Din ciclul „se poate și așa”…IPJ CS, episodul 4

modelmic

Astăzi vă prezentăm alt episod din culisele neştiute ale Poliţiei Cărăşene

Am în faţă adresa Sindicatului Liber al Poliţiştilor din Caraş Severin, nr. 345 din 30.01. 2019, adresă în care poliţiştii cărăşeni cer într-un fel socoteală ministrului lor, tante Carmen vis-a-vis de unele întâmplări destul de stranii petrecute în Inspectoratul de Poliţie în anul trecut. Pe această cale felicit liderii Sindicatului Liber al Poliţiştilor din Caraş Severin, pentru că, indiferent de cârcoteli, clevetiri pe la colţuri şi alte dedesubturi cunoscute de poliţişti, a rămas singurul sindicat vocal, mai mult, liderii acestuia vorbesc şi nu o fac rău. După cum se ştie, de curând, pe plaiurile noastre au venit din nou descălecători de la Bucureşti, ofiţeri destoinici, hi.hi,hi, care au avut drept misiune tactică, de data aceasta, verificarea situaţiei ultrajelor la adresa poliţiştilor pe o perioada stabilită. Or fi ştiut ei ceva, altfel nu picau la ceas de seară în judeţ.

Şi acum vă dau citire doleanţelor liderilor de sindicat, doleanţe care ar trebui să ajungă la urechile onor ministresei de interne.

„La data de 24. 06. 2018, orele 01,05, la Centrul Operaţional al IPJ CS s-a primit apelul numitului A.R., în care sesizează că a fost agresat pe raza Mun. Reşiţa. Fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, la sediul Poliţiei, apelantul a devenit agresiv şi a lovit prin surprindere, trei poliţişti în serviciu. Şeful de schimb, împreună cu ofiţerul de serviciu au procedat conform reglementărilor în vigoare şi au întocmit acte premergătoare pentru comiterea infracţiunilor de ultraj, au raportat evenimentul, dar li s-a transmis să nu facă niciun raport, să nu se ia nicio măsură. În final, datorită faptului că agresorul era sub influenţa alcoolului şi era agresiv, a fost internat la Spitalul Judeţean Reşiţa, secţia Psihiatrie, de unde, a doua zi, a plecat bine merci, pentru că infractorul recidivist era sănătos tun la bibiloi.Cei trei poliţişti au fost trimişi în aceeaşi seară la spital, unde au primit primele îngrijiri. Doar că nici a doua zi conducerea inspectoratului nu a dat dovadă că se respectă prevederile ordinului MAI privind raportarea evenimentelor în care sunt implicate cadre de Poliţie şi, deşi poliţiştii au întocmit rapoarte pe care le-au înaintat ofiţerului de serviciu, cu toate acestea, spun ei, ulterior nu s-a luat nicio măsură. Astfel că cei trei poliţişti au întocmit plângeri la Poliţia Municipiului Reşiţa, dar nici acum ele nu au fost înregistrate”.

După ce onor conducerea a constatat că agenţii de Poliţie sunt prea încăpăţînaţi, actele au fost înaintate Parchetului de pe lîngă Judecătoria Reşiţa.Liderii sindicatului afirmă că nici acum situaţia dată nu ar fi fost raportată la IGPR.

În luna ianuarie 2018, agent şef I.T., din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, de la Poliţia Municipiului Reşiţa, primeşte o informaţie prin care era vizat că urmează să i se incendieze autoturismul de către un alt recidivist pe care îl anchetase în alte cauze. Cum era normal, poliţistul a raportat ierarhic, doar că plângerea nu i s-a luat în seamă, nici măcar nu s-a înregistrat, fiind îndrumat de nişte şefi competenţi, să o depună la Parchet… Nici acest eveniment, spun băieţii de la sindicat, nu a fost raportat la IGPR, deşi era o chestie deosebit de gravă. Apropos, prin 2006, dacă îşi aduc aminte factorii de decizie de la acea vreme, mi-am găsit maşina cu toate geamurile sparte şi cu un pietroi cât toate zilele în interior. Eu nu am făcut plângere, asta pentru că în două zile i-am găsit pe băieţi, restul e can-can…

Hai să vă mai dau un exemplu, un flăcău de la Circulaţie, tot de la Municipiu, pentru faptul că luase măsuri legale împotriva unui potentat din oraş, după ce omul muncii l-a ameninţat şi l-a trimis pe poliţist după toate rudele răposate, plîngerea poliţistului a fost doar frecţie, pentru că dădea rău la statistici. Mai mult, atunci când poliţistul a fost propus pentru un salariu de excelenţă, eu cred că îl merita, a fost puţin dat pe stânga, nu de alta dar, în Poliţie cine are curaj, ori este nebun, ori are pile…

Liderii de sindicat afirmă răspicat, cu subiect şi predicat că şeful IPJ CS nu a executat atribuţiile prevăzute PRO PS MAI 030, ediţia 1-2014, privind gestionarea post eveniment a cauzelor de ultraj, nu a efectuat analize de caz, nu a întocmit fişa infracţiunii de ultraj.

După toate acestea, indiferent de urmări, poliţistul trebuie să ştie să o fure, adicătelea în termeni populari, ăla e om, care o încasează, restul e vorbărie goală… Şi atunci nu pot să nu mă întreb şi eu, ca şi băieţii de la sindicat, dacă şeful inspectoratului nu recunoaşte că a avut cunoştinţă despre aceste evenimente, ce mai caută în fruntea inspectoratului ? Ca să nu fiu acuzat de părtinire, pot pune la dispoziţia doritorilor raportul amplu al liderilor de sindicat, care, obiectiv vorbind, pun doar întrebări ministresei de interne. Care întrebări, cel puţin până acum , au fost doar vorbe în vânt… Şi vă mai promit, în zilele următoare, în condițiile în care nimic nu se mişcă, vom continua. Cu toate riscurile care mi-au ajuns la ureche, ameninţările regulamentare şi urările de bine…

Nu fac publice concluziile raportului făcut de flăcăii de la sindicat, sunt atît de dure, că se încadrează în sfera penalului…. Promit că de mâine încolo am să circul prin oraş numai cu bicicleta. Asta ca să nu las loc de îndoieli băieţilor de la filaj….Vă pup !

Adi NICA

Stiri similare

4 Comentarii

 1. LELI

  Si eu am avut o plangere depusa la politia sectia” inselaciuni pe internet”sectie pastorita stii tu de cine.Am fost chemat la audieri de un agent aerian si lipsit de chef.M-am prezentat punctual si am povestit ca sa nu spun ca am si intocmit plangerea conform.Dupa 3 ani(trei ani) am fost chemat la parchet dupa rezolutie.Stupoare..NUP..Agentul a scris ca cel care m-a inselat a inceracat sa imi dea banii inapoi dar eu am refuzat. Mai e ceva de spus? Dosarul a fost facut la carte cu martori si tot ce trebuie dar toa’su agent nu a catadicsit sa ii dea curs cum ea regulamentar.Si atunci te intreb eu pe tine ca fost coleg..nu ar fi meritat agentul un ultraj pt dezinteresul lui? Noroc ca paguba nu a fost mare si ca nu am vrut sa continui epopeea ..Unii chiar merita cate una dupa ceafa ca sa-si faca treaba.Probabil ca asa considera si Insp.Sef :))

  Raspunde
 2. Navi

  Nica Adi se dovedeste ca are curaj si nu este nici nebun, nici nu are pile. La fel si majoritatea covarsitoare a politistilor din IPJCS. Curajul iti este dat de comtetenta, onestitate si alte calitati necesare ideplinirii acestei frumoase meserii.
  Politistii din stada nu au nici un respect din partea unor sefi. Cei mai multi nu au legitimat in stada nici o persoana, nu au intervenit la nici un scandal cu furci, topoare, sticle incediare, etc. Ei stau si analizeaza dupa care , daca politistul este din categoria celor incomozi, hop cu cercetarea. “Nu ai facut bine, nu trebuia asa”, etc. Asa a patit un tinar pollitist de la Satina Timis, fiul unui fost politist profesionist. S-a dus sa intervina la o situatie urgenta, a reusit sa aplaneze confictul si un nenorocit, l-a lovit pe la spate cu toporul. Tanarul poltist a suferit leziuni grave, a scapat cu bine, desi si-a pus viata in primejdie pentru a o salva pe a altora . Ce a dispus domnul inspector sef ? Cercetarea disciplinara a politistului pentru ca i-a stricat “statistica” la ultraje si a trebuit sa intocmeasca cateva documente catre Bucuresti. Daca nu se ducea si se omorau cei implicati in scandal il trimitea pe mana procurorilor pentru infractiuni in legatura cu serviciu etc. Politistul este obligat prin lege sa intervina , in situatii de urgenta, chiar cu rscul vietii. Daca astepti pana se compune o patrula, nenorocirea se produce. De ce l-a lovit agresorul pe politist? Foarte simplu . Politistul a ajuns foarte repede la fata locului iar individul nu a putut sa isi puna in aplicare planul nebun de a lovii cu toporul alte persoane si, de necaz, l-a lovit pe agent .
  Felicitari domnule agent, pe vremuri erai premiat, acum esti cercetat.
  Daca politsitul care a fost lovit de Boureanu era de la IPJ CS domnul inspector sef il cerceta disciplinar pentru ca ‘” a stat prea aproape de agresor” sau ca ” erati prea multi la fata locului”, etc.
  Daca sesizarile politistilor ultragiati sunt “plimbate”, ce se intampla cu ale unui cetatean oarecare?
  Adi Nica , Sergiu Taban si cei de la sindicat, nu trebuie sa va faceti griji pentru ca adevaratii politisti din judetul Caras-Severin (99%) va respecta si va sustin. Acum vine caldura si mergem toti cu bicicletele.Oricum la rutiera sunt toti politisti adevarati.

  Raspunde
 3. Silviu

  La fel se intampla in aproximatov toata tara, in ministerul asta fantoma, desi nu e normal. Cum nu este normal nici faptul ca un agent incadrat direct in urma cu doi ani, sa ia salariul mai mare decat unul cu vechime de 10-15 ani. Ca de, aia mai vechi au salariul si sporurile raportate la minimul pe economie din 2009, adica 950 lei. Si multe alte paradoxuri din super ministerul nostru, sa ne traiasca!

  Raspunde
 4. Radulescu!

  Multumesc Navi! Ptr. tot ce ai scris aici. Eu sunt ” fostul sef” al Agentului ultragiat. Dupa o buna analiza conduderea IPJ, a dispus mutarea Agentului, ptr ca D-l agresor este in libertate, asta si ptr ca “alor nostrii” nu le-a pasat de soarta politistului si nici de faptul ca d-l medic legist dupa ce s-a exprimat verbal ca politistului i-a fost pusa viata in pericol, la eliberarea cml, s-a contrazis si a mentionat ca nu i-a fost pusa viata in pericol. Pe d-l comandant nu l-a interesat acest lucru. S-a multumit sa-l mute pe politist si problema ….este rezolvata! Eu acum lucrez singur la Postul de Politie si nu pot decat sa multumesc conducerii insp. …….iar pe tema asta mai putem discuta! Multumesc!
  Dar am una care chiar ma doare! Am vb cu D-l Presedinte si am inteles ca unii din membrii nostrii au fost chemati la CONDUCERE si fortati sa plece de la acest Sindicat! Multumim, pe aceasta cale….daca este adevarat! Ce mai putem face noi…….doar este vointa omului!!
  O Duminica frumoasa!!!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei