre o dezbatere publică, ne permitem să întrebăm la fel de public, ce ne va aduce păstrarea funicularului de calcar? Care sunt beneficiile? Încă de pe vremea domnului primar Liviu Spătaru, de prin 2007 s-a vorbit despre acest proiect turistic integrat, dar ce înseamnă această perspectivă?

 

10937378_10153125090723287_1862071119_n

Dacă ne hotărâm să demolăm, cum se va face demolarea lui? Există metode agreate de specialişti, pentru că demolarea implică o serie de riscuri pentru populaţie şi pentru imobilele cu care este învecinat acest funicular? Vă reamintesc că obiectivul este situat între blocuri de locuințe, în mijlocul orașului.

Acestea sunt doar câteva întrebări la care ar trebui să avem un răspuns cu subiect şi predicat înainte de a completa acel chestionar. Sunt sigur că ar fi mult mai multe lucruri de analizat şi dezbătut pe această temă, deoarece întreținerea acestui funicular nu este chiar ușor de făcut, dar dacă tot suntem chemați să ne dam cu părerea ar fi bine să ne spună cineva și ce are de gând să facă cu funicularul, în situaţia achiziţionării lui.

Dezbatere

Odată cu renunţarea la tramvaiul reşiţean la modul la care s-au petrecut lucrurile, a fost creat un precedent procedural extrem de grav care astăzi, iată, este din nou preluat şi acceptat tacit fără ca nimeni să sesizeze eroarea de facto. Avem nevoie de dezbateri de acest gen, dar dezbateri în care publicul prezent să fie pe deplin informat, să primească înaintea dezbaterii toate datele problemei pentru a analiza şi a putea lua o decizie bine chibzuită: pro sau contra.

În cele din urmă şi ca un corolar al situaţiei create şi descrise mai sus în jurul obiectivului numit ,,funicular de calcar”, ne întrebăm de fapt care este rostul acestui “chestionar dezbatere”? Cumva, cineva nu doreşte să își asume singur o hotărâre și vrea să se folosească de această aşa-zisă dezbatere pentru a pune în responsabilitatea populației cheltuirea unor bani publici? Deci este dezbatere sau delegarea incompetenţei?

 

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. resitean

  D-le Taban ,aveti perfecta dreptate! Nu este dezbatere,nu este niciun sondaj de opinie ,este o MANIPULARE a unui singur om! Asa cum a mai facut un simulacru de sondaj cu tramvaiul,cu sistemul centralizat de incalzire pt.care a comandat studii platite cu bani grei( la prieteni timisoreni), asa se intampla si acum.Toti functionarii primariei,catelusii ,se gudura si scriu cum li se cere!Si nu atat ca, asa cum aratati in final,cineva nu isi asuma o raspundere, ci ca persoana respectiva, intotdeauna face cum vrea ea ,dar CU MAINILE ALTORA,adica mereu este departe de bratul lung al legii!! Pana cand??

  Raspunde
 2. Padurar

  Este trist ca se procedează după bunul plac al unui grup de interese personale; dezbaterea, așa cum arată domnul gazetar tine de cu totul alte date si nu de înfățișarea unui public ieftin in fata mai marelui orașului si a unor chestionare vopsite si lipsite de esența reala. Cred ca aceasta dezbatere are un vot de blam din partea mea si a mai multor cetățeni iar cineva, nu spui cine, ar trebui sa se autosesizeze la asemenea mizerii contrafăcute care au concursul unor consilieri locali ce se expun fără a înțelege pericolul ce-i paste.

  Raspunde
  1. cetatean

   Care consilieri? In afara de 3-4(Jaro, Hamat, Pamfil,Secasan) care sunt cu capul pe umeri si nesubordonati sefului,ceilalti,toti ca unul si acelasi care le centreaza tot ce-i trece LUI prin coroana capului si ,sub girul=colegilor consilieri=,manipuleaza! Intrebarea este,nu stie sau ,mai rau ,face intentionat prostiile astea ?

  2. andone

   astia pe care i-ai nominalizat, sunt drepti ca molustele… iar secasan si-a dat demisia pentru ca este incompatibil, dupa cate stiu. hai sictir!

 3. Dieter

  Sa mergem cât mai Multi reșițeni la aceasta întrunire, care n-are nicio gara cu dezbaterea, nea Mihăiță, var de-o doctrina cu Ponta – Pinocchio. E bine ca cineva are curajul sa scrie si sa ne deschidă ochii. Ăștia de 25 de ani ne țin in pivnița, fără gram de lumina. Sa ne mai si deșteptăm odată !!!

  Raspunde
 4. LuxPhotoFuchs

  Întâi să analizăm marile proiecte investiţionale ale anilor construirii capitalismului la Reşiţa:
  1. Kilometrul 7
  2. Pavarea centrului civic
  3. Desfiinţarea transportului în comun cu tramvaiul
  4. Industrializarea Văii Ţerovei
  5. Stadion cu nocturnă pe Valea Domanului pentru o echipă din Oltenia
  Apoi să ne gândim la o promenadă pe funicular…….

  Quid prodest?

  Raspunde
  1. Andrei

   Desii nu trebuia sa aprobam acest comentariu domnule Petre, pentru ca face trimitere catre alta adresa, o vom face pentru simplu fapt ca dorim ca oamenii sa deschida ochii la realitatea ce ne inconjoara si sa nu creada ca suntem prea subiectivi fata de primar si implicit de ceea ce face dansul !

 5. Pingback: Reper24- Pentru ca informatia a evoluat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei