Direcția Județeană de Cultură a dat startul manifestărilor culturale de Centenarul Unirii! La Oravița, de ziua lui Eminescu

Eminescu Oravita

Oravița a fost, ieri, de Ziua Culturii Naționale, gazda manifestărilor prilejuite de ziua de naștere a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu Consiliului Judeţean Caraş-Severin, alături de Ministerului Culturii și Identității Naționale din România, Direcția Județeană pentru Cultură Caraș – Severin, Primăria şi Consiliul Local Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Asociația „Sf. Ecaterina” și Protopopiatul Reșița, au organizat prima manifestare din acest an dedicată Centenarului Marii Uniri.

Manifestările dedicate marelui poet național Mihai Eminescu au debutat cu un Te Deum la statuia poetului nepereche în Parcul Central din orașul din Valea Carașului. Personalități culturale din Oravița și Caraș-Severin, dar și iubitorii de cultură, din împrejurimile Oraviței, s-au adunat la monumentul poetului, pentru a-i aduce un omagiu pentru contribuția culturală a neamului marelui poet. După momentul solemn, participanții s-au deplasat în Sala de Festivități a Liceului Teoretic „General Dragalina” din localitatea cărășeană.

Liubița Raichici, director al Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, a susținut în fața elevilor dragalinezi o conferință cu titlul „Coroană și rădăcini – despre importanța actului cultural contemporan în păstrarea identității naționale” și le-a vorbit celor prezenți despre opera lăsată moștenire de poetul Mihai Eminescu, dar și despre însemnătatea anului ce tocmai a început. Cu această ocazie, oficialul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național, a declarat în mod oficial deschiderea manifestărilor culturale ocazionate de Centenarul Marii Uniri ce vor avea loc anul acesta. Tot despre Marea Unire a vorbit și Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, care a susținut o comunicare cu tema: „Anul centenarului. Rolul județului Caraș-Severin”.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157690652441361″]

Manifestările culturale s-au încheiat cu un recital de poezie susținut de poeți locali și județeni.

 

Diana RADU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei