Din Piața Victoriei, la declarații în Parlament! Senatorul Vela o cheamă la raport pe Carmen Dan, ministrul de interne!

Vela o cheama pe Carmen Dan

Senatorul PNL, Marcel Vela, preşedinte al Comisiei pentru apărare a forului superior al Parlamentului a anunţat că va solicita Biroului permanent și președintelui Senatului României aprobarea desfășurării activității comisiei pentru demararea procedurii de audiere, dezbatere și analiză a evenimentelor de vineri, 10 august, din Piața Victoriei. Vor fi invitate la audieri persoanele care pot oferi detalii legate de desfășurarea mitingului din 10 august, în speță prefectul Capitalei, șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei și ministrul MAI, Carmen Dan. Senatorul Vela consideră că imaginea României a avut de suferit în plan extern, ca urmare a violențelor care au avut loc în Piața Victoriei la mitingul Diasporei. În condițiile în care PSD+ALDE dețin majoritatea parlamentară, dar și în cadrul comisiilor, e greu de crezut că solicitarea liberalilor de a-i „scoate la tablă“ pe reprezentanții guvernului Dăncilă va avea succes. Indiferent de acest rezultat, Vela spune că își va continua demersul și pe data de 27 august, atunci când Comisia de Apărare se va reuni oficial în Senat.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat pe data de 11 august că intervenţia jandarmilor la protestul de vineri din Piaţa Victoriei a fost una justificată şi că acţiunile forţelor de ordine au fost un exemplu de restabilire a ordinii publice, practicat în orice alt stat democratic.

„Acţiunea nu a fost o dispută între jandarmi şi cetăţenii paşnici care au dorit să protesteze. Cei care s-au împotrivit aseară nu au avut nimic de-a face cu diaspora. Vorbim de huligani periculoşi. (…) În orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca în România, statul intervine în forţă pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice. Toţi cetăţenii au avut ocazia să vadă cum se desfăşoară astfel de intervenţii de restabilire a ordinii publice în orice alt stat democratic. Orice om normal care a urmărit eveniementele din 10 august a putut constata că intervenţia în forţă a fost justificată de provocările şi violenţele acelor huligani“, a declarat Carmen Dan.

Marcel vela a ținut să facă și alte precizări legate de demersurile pe care atât domnia sa, cât și colegii săi liberali le au în vedere în perioada următoare:
„După evenimentele de săptămâna trecută, am decis, împreună cu conducerea Partidului National Liberal și toți colegii senatori și deputați din cele două comisii de specialitate, ca în următoarea sesiune parlamentară să propunem completări la Legea 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.
Sunt necesare proceduri clare de intervenție, pentru oprirea tuturor abuzurilor care afectează grav adunările publice și imaginea țării.
Totodata, sunt necesare modificări legislative pentru a proteja cât mai bine atât cetățenii pașnici, cât și jandarmii pentru a stabili sancțiuni aspre împotriva celor care organizează, instigă și manipulează violent adunările publice.

Ce a fost vineri, va trebui să rămână în istoria democrației românești ca o filă pe care o deschidem doar pentru a învăța că dezbinarea nu duce niciodată la progres.
Pentru a realiza și conștientiza fiecare compatriot că românii au facut lucruri mărețe doar atunci când au fost uniți și au luptat împreună pentru o Românie a viitorului, nu a trecutului“, a declarat Vela.

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei